Idnes - nejdůvěryhodnější zpravodajský server...

15. 04. 2011 8:35:00
Čekal jsem a pořád tak trochu doufal, že snad někdo z redakce Mladé fronty Dnes či jejího internetového dvojčete Idnes v sobě nalezne odvahu a pokoru přiznat: „Milí čtenáři, nechali jsme se dlouho vodit za nos dvěma nedůvěryhodnými lidmi, z nichž jeden měl ambice mnohonásobně vyšší, než jeho možnosti a schopnosti (a morální fundament) a druhý byla žena příliš mladá a nezkušená (a nemorální), než aby byla schopna zabránit faktu, aby jí náhle nabytá moc stejně náhle stoupla do hlavy, takže jí je doslova zpitá. Věřili jsme jim na slovo, a tak jsme se ani nesnažili jejich informace ověřit jinak a lépe. Moc jsme chtěli ulovit sólokapra a všem vypálit rybník. A tak jsme s nimi „upekli dort“, do kterého jsme namíchali kdeco (takže si nezadá s tím, co pekli pejsek s kočičkou z Čapkovy pohádky) a teď si s ním nevíme rady. Stalo se z něho něco velmi nechutného a nestravitelného. Stydíme se před Vámi, protože jste jako naši čtenáři prokázali mnohem více soudnosti a rozumu, než my. Dali jste nám to najevo a my Vaši kritiku přijímáme. Uvědomujeme si, že chceme-li dostát té důvěryhodnosti, kterou proklamujeme, musíme se Vám omluvit a slíbit, že si napříště budeme počínat jako profesionálové. Z našeho zpravodajského selhání vyvodíme konkrétní personální důsledky“ .

Nemuselo by to být tak otevřené, stačil by alespoň náznak pokory v nějakém článku. Ale to bych zřejmě chtěl příliš. To se prostě u nás nedělá – ani v politice, ani v médiích. Místo toho redakce Mladé fronty opět „odhaluje zákulisí Velkého odhalení“. Nevysvětluje nic z výroků slečny Kočí o jejím napojení na „investigativního“ redaktora Kmentu a „kmotry“ z ODS a umanutě opakuje mantru o velikém pleticháři Bártovi. Co si o tom myslet – nic jiného, než že Idnes a Mladé frontě jakoby stále nedocházelo, že to se svou „investigací“ Bárty a ABL projeli a že jejich „zorný úhel“ prakticky nikoho nezajímá.

Docela otevřeně se přiznám, že do zákulisí naší „vysoké“ politiky nevidím. Tomuto prostředí jsem na hony vzdálený. Jednoho jsem si ale všiml – Vít Bárta reagoval na své očerňující „odhalení“, jako naprostá výjimka na naší politické scéně okamžitou rezignací na svou ministerskou funkci. Ať už si o něm kdokoli myslí cokoli, zachoval se jako standardní politik vyspělé demokratické země, což je u nás nevídané. Už jenom tím si získal můj respekt.

Přesto jemu, i jeho marketingovým manažerům Věcí veřejných mám něco velice za zlé. Totiž to, že do poslaneckých pozic jmenovali tolik neprověřených, nezkušených lidí, u nichž nebylo možno posoudit, nakolik jsou schopni unést skutečnost, že se ocitli ve vysookých politických pozicích. Na takové pozice se ve standardní demokratické společnosti dostávají lidé, kteří prošli dlouhodobými „testy odolnosti“, mají zažité principy správy veřejných statků (věcí veřejných) a jsou zralými a slušnými lidmi. V tomto smyslu byl volební tah Věcí veřejných dát přednost krásným tvářím a osobnostem, známým z televize, před lidmi méně fotogenickými, ale o to více důvěryhodnými - krokem do prázdna.

A dále - poslanci a ministři opravdu nejsou zaměstnanci firmy, které úkoluje jejich šéf – i kdyby je úkoloval sebelépe a jeho úmysly křišťálově čisté. Jestli byl systém činnosti Věcí veřejných opravdu takto naprogramován, tak – při veškeré úctě – měl i vysoce inteligentní Vít Bárta o fungování státní exekutivy a zákonodárného sboru velmi zvláštní představy.

Nakonec - snad jen pár zdánlivě nesourodých citátů a přísloví:

Státy se udržují ideály, na nichž byly založeny.

Žádné království neobstojí, pokud je vnitřně rozdělené.

V pekle je ďábel kladným hrdinou.

Co člověk rozsévá, to také sklidí – kdo rozsévá pro sebe, sklidí zánik, kdo rozsévá pro druhé, sklidí hojnost života.

Lež má (opravdu) krátké nohy.

Pravda vítězí – i když na čas poražena bývá...

Blahoslavení, kteří se z Ducha rozhodli pro chudobu, neboť jim náleží Království nebeské.

Blahoslavení čistého srdce, neboť oni uzří Boha.

Autor: Martin Pinc | pátek 15.4.2011 8:35 | karma článku: 31.39 | přečteno: 1956x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 166 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 343 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 659 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...