Martin Pinc

Kauza Dobešova diplomka

Čilí novináři MFDnes nám před několika dny přinesli toto horké téma: „Krátce poté, co ministr školství Josef Dobeš prohlásil, že bakalářem může být i mentálně retardovaný jedinec, nechala MF DNES několik odborníků, aby zhodnotili jeho diplomovou práci. Odborníci, aniž by věděli, kdo je autorem, našli řadu nedostatků.“ Co se nám MFDnes snaží naznačit? Asi to, že rovněž ministr školství Dobeš patří mezi mentální retardy, jimiž tak pohrdá.

25.11.2011 v 8:30 | Karma článku: 20.05 | Přečteno: 1359 | Diskuse

Martin Pinc

Varování před světovým ekonomickým kolapsem

Uplynulo už téměř 40 let od chvíle (v roce 1973), kdy kazatel David Wilkerson uveřejnil své proroctví o katastrofální krizi, která zasáhne celý svět. Nebyl však schopen uvést dobu, kdy tento kolaps má nastat a několikrát se ve svém odhadu zmýlil. V poslední době jsem ale stále intenzivněji veden k tomu, abych se k tomuto proroctví vracel. Jsem totiž přesvědčen, že nyní již zažíváme první fázi této krize a pokládám za svou povinnost publikovat toto varování o kolapsu světové ekonomiky před velkým soužením, které zakrátko dolehne na celý svět.

8.10.2011 v 11:11 | Karma článku: 23.98 | Přečteno: 3204 | Diskuse

Martin Pinc

Jaké je duchovní pozadí Václava Havla?

Literát a historik Martin C. Putna, jenž letos v létě na pochodu Prague Pride hrdě nesl transparent s nápisem Katolické buzny zdraví Bátoru, napsal před nějakým časem, v době, kdy byl ředitelem Knihovny Václava Havla pozoruhodný spis Václav Havel: duchovní portrét v rámu české kultury 20. století. V této knize na svého idola možná prozradil více, než musel. Především analýza životního směřování jeho předků ukazuje s nečekanou závažností o tom, jaká myšlenková východiska a duchovní dědictví (nebo možná spíše zátěže) po nich Václav Havel převzal.

5.10.2011 v 11:00 | Karma článku: 22.39 | Přečteno: 2861 | Diskuse

Martin Pinc

Havlova knihovna vs. dům čp. 1601

Naše veřejnost je médii velmi podrobně informována o vývoji kauzy čp. 1601, významné stavby arch. B. Kozáka z přelomu 20. a 30. let 20. století na rohu Václavského náměstí. Tento dům má být zdemolován a na jeho místě má být postavena ultramoderní novostavba. Významné kulturní osobnosti sepsaly petici za její záchranu, za jeho zachování bojoval rovněž Václav Havel – ten dokonce v otevřeném dopise, jejž poslal ministrovi Besserovi. "Vážený pane ministře, dovolte mi, abych veřejně vyjádřil svůj smutek nad souhlasem, který jste dal ke zbourání domů na Václavském náměstí. Ještě větší než má lítost z bourání je můj strach z obludy, která bude na místě zbořených domů stát. Vím, že na tom nic nezměním, ale zároveň cítím povinnost se ozvat a sdělit Vám svůj názor. Váš Václav Havel," napsala bývalá hlava státu ministrovi.

3.10.2011 v 20:00 | Karma článku: 21.20 | Přečteno: 1485 | Diskuse

Martin Pinc

Reformace nebo islamizace

President Václav Klaus při návštěvě Svatováclavské pouti velmi naléhavě volal po uchování tradičních hodnot, jež vždy byly základními pilíři identity našeho národa a potažmo celé Evropy. "Při pohledu kolem sebe vidíme, že 'pokrokáři' všeho druhu vedou soustavný a stále nezakrytější útok na naše tradiční společenské hodnoty a ctnosti. Vlastenectví je vydáváno za šovinismus. Demokratický stát za překonanou instituci, která má být obětována ve prospěch nadstátních uskupení, která nikdy nemohou získat demokratickou legitimitu," prohlásil mimo jiné prezident.

