Na okraj hnutí Holešovská výzva

20. 03. 2012 16:30:00
„Holešovská výzva protestuje proti demokratickému systému jako takovému, uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). V souvislosti s Výzvou se konalo v poslední době několik protivládních demonstrací, jichž se zúčastnily tisíce lidí. Kalousek se do organizátorů pustil hodně tvrdě, když jejich snění o "novém řádu" přirovnal k plánům Adolfa Hitlera.“ (Novinky.cz) Václav Lamr, jehož myšlenky s jeho souhlasem přetiskuji, napsal na toto téma následující komentář:
Demonstrace na Václavském náměstí
Demonstrace na Václavském náměstíTiscali-zprávy

Je nutno brát hnutí, jako je ,,Holešovská výzva“ vážně. Stojí za tím mnoho lidí, kteří touží po spravedlnosti a změně k lepšímu. Ale to je úděl všech slušných lidí, že se nechají svést. Lidé jsou znepokojeni stavem společnosti, vlády a jejího řízení. Všeobecnou korupcí, morálním marasmem, mafiánstvím. Je to důsledek toho, že zastupitelé na všech úrovních neplní předvolební sliby, nebo jen laxně, na oko, a místo toho, aby se aspoň řídili svými deklarovanými programy, se zaměřují na boj o moc, osobní konflikty a snahu o udržení výhod svých pozic.

Signatáři Holešovické výzvy se profilují jako nepolitické hnutí, které považuje politické strany jako překonané a pro demokracii zbytečné. Zní to zdánlivě přesvědčivě. Je tu však nebezpečí ideologického zmatku, názorového a morálního nihilismu. Totéž chtějí například umírnění anarchisté. Ze zavedeného soukolí a struktur společnosti nelze ze dne na den vypreparovat nosné struktury, které přesto, že jsou špatné, plní svou funkci bariér, svodidel či signálů. Ty zavedené struktury orientují v bažinách a šerosvitu přítomných událostí aspoň zevrubně ty, kteří se nevzdali potřeby myslet a jednat. Jsem občas vděčný za jistotu vyplývají z událostí, že cesta tudy nevede, a že to, co jsem dělal, je špatné. Bloudí-li turista krajinou, i oprýskaný, nahnutý či psem počůraný ukazatel je spásou ve zmatku. Jednou jsem se málem nezřítil do jámy díky rezavému zábradlí.

Politika aspoň nutí myslet muže u piva. Dělit se v národě jen na základě sportovních klubů je málo. Člověk je tvor skupinový, separatizující a má potřebu se od jiných nějak odlišovat, vyhledávat sobě rovné a druhými pohrdat. To se ovšem děje i v církvích. Absence politky či ideologií není důkazem správnosti a pravosti, ale jakési duševní sterility. Každý nepolitický směr či hnutí je latentně politický. Podléhá zákonu ,,GRAVITACE MOCI“. Proti této silné přitažlivosti odolají jen charakterově silní jedinci, a právě pro svoji morální kvalitu jsou dříve nebo později z každého veřejného hnutí vyvrženi všudypřítomnými kariéristy. Prozrazují je jejich fyziognomické rysy. Neomylně.

Proto nepodléhám illuzi, kterou představuje toto nové hnutí. Politické vakuum totiž neexistuje přinejmenším ve střední Evropě.. Historické paralely máme zmapované. Kdo to ignoruje, má smůlu a uštědří sobě a potomkům další lekci nepoučitelnosti. Dobrá mlha věští špatnost. Tak zvaná ,,lepší, správná demokracie věští spíše demokraturu, nebo ,,démon-kracii“. Demokracie není dobrá, lepší, správnější. Buď je, nebo na ni budeme vzpomínat. Pokusy o nepolitické, neutrální hnutí působí efektem dýmovnice, v jejímž zamlžujícím mraku se vždy chystá někdo naši svobodu zardousit. To je princip uplatňovaný mnohokrát v dějinách lidstva v dobách přechodů a změn. Nemyslím, že v pozadí Holešovské výzvy jsou nějací ultrapravičáci, nacionalisté, či levičáci. Jako Moravák jsem zjihnul, protože zazvonila naše mentalita ,,pod koněm“. Chci věřit, že to jsou naštvaní občané všech spekter společnosti a regionů, kteří chtějí změnu k lepšímu v tomto státě.

