Patřím také mezi fašizující maloměšťáky...

1. 03. 2011 17:00:00
Mnozí blogeři včera i dnes nadšeně rozebírají slovní přestřelku mezi presidentem Václavem Klausem a profesorem (etc., etc.) Tomášem Halíkem a jejich komentáře velmi zřetelně ukazují názorovou propast mezi příznivci obou táborů. Profesor Halík, který mimochodem dříve při jiné příležitosti prohlásil, že "s Klausovým extrémismem se plně ztotožňuje pouze sekta jeho nekritických kývalů,“ tentokrát reagoval velmi podrážděně na Klausovu charakteristiku své osoby jako novodobého Koniáše, který ovšem na rozdíl od Koniáše ani není pravověrným katolíkem:

"Pan prezident je už nejen expertem na kinematografii a klimatologii, ale nyní také na teologii a pravost víry. Jeho teologické posudky nehodlám komentovat," uvedl pro LN Tomáš Halík. "Avšak jeho stále větší afinita k myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků (jejichž Kredo tak pěkně formuloval Bátora, lídr jejich vlajkové organizace D. O. S. T.) je znepokojující. Obávám se, že podobné názory Klaus chová už dlouho, ale dřív by se asi styděl tak otevřeně odkrýt karty a k těmto kruhům se tak jednoznačně přihlásit," uvedl Halík. "Signalizuje to dost smutný závěr jeho éry na Hradě," dodal.

Jeho postoje podpořil na svém blogu jiný pokrokový katolík, předseda strany Zelených Oldřich Liška: „Ve svém článku opovážlivě nazvaném Malá česká hilsneriáda používá Václav Klaus všechny fígle a triky, které z jeho bohaté publicistické činnosti dobře známe...Václavu Klausovi stačí, že Ladislav Bátora se motá kolem každé, byť sebezmatenější protievropské demonstrace a je činný v Akci D.O.S.T. – bizarnímu hloučku prezidentových nejposlušnějších satelitů, náboženských fanatiků, eurofobů, xenofobů a rádoby učeneckých obránců „tradičních hodnot“. Příslušnost k těmto pravicovým bolševikům z Bátory v očích Hradu dělá „hluboce konzervativního člověka“."

Liška píše také: „Právě proto bych nechtěl v těchto dnech být v kůži slušných pravicově smýšlejících občanů. Bátora si jejich důvěru nezaslouží, stejně jako si ji nezaslouží ani prezident Václav Klaus.“

Nevím, kdo v očích pana Lišky obstojí jako slušný pravicově smýšlející občan a kdo je pro něj jen „pathologickou ssedlinou“. Abych to zkrátil, beze studu se přiznávám, že jsem loni rovněž podepsal manifest „vlajkové lodi fašizujících maloměšťáků, organizace D. O. S. T." Podepsal jsem ho proto, že se ztotožňuji s každým slovem tohoto prohlášení. Jestli mne kvůli tomu někdo – třeba i sám slovutný profesor Halík nazývá „fašizujícím maloměšťákem“ právem, ponechávám na posouzení p.t. čtenářů:

Prohlášení signatářů D.O.S.T.

Vedeni touhou po obnově důvěry, objektivity, svobody a tradice, jakož i solidaritou se všemi nynějšími i budoucími nespravedlivě pronásledovanými, chceme se my, signatáři iniciativy D.O.S.T., podpisem níže přiloženého textu ještě každý sám za sebe deklarativně přihlásit k oněm pozitivním hodnotám a postojům, které vzbuzují nenávist nové ideologie.

Já, níže podepsaný signatář iniciativy D.O.S.T. veřejně prohlašuji, že:

- Uznávám rodinu založenou na manželském svazku muže a ženy za základní výraz lidské sounáležitosti a odmítám snahy o její demontáž.

- Uznávám nestejnost a komplementaritu muže a ženy a odmítám shora řízený program bezpohlavní společnosti.

- Uznávám výsostné právo rodičů na hodnotovou výchovu potomků v souladu s přirozenými mravními normami a odmítám snahy o ideologizaci školních výchovně-vzdělávacích programů.

- Uznávám hodnotu právního státu a principu presumpce neviny a odmítám jakékoli pokusy o porušení tohoto principu i snahy vnést do české legislativy vágní, právně irelevantní termíny, např. „extremismus“.

- Uznávám hodnotu národa a vlasti jako konstitutivní prvek utváření lidské osobnosti a odmítám se rozplynout v tavicím kotlíku vykořeněného kosmopolitismu.

- Uznávám hodnotu autentického náboženství a odmítám jeho řízené odstraňování z veřejného života, ale také jeho zneužívání pro nenáboženské cíle.

- Uznávám západní, anticko-křesťanské kořeny naší tradiční kultury a odmítám její účelové „úpravy“ v duchu tzv. politické korektnosti.

- Uznávám relativní hodnotu různých lidských kultur a odmítám snahy o jejich umělou nivelizaci za účelem utvoření jediného multikulturního „světového názoru“.

- Uznávám nedotknutelnost soukromého vlastnictví a odmítám snahy o zpochybnění této nedotknutelnosti.

7. listopadu 2007

Za Občanskou iniciativu D.O.S.T: ...viz signatáři D.O.S.T.

Autor: Martin Pinc | úterý 1.3.2011 17:00 | karma článku: 30.95 | přečteno: 2143x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 190 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 206 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...