2.10.2011 v 20:45 | Karma článku: 21.57 | Přečteno: 1514 | Diskuse

Martin Pinc

Má cenu bránit pravdu až ke smrti?

Dvaatřicetiletý křesťanský pastor Júsef Nadarchání čelí v Íránu trestu smrti kvůli odpadlictví od islámu, píše se v IDnes. Na své křesťanské víře trvá, i když mu za to hrozí oběšení. Protestantský kněz už třikrát odmítl nabídku soudu a své rozhodnutí konvertovat neodvolal.

30.9.2011 v 14:40 | Karma článku: 17.68 | Přečteno: 1138 | Diskuse

Martin Pinc

Hlas volajícího na poušti

President Václav Klaus přednesl během své návštěvy USA ve Washingtonu významný projev, ve kterém jasně definoval nebezpečí, kterému čelí dnešní svět. Jeho obsah je k dispozici v tištěných médiích i na internetu, já bych se ale chtěl dotknout způsobu, jak byl jeho projev našimi médii okamžitě desinterpretován. Server Aktuálně.cz např. uvedl jeho projev pod titulkem „Bojte se nesvobody a homosexualismu, řekl Klaus Americe“.

20.9.2011 v 10:30 | Karma článku: 27.13 | Přečteno: 1828 | Diskuse

Martin Pinc

Tlachy místo informací

Kolega F. Matějka se včera na svém blogu velmi opatrně vyslovil k faktu, že způsob, jakým se provádí denní výběr článků na téma romské otázky je velmi stranický a upřednostňuje levicové tlučhuby a demagogy. Omlouval při tom redaktory blogu Idnes, že na toto médium svém soukromém kyber prostoru má přirozeně právo takové selekce provádět. Jenomže tento trend se netýká jen Idnes a jen blogerů – a jen romské otázky. Až na výjimky většina hlavních zpravodajských serverů na svých stránkách dává přednost tlachům, klepům, bulvárním senzacím, někdy až dezinformacím před skutečně seriozní novinářskou prací a vyváženým informováním. Kdysi v době vlády jedné strany bylo mezi lidmi populární úsloví „Lže, jako když Rudé Právo tiskne“, dnes se bohužel tento způsob informování může vztáhnout na většinu našich médií – ať už tištěných, nebo internetových.

16.9.2011 v 9:15 | Karma článku: 29.94 | Přečteno: 1456 | Diskuse

Martin Pinc

Demonstrace za Izrael a konspirační teorie

Včera jsem ze zúčastnil pražské demonstrace, podporující stát Izrael a jeho nesouhlas jednostranným vyhlášením samostatného státu Palestina a jeho přijetím za člena OSN na 66. zasedání Valného shromáždění OSN. V této souvislosti jsem se v poslední době (dokonce v křesťanských kruzích) setkal s názory, že se o situaci na Blízkém východě netřeba zajímat a že je chybou, se když pravicově, či konzervativně smýšlející člověk angažuje ve prospěch demokratického státu Izrael.