Ale pozor! Jsou to ovšem mírně řečeno ,,užiteční služebníci“ odklízeči nebo bílé koně těch, co čekají, až to pohne strukturami společnosti, aby mohli z toho dýmu nespokojenosti vystoupit se svou sofistickou rétorikou. Davy povadlé a unavené pouličními demonstracemi rychle pookřejí a dají sluchem a mozkem či srdci pozornost těm silným, sebejistým deklaratelům nového řádu demokracie. Ti jsou již jistě připraveni. Ten opět ,,muž silné ruky a silných slov“ je připraven k výstřelu na startovní čáře střední či celé Evropy. Až dozní dělostřelecká příprava z ulic, budou, nebo (,,On,,) bude fascinovat sládkovsky jasným ,,řešením“, v jehož světle dosavadní výzvy jsou jen výplod amaterismu.

Jak to, že se křesťané opět neobjevili na scéně? Ve slovenských městech v současných dnech gorilokampaně konají tu a tam dobrou práci tím, že tvoří diskusní kroužky, hovoří s lidmi, varují, radí. Kdo jiný než my, kteří se odvoláváme na své „kořeny“, „studny“ a odkazy by měl s lidmi hovořit o skutečné naději a evangeliu? Kdo jiný než onen „muž moudrý, který zachránil město svou moudrostí“ (Kaz 9), by měl s lidmi hovořit o skutečných hodnotách, o úskalí falešných nadějí, o notorické oscilaci naší společnosti vracet se jako pes k vyvrženému lejnu? Mluvme s lidmi, používejme internet, nápisy, vstupujme do rozhovorů, které směřují k destrukci. Modleme se za lidi a svazujme ducha tragické naivity, falešné naděje. Lidé jsou titiž zmatení, nepoučitelní, odhodlaní, vyhlížející a bojící se. Jsou na ploše skloňující se k hladině paniky a destruktivního strachu..

Ztráta důvěry je hlavní příčinou rozpadu každého druhého manželství v ČR. Ztráta důvěry ve vládu je v ruce hnutí ,,Holešovská výzva“ trhavinou, kterou zatím nikdo neodjistil a neopatřil zápalnou šňůrou. Zatím. Stačí však málo. Když se plní prostor hořlavým plynem, dosáhne dříve nebo později poměru se vzduchem onoho výbušného stupně, kdy stačí malá jiskra a dojde k detonaci. Jako věřící v Slovo víme, že ke změně má dojít od jednotlivců, rodin a osob. Přijetím Pána Ježíš Krista. Kdo dnes věří, že se může společnost měnit k lepšímu jinak, patří k romatikům, humanistům, komunistům, nacistům. Proto politické mítinky a demonstrace jsou nejlepším polem pro evangelizační rozhovory. Je nutno oslovovat jednotlivce. Odpoutat je od ducha kolektivní mánie. Atomizovat masu na jednotlivé duše a sklonit se k nim. Jinak půjdeme jako kněží a lévité sloužit do domu chvály a pomineme u cesty ty zraněné. Oni jsou ti naši spoluobčané zranění na cestě k ,,lepším zítřkům“.Tady platí olej Ducha.

Stav naší společnosti značně přikročil do onoho výbušného poměru směsi složené z ignorace vládnoucích a nahněvanosti zbytku. Jsou jen dvě možnosti, jak předejít k detonaci: Ihned otevřít okna skutečné naději a zastavit průnik těch duchů vzpoury. Mluvte s lidmi, diskutujte a otevírejte naději evangelia.. Za hnutím holešovské výzvy (HV) je mnoho upřímných lidí, ale neprozíravých, nepoučitelných a zmatených. Jiní v tom hnutí mají jasný cíl. Uchopit se vlády nad lidmi. Inspirující revoluce v Islandu byla provedena úspěšně, ale v zemi, která nepoznala na své kúži fašismus a komunismus. Proto její představitel v naivitě mával rudou hvězdou jako hvězdou naděje. Pokud by mu to někdo předem vymluvil, mohl vzhledem ke svému sympatickému projevu zůstat pro mnohé věrohodným. Tyto hvězdy se vždy provalí a ukazují svými hroty ve všeobecné euforii cesty ke hrobům.

