O andělech

26. 03. 2010 22:15:00
V dnes uveřejněném rozhovoru pro víkendovou přílohu LN se rozpovídala populární mladá herečka o tom, že v tyto duchovní bytosti věří. Věří dokonce, že má svého anděla strážce, jemuž vděčí za ochranu v různých obtížných životních situacích. Kromě toho ovšem věří v principy feng-šuej a neopomíná chodit ke kartářce, aby zjistila, co ji čeká v budoucím životě. Prostě duchovní galymatiáš, nebo, řečeno učeně, synkretizmus. Ale koneckonců, celkem běžná „duchovní výbava“ moderního českého člověka. Vlastně jsem se ale přistihl, že samotný fakt zájmu této mladé dámy o duchovní svět mi je docela sympatický. Cítil jsem z rozhovoru s ní vyzařovat silnou touhu po věčnosti, jež je hluboce vlastní všem lidem, kteří ještě nepropadli cynizmu a skepsi.

Shodou okolností právě čtu pozoruhodné svědectví člověka, který měl tu vzácnou výsadu, že mohl s anděly – Božími služebníky – komunikovat doslova z očí do očí. V této souvislosti je třeba poznamenat, že setkání lidí s anděly je poměrně často popisováno v Bibli. Setkali se s nimi např. už Adam s Evou, Abraham se Sárou (rovněž i jeho konkubína Hagar), Lot, Jákob, Mojžíš, Jozue, Gedeon, ba i pohanský věštec Bileám, a mnoho dalších postav, hlavně proroků (Eliáš, Elizeus, Ezechiel, Daniel). Většinou se s nimi lidé setkávali, aby dostali důležité informace o nadcházejících Božích činech a pokyny, jak se zachovat (zachránit) v různých obtížných situacích. Rovněž všechny přelomové události zapsané v Novém zákoně byly lidem oznámeny anděly, či proběhly za přítomnosti andělů (početí a narození Ježíše Krista, Kristův půst na poušti, mnoho setkání během Kristovy pozemské služby, podpora andělů při modlitbě Krista v Getsemanské zahradě před jeho ukřižováním, oznámení vzkříšení a nanebevstoupení Krista), byli při vzniku a dynamickém rozvoji prvotní církve (pomáhali mimo jiné apoštolům Petrovi a Pavlovi naplnit jejich misi na Zemi).

Herečka, zmiňovaná v úvodu, má nepochybně pravdu v tom, že andělé nám lidem pomáhají. Jsem ale přesvědčen, že je zcela mimo, když se domnívá, že jí andělskou pomoc zajistí, když si nosí nějaký medailónek s podobou anděla na krku a čas od času se k němu „modlí“. Bible totiž výslovně varuje před uctíváním andělů a jiných „nebeských bytostí“. Když se někdy Boží andělé zjevují lidem v Bibli, rozhodně odmítají, aby se jim lidé klaněli. Jsou to totiž „pouze“ Boží služebníci a nikoli bohové, jakkoli jsou vybavení úžasnou mocí. Podle Rollanda Bucka, onoho muže, jenž se s anděly setkal mnohokrát ve svém životě, je zároveň nemožné si myslet, že by andělé přišli na lidské zavolání:

„Ne, to není možné! Andělé nereagují na lidské volání, protože poslouchají jen Boha,“ tvrdí. A pokračuje: „Slyšel jsem mnoho lidí říkat ́přikážu andělům, aby udělali to nebo ono ́. Tito lidé se namáhají zbytečně, protože člověk nemůže andělovi nic nařídit! Andělé poslouchají jen Boží příkazy! Proto také vím, že když andělé mluví, opakují jen Boží slova. Proto nedbají na lidské námitky, když jim Bůh přikáže, aby někomu sloužili.“

Hlavním úkolem andělů, hlavním cílem jejich pomoci nám, lidem, je pomoci nám dosáhnout spasení v Ježíši Kristu. Po jednom z rozhovorů, který Rolland Buck vedl s Božím poslem, byl jím (Gabrielem) požádán, aby napsal sedm pravd, na kterých Bohu nejvíce záleží, aby byly lidem oznámeny. Pohlédneme-li na tyto Boží priority, které nám byly dány shůry, možná někoho zarazí, jak se liší od agendy jež je jako nejvíce důležitá prezentována vůdci soudobého světa (je to s podivem, ale Bohu asi nepřipadá jako nejzávažnější problém světa produkce CO2:-)).

Na čem tedy nejvíc záleží z pohledu tvůrce, udržovatele a majitele tohoto světa – Boha Otce všemohoucího:

1) Ježíšova krev – její význam a moc jsou nezastupitelné pro ospravedlnění člověka před Bohem. Když Ježíš po svém ukřižování vstoupil na nebesa, pokropil tam svojí krví zápis o našich nepravostech, vinách a selháních. Ježíš podstoupil smrt za každého muže a ženu, aby je vysvobodil z otroctví hříchu. Mnoho lidí nechápe, že Ježíšova krev má tento význam pro věčnost. Bůh však říká, že její účinek je nepomíjitelný, věčný.

2) Společenství s Bohem – Bůh chce, abychom s ním měli bohaté, nádherné společenství. Chce nejen, aby ho blíž poznali nejen křesťané, ale také aby k němu přišli ti, kdo jsou od něj daleko. Zaslíbil, že ti bude nablízku, když k němu budeš volat odkudkoli, třeba i z druhého konce vesmíru. Bůh tě chce! Nehledá důvody pro to, aby se tě zřekl, nýbrž hledá možnosti, jak by ti pomohl a přitáhl tě k sobě blíž...