14.9.2011 v 12:15 | Karma článku: 22.84 | Přečteno: 1218 | Diskuse

Martin Pinc

Pouť do Ochranova

Minulý týden jsme se dvěma přáteli – spolužáky - ze školy architektury na AVU Davidem a Pavlem - projížděli na kolech křížem krážem Horní Lužicí. Tahle tradice letních cyklistických výletů je stará téměř třicet let – zatímco já jsem z pelotonu na 25 let vypadl a vrátil se do něj až před čtyřmi lety, David a Pavel se poctivě vypravolali každoročně 1. srpnový týden na nové a nové výpravy po našich krajích i blízkém cizozemsku. Jedním z našich hlavních letošních cílů (kromě různých architektonických skvostů, památek a pěkných krajinných oblastí) bylo útočiště moravských exulantů v 18. století v Horní Lužici, Ochranov – Herrnhut. Je to úžasné místo, které vzniklo především zásluhou dvou mužů: českoněmeckého exulanta Kristiána Davida a zdejšího zeměpána – hraběte Mikuláše Zinzendorfa. Přespali jsme tam v Ježíšově domě, což je místo, kde se obnovuje stará modlitební tradice obnovené Ochranovské Jednoty bratrské. Další den jsme strávili návštěvami památných míst a budov městečka a pociťovali přitom pozoruhodnou a silnou duchovní atmosféru tohoto místa.

12.8.2011 v 17:00 | Karma článku: 10.89 | Přečteno: 1488 | Diskuse

Martin Pinc

Pochod pro rodinu vs. Prague Pride Parade

Ve stejný den, v sobotu 13.srpna se mají v Praze konat dva pochody, které vyjadřují zájmy dvou naprosto odlišných skupin ve společnosti. Zatímco tzv. Prague Pride Parade, kterou organizují homosexuálové za značného zájmu médií, se bude konat pod záštitou pražského primátora za ODS B. Svobody a podporovat se ji rozhodlo 13 velvyslanců tzv. nejvyspělejších zemí, Pochod pro rodinu je zaštítěn zejména stranou KDU-ČSL a pro naše média je naprosto nezajímavý.

8.8.2011 v 17:30 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 2128 | Diskuse

Martin Pinc

Na okraj norské tragédie

Tak, jako mnozí jsem se zděšením sledoval vývoj tragických událostí v Norsku a byl přitom stále více nespokojen se způsobem jejich „zpravodajského pokrytí“. Brutální norský útočník byl postupně označován za „křesťanského radikála“ či „pravicového extrémistu“, až byl nakonec pokládán za „osamělého šílence“, přičemž jeho názory byly v našich médiích absurdně dávány do souvislosti s myšlenkami Václava Klause či konzervativní iniciativy Akce D.O.S.T. Postupně byly publikovány další informace, z nichž vyplývalo, že pachatel jednal jako izolovaný jedinec, bez nějakého napojení na radikální skupiny. Byly citovány určité pasáže z jeho manifestu a byly rovněž uveřejněny zprávy o jeho rodinném zázemí.

29.7.2011 v 12:30 | Karma článku: 20.05 | Přečteno: 1361 | Diskuse

Martin Pinc

Pražské kulty Matky a Slunce

Praha ve svých kulturních dějinách inspirovala mnoho lidí, protože představuje skutečně mimořádný fenomén. Podnítila panovníky, stavitele a umělce všech věků k vytvoření unikátního urbanistického celku, který přečkal – přes všechny ztráty – až do dnešní doby. Jaký je ale duchovní význam tohoto místa? Úvahu na toto téma mi zaslal Václav Lamr a já ji s jeho svolením otiskuji.

28.6.2011 v 8:40 | Karma článku: 11.87 | Přečteno: 1481 | Diskuse

Martin Pinc

O exorcismu

Po připitomělém článku o prostituujících vysokoškolačkách na OnaDnes potvrdili redaktoři Idnes svůj trend ohlupující bulvárnosti v jiné rubrice – Xman - ještě ubožejším článkem na téma exorcismu „Anneliese Michelová: oběť vymítání ďábla“. O to, že jim nejde o seriozní prozkoumání tohoto tématu, ale jen o hledání laciných senzací, doložili redaktoři Michal Černý (Xman.cz) a Martin Frozen (iDNES.cz) tím, že se soustředili na několik případů, kdy (snad) byl použit nesprávně a před čtenáři zcela zatajili, že dnes existují stovky, ba tisíce dobře dokumentovaných příkladů úspěšného vymítání. Ve svém hanopisu navíc pokládají exorcizmus za výsadní hájemství katolické církve, cituji: „Křesťanství (pravděpodobně měli na mysli římskokatolickou církev – pozn. MP) rozlišuje dva exorcismy. Takzvaný malý je součástí rituálu, při němž se nově přijímaný člen církve zříká při křtu ďábla, velký exorcismus na "vymítání zlých duchů nebo vymanění z ďábelského vlivu, a to skrze duchovní pravomoc, kterou Ježíš svěřil své církvi". Může jej provádět jen kněz, jehož, obvykle na dobu určitou, pověří biskup a pravidla velkého exorcismu stanovuje část díla Rituale Romanum, které v roce 1999 Vatikán revidoval.“