Náměty na rozhovory o pořadavcích Národní rady a Holešovské výzvy (HV)

1.Lze do středoevropského kotle aplikovat gándhiovskou nenásilnost či paralelní zkušenost Islandské revoluce? (otevři heslo: "Islandská revoluce“) Naše národy, dodnes v podvědomí traumatizované Mnichovem, heydrichiádou, rudou totalitou se v jakési endogenní negativnosti samospádu dopouštějí historické deviace politického masochismu. Co z toho pro nás plyne a jak se tomu bránit? Návratem k odkazu našich mučedníků Pravdy.

2. Lze ve státě, který se spustil do proudu evropské integrace aplikovat takové naivní návrhy, jako je všelidové referendum? Není to spíš zkušební test pro ty, kteří by chtěli neutralizovat poslední zbytky našich národních elit? Není to kejhání potrefené husy čecháčkovského komplexu méněcennosti? Je naše společnost tak vyspělá, aby se referendum stalo tak konstrukčním a sebeobranným prostředkem, jako je to ve Švýcarsku? (Bohužel již bylo, protože i tam proniká aktivní islamizace a s ní všeobecná devastace evropských budujících hodnot.)

3. Pokud by došlo k demisi vlády z vůle lidu jako v únoru roku 1948, kdo sestaví podle HV úřední vládu odborníků? Jaké osobnosti či hnutí mohou potom garantovat přípravu voleb do vlády „správné demokracie“? Není snaha zajitit chod státu z vůle lidu sedláním koně od ocasu? V jaké vodě se umyješ, když ji vypustíš? Může letadlo opravit křídlo za letu? Může se vybudovat lepší demokracie bez politických stran ve státě, jehož dějinný vývoj k demokracii byl bojem politických subjektů? Lze napustit duši bez vzduchu ?

4. Jestliže se zachrání pro stát peníze zákazem církevních restitucí, jak to žádá HV, bude to stačit na odvrácení nutnosti reforem důchodových, zdravotních a školních? Dá se formou referenda o všem možném a prostřednictvím ,,vlády lidu“ zabezpečit finanční a sociální obnovu? To už tu nejméně jednou bylo.

5. Může prosperovat společnost, která vedle politických stran a ideí odmítá hodnoty, které zastávají její věřící občané? Není toto hnutí nástrojem jistých subjektů, které chtějí vedle eliminace národních elit zrušit politické strany v Evropě a křesťanské církve? Není toto hnutí první fází všeobecné neutralizace identifikačních forem států a národů pod rouškou "správné demokracie“? Jaké je měřítko správnosti demokracie a správnosti vůbec?

6. Kdo radí naší nové české ,,Národní radě“ ?

7. Pokud by vláda podala demisi a tedy s legislativou by padla i exekutiva, kdo podle návrhu HV bude soudit mafiány, korupčníky? Jaké osobnosti v ČR mohou garantovat dnes správnou demokracii? Jak zaručíte, že se toto hnutí nestane předvojem, nástrojem či trojským koněm pro nástup nedemokratických, totalizujících sil a hnutí? Jestliže již při prvních vystoupeních HV na veřejnosti (v Praze a jinde) se objevili separatisté, pučisté, napodobitelé a plagiátoři s destruktivními tendencemi, od kterých se museli lidé z HV distancovat, není to důkaz, že toto hnutí se již v zárodku rozkládá? Nevěští to již samo o sobě neudržitelnost jednoty hnutí? Není to první důkaz jejich vnitřního boje o vliv a moc, kterou sami kritizujete u současné vlády? Přesto věřím, že přes jmenované problémy se projeví spravedlnost.

Spravedlnost zvyšuje národ, hřích vede národ k potupě. (SZ, Přísloví)

Národe český, vrať se ke Kristu. (J. A. Komenský)

,,Sliby - ryby. (V řece přece)“

Václav Lamr

Autor: Martin Pinc | úterý 20.3.2012 16:30 | karma článku: 15.55 | přečteno: 1287x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 96 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.22 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 517 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...