Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo je Libor Michálek

Naší společností již druhý týden hýbe korupční aféra bývalého ministra Drobila a jeho poradce Knetiga. Jejím hrdinou je bezesporu bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Vypadá to, že si vzal k srdci doporučení předsedy vlády Nečase, že každý úředník, který se setká s případy korupčního chování, má proti tomuto jednání aktivně vystupovat.

V září tohoto roku řekl premiér Nečas na téma korupce také: „V této zemi se cestou soustavných kroků, razantním způsobem, musí zúžit prostor pro korupci. To považuji za nesmírně důležité, protože korupce je bytostně protitržní a protipodnikatelský jev, protože nic tak nenarušuje trh jako je právě korupce. Proto je i ekonomickým zájmem, nejenom společenským a morálním, potlačit korupci a zúžit prostor pro korupční jednání“.

Má tedy jednání Libora Michálka původ ve snaze zalíbit se premiérovi, nebo má jeho chování jiné důvody a hlubší kořeny? Snad bude jeho jednání pochopitelnější, když si přečteme jeho starší krátké c.v., které lze najít na internetu a je z doby, jež předcházela jeho jmenování ředitelem Státního fondu životního prostředí:

„Libor Michálek od roku 1995 pracoval jako makléř Fondu národního majetku ČR. V roce 1996 se stal praktikujícím křesťanem a začal bojovat proti finanční kriminalitě. V roce 1996 zveřejnil v médiích upozornění na ztráty, které může stát utrpět zejména v případě IPB. Okamžité zrušení pracovního poměru, které v této souvislosti následovalo, bylo v roce 1997 soudem zrušeno. Působí v oblasti dozoru nad kapitálovým trhem od roku 1997. Jako referent pracoval na Úřadu pro cenné papíry, od roku 1998 potom ve vedoucích funkcích Komise pro cenné papíry. V oblasti kolektivního investování se od roku 1998 podařilo cca 14-ti násobně úspěšněji přispět k odškodnění investorů poškozených finanční kriminalitou než v ostatních oblastech finančního trhu. Zastupoval Komisi pro cenné papíry v kontaktním výboru pro UCITS fondy při Evropské komisi.“

Jeho bývalý pastor Dan Drápal (mimochodem také můj) píše: „Dnes (včera, pozn. red.) jsem s napětím sledoval, jak pana Michálka griloval Václav Moravec ve svých „Otázkách“. A přemýšlel jsem o tom, zda se dívá nějaký jiný státní úředník, který třeba rovněž ví o korupci probíhající v jeho úřadě. Co si asi myslí? Neříká si: „Tak tohle bych zažít nechtěl – budu radši mlčet“? Mohl by se mu někdo divit, kdyby reagoval takto? V devadesátých letech trvalo přes půl roku, než se pan Michálek domohl spravedlnosti. Tehdy měli děti ještě malé; teď jsou na tom Michálkovi již lépe. Jak se asi žije v měsících nejistoty? Jak to brala jeho manželka? Jak to bere teď? Pan premiér ho označil za nedůvěryhodného, aniž se s ním vůbec sešel; nechal se vést svou „politickou intuicí“ a usoudil, že si ho pan Michálek bude nahrávat. V tisku a na různých serverech se objevily dohady, zda pan Michálek nekope za zelené, nebo za socany, nebo za nějakou firmu, která měla co do činění s pražskou čističkou. Jasné podpory se zatím dočkal jen od sociálních demokratů, nicméně všem je zřejmé, že v tomto případě se jedná o podporu účelovou. Když vzpomenu, jak pan Paroubek vykřikoval o Janu Kubicem, že je „křivopřísežník“, je mi hned jasné, k čemu je asi taková podpora dobrá.“

Z uvedeného je snad každému zřejmé, že postoj L. Michálka není nějak podmíněn novou snahou pana premiéra Nečase zlepšit transparentnost státní správy a fungování tržní ekonomiky, ale vyplývá v první řadě z jeho křesťanského přesvědčení. Už dříve v minulosti doplatil vyhazovem na to, že komusi „šlápl na kuří oko“. Přesto ho tato „lekce“ neodvrátila od snahy, nerozdělovat křesťanský život na část soukromou a část pracovní, ale porozuměl tomu, že jeho přesvědčení musí být čitelné v celém způsobu jeho života.

A jeho současný pastor Jiří Zdráhal z evangelického společenství, jehož je L. Michálek členem, dodává: „Libor je příkladem pro nás všechny. Žiješ ty stejně odvážným způsobem podle svého svědomí a Božího Slova nebo to jen tak nějak přežíváš? Bylo by skvělé kdyby tato kauza povzbudila k odvaze všechny křesťany kteří se setkají s korupcí, nespravedlností apod. My všichni se máme stát světlem tam kde jsme.“

Celý text Dana Drápala je zde: http://cs.christiantoday.com/article/dan-drapal-chcete-byt-michalkem/17646.htm

Celý text Jiřího Zdráhala je zde: http://cs.christiantoday.com/article/jiri-zdrahal-korupce-a-my/17647.htm

 

Autor: Martin Pinc | pondělí 20.12.2010 20:00 | karma článku: 38,01 | přečteno: 5899x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."