25.6.2011 v 13:00 | Karma článku: 18.54 | Přečteno: 2314 | Diskuse

Martin Pinc

Proč Idnes dělá reklamu prostituci?

Nechápu, z jakého důvodu na svých stránkach Onadnes uveřejňuje Idnes články typu "Vysokoškolačky si vydělají na studia sexem. I sto tisíc měsíčně" a vychvaluje tento druh „podnikání“ takto: „Vysokoškolačky slaví v sexbyznysu čím dál větší úspěch. Jsou empatické a umějí si s klientem popovídat o jeho problémech. Stresovaní muži totiž hledají dnes v nočních klubech kromě sexu i "vrbu".“ A citují jako nejlepší informační zdroj ředitelku Rozkoše bez rizika Hanu Malinovou, podle níž je mezi sexuálními pracovnicemi patnáct až dvacet procent studentek vysokých škol: "Myslím, že hezký zadek znamená pořád víc než vysokoškolský diplom. (sic! - pozn. MP) Na druhé straně je velmi žádaná sociální inteligence, která ale není v přímé úměře s dosaženým vzděláním. Sexuální pracovnice musí umět vyslechnout partnerské nebo pracovní problémy klienta, být milá, nevypadat znuděně."

23.6.2011 v 12:00 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 2162 | Diskuse

Martin Pinc

Slovo do vlastních řad

O tom, že česká římskokatolická církev měla (kromě mnoha jiných) svého prominentního zrádce a kolaboranta s komunistickým režimem, dlouholetého předsedu „obnovené“ ČSL a ministra zdravotnictví J. Plojhara, se nemusí vést žádná diskuze - každý zájemce se o tom může dočíst relevatní informace i na Wikipedii – včetně výčtu všech jeho selhání. Naproti tomu, jako člen Českobratrské církve evangelické se stydím za ticho, které panuje v evangelických kruzích kolem postavy předního filosofa, teologa a významného činovníka „světové ekumény“ z dob předválečného i poválečného Československa, Josefa Lukla Hromádky. Jedním z mála statečných, kteří se ozvali proti tomuto pokryteckému postoji, je signatář Charty 77 a vězeň komunistického režimu Jan Zeno Dus.

10.6.2011 v 9:30 | Karma článku: 13.67 | Přečteno: 1412 | Diskuse

Martin Pinc

Mediální ticho kolem Jiřího Fialy

Naše média semelou kde co, ale v případě neoprávněného věznění Ing. Jiřího Fialy nepochopitelně (až na výjimky, jako jsou některá internetová média) mlčí. Na blogu Idnes informuje o jeho případu pravidelně pouze Aleš Hodina. Přestože se o tuto kauzu zajímám, musím se zahanbením přiznat, že jsem v ní byl stále až příliš pasivní. V poslední době jsem si uvědomil, že hříchem je nejen konání zla, ale i nekonání dobra, které je v mém dosahu, rozhodl jsem se proto o této nespravedlnosti nemlčet. Je to už více než měsíc, (dnes 36. den) co J. Fiala zahájil protestní hladovku proti zvůli české justice, aniž by to vzbudilo mediální pozornost. Získal snad nálepku chronického kverulanta, nebo je v celém případě nějak angažován nějaký „vyšší“ zájem?