3) Ježíš žije (tedy i my s ním navěky) – Ježíš žije! Smrt je poražena! Na konci našeho fyzického života musíme projít tělesnou smrtí, která však není smrtí skutečnou, definitivní. Tou je smrt naší duševní a duchovní podstaty („vnitřního člověka“) – druhá smrt. V Kristu je právě tato smrt poražena! Ježíš neprošel na Golgatě jen tělesnou smrtí. Prošel i touto druhou smrtí, přitom na sobě zakusil Boží soud na hříchem a nad hříchy všech lidí. Protože byl ale naprosto bez viny, tato smrt nad ním neměla moc a Ježíš Kristus nad ní zvítězil! V listě Židům je tato duchovní pravda nádherně popsána: ...“Ale vidíme toho, který byl nakrátko postaven níž, než andělé, Ježíše, jak je po utrpení smrti korunován ctí a slávou, neboť měl z milosti Boží zakusit smrt za všechny.“

4) Zaslíbení Ducha svatého – patří k nejdůležitějším částem plánu spasení pro Boží lid. Bůh chtěl. aby každý jednotlivec, každá lidská bytost byla obnovena do podoby jeho Syna. „Na odhalené tváři nás všech se zrcadlí slavná zář Páně, a tak jsme proměňováni k jeho obrazu od slávy k slávě.“ Abychom mohli konat to, co na zemi konal On, musíme mít stejnou moc, kterou měl! Abychom byli jako Ježíš, musíme mít moc Ducha svatého!

5) Jděte to říci světu – Pátou pravdu objasnil Gabriel s přísným výrazem ve tváři. Řekl, že Boha zarmucuje, že lidé sice slyší jeho poselství a nakrátko nastává probuzení pro pravdu, ale pak zase usínají. Boží příkaz: „Jděte do celého světa a kažte evangelium“ má dnes nejvyšší význam. Mnoho křesťanů soustřeďuje svůj pohled na lidský hřích a nikoli na Boha. Stále připomínají ostatním hrozný stav tohoto světa a špatnost hříchu. Bůh však pokládá za mnohem důležitější, aby se lidé dozvěděli, že ze strašného otroctví hříchu existuje východisko. Kdo je svázán a zajat hříchem, nepotřebuje to znovu a znovu slyšet od druhých. Bůh chce, abychom lidem přinášeli Syna, namísto zdůrazňování hříchu, abychom ukazovali vyvýšeného Ježíše, aby k sobě mohl přitahovat všechny lidi.

6) Ježíšova oběť za naše hříchy platí pro všechny! – na tuto pravdu je třeba stále upozorňovat. Je velmi důležité, aby lidé znali Ježíšovu zástupnou oběť a porozuměli, že smíření s Bohem, které skrze ni přijímáme, je stále pokračující věcí.

„Ježíšova oběť pokrývá všechny naše potřeby. s tímto „přikrytím“ nad námi nás Bůh může vidět a může nás přijmout jako své děti. Bez smrti Pána Ježíše na kříži by to nebylo možné“, řekl Gabriel. Jen dva hříchy nás mohou odloučit od Boha – je to vzpoura a modloslužba. S výjimkou těchto dvou hříchů nás však naše obvyklé poklesky nemohou odloučit od Boží lásky a nádherné ochrany Ježíšovy krve. Můžeme tedy žít zcela uvolněně a šťastně pro Pána, který se o nás stará. V Bohu máme svou bezpečnou skrýš.

7) Druhý příchod Pána Ježíše – Bůh nám říká, abychom se na tento den připravili. Pro všechny, kdo jsou zapsáni v Beránkově knize života, to bude den slávy. Ale pro ty, jejichž jména tam zapsána nejsou, bude tento den znamenat odchod do věčného zatracení! Dnes si ještě můžeme vybrat: buď sloužit Ježíši, nebo následovat satana do věčného zatracení.Pro všechny, kdo se rozhodnou pro Ježíše, je jeho druhý příchod velkou událostí, na kterou se Bůh teší a s ním i jeho andělé.

Jaký mělo pro Rollanda Bucka praktický smysl a důsledek setkávání s Božími posly? Pastor Buck ve své knize napsal, že ho tato zkušenost především vedla k hlubokému pochopení Boží lásky a výkupného díla Ježíše Krista. Vedla ho také k soucitu s hříšníky a schopnosti se k nim přiblížit bez toho, že by v nich viděl nositele zla. Porozuměl do mnohem větší hloubky významu manželství jako Božího ustanovení pro muže a ženu. Měl díky tomu mimořádné obdarování pro uzdravování rozpadajících se (i rozpadlých) manželských vztahů. Bůh ho rovněž vedl na jeho misijních cestách a on se díky tomu mohl oslovovat konkrétní lidi a přinášet jim jasná poselství do jejich životů.

Název knihy, z níž jsem citoval je: Angels on Assigment (česky Andělé v akci), jejím autorem je Roland Buck a je k dispozici ke stažení zdarma na:

http://www.knihy.own.cz/Rolland Buck – ANDELE V AKCI.pdf

Autor: Martin Pinc | pátek 26.3.2010 22:15 | karma článku: 14.00 | přečteno: 1657x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 621 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 304 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...