7.6.2011 v 17:00 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 2529 | Diskuse

Martin Pinc

Jde Palestinské autonomii opravdu o mír s Izraelem?

V Respektu č.22 (z tohoto týdne) vyšly hned dva články na téma izraelsko-palestinských vztahů. Ten první se jejich stavem zabýval spíše z hlediska postojů presidenta Obamy (Obama vs. Izrael), ten druhý pod názvem „Kdo se snaží víc?“ a podtitulkem „Pohled na izraelsko-palestinská jednání ukazuje, že velkorysosti už v nich bylo poměrně dost“ se rozepisuje více do hloubky i do historie tohoto těžko řešitelného problému. Autoři článku se zcela zřejmě pokoušeli uchopit tuto věc se snahou o objektivitu. Pozornému čtenáři ale nemohlo ujít, že tím, kdo se snaží víc, je beze vší pochyby strana izraelská, která nabídla v jednání řadu ústupků, ale nikdy se jí nepodařilo dosáhnout nějaké přijatelné nabídky z palestinské strany. A to především v té pro Izrael asi nejpodstatnější věci – totiž v ochotě skončit své nepřátelství a zastavit podporu teroristických skupin, jež na území Izraele bezohledně útočí na civilní osoby, včetně dětí. Na toto téma je další článek G. Goldberga, o jehož uveřejnění jsem byl požádán.

2.6.2011 v 19:30 | Karma článku: 19.21 | Přečteno: 1207 | Diskuse

Martin Pinc

Úvaha o technologii víry

Zaujala mne úvaha, kterou mi poslal kazatel Petr Mečkovský a s jeho laskavým svolením ji zde uveřejňuji. Týká se totiž problému, který podle mého zažívají mnozí lidé, kteří se zajímají o duchovní věci, nejen křesťané, kteří jsou předmětem tohoto článku. Mnoho lidí totiž hledá duchovní pravdy, ale skončí místo u nich u duchovních technik. Myslí si - když budu dělat to a to, dosáhnu vnitřního pokoje, osvícení, prohloubení vědomí, apod. Je to ale správná cesta? Petr Mečkovský v této souvislosti píše:

1.6.2011 v 12:00 | Karma článku: 21.84 | Přečteno: 2339 | Diskuse

Martin Pinc

22. jáchymovské peklo

Minulý víkend proběhlo výroční setkání bývalých vězňů komunistického režimu v Jáchymově. Hlavní program setkání – Pietní akt - se koná každý rok po bohoslužbě ve farním kostele sv. Jáchyma u památníku Brána ke svobodě. Bývalí političtí vězni i letos připomněli, že Česko ani Slovensko nezúčtovalo s komunismem správně a dostatečně. Ve svých projevech mimo jiné konstatovali, že mají stále nižší důchody než jejich trýznitelé. Zdůraznili, že je tomu také proto, že bývalí komunisté si zachovali svou moc i po změně režimu v demokratickém Československu a později v nově vzniklých státech Česku a Slovensku. Bývalí komunisté zůstali v rozhodujících pozicích v právní sféře, především v soudnictví, vstupovali do nově vzniklých politických stran, získali klíčové pozice v ekonomické sféře díky tomu, že měli na rozdíl od ostatních kapitál - ekonomický, znalostní i ve vzájemných kontaktech. To také znemožnilo se s komunizmem účinně vypořádat a zakázat stranu, nesoucí tuto zhoubnou ideologii podobně, jako po 2. světové válce byla zakázána v Německu NSDAP. "My to považujeme za tragédii a omyl 17. listopadu 1989," zdůrazňuje předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová. "V devadesátých letech by pravděpodobně zákaz komunistické strany nebyl napadán. Dneska je to strašně komplikované, protože existují komunistické strany v jiných západních zemích, ale ty jsou diametrálně odlišné od té naší," vysvětluje místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka. (dle www.ct24.cz)

31.5.2011 v 9:00 | Karma článku: 17.09 | Přečteno: 1570 | Diskuse