Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klamavá reklama na Idnes propaguje dumping

Jako praktikující architekt sleduji mimo jiná periodika i rubriku Bydlení na Idnes. Někdy tam jsou publikovány zajímavé stavby, jindy se ale divím, z jakého důvodu jsou ty či ony vily či rodinné domy předváděné, a tak trochu podezřívám redakci, že jde o domy nějakých známých či jiných subjektů tak či onak spřátelených s redaktory této rubriky. Čas od času se tu najde i tzv. komerční příloha, v níž je při použití grafického řešení, jenž se nijak neliší od běžných článků v této rubrice, čtenářům dávkována někdy velmi zavádějící reklama.

Tak tu byla před několika dny publikována „komerční příloha“, jež se na čtenáře obracela formou fiktivního rozhovoru redaktora s majiteli jisté stavební firmy, která inzeruje, že je schopna naprojektovat unikátní rodinný dům zcela zdarma. Má to ale jednu podmínku – tento „projekt zdarma“ smí realizovat jen jejich společnost. Celý článek viz

(http://bydleni.idnes.cz/individualni-projekt-zcela-zdarma-d52-/reality_bdp.aspx?c=A121028_201314_reality_bdp_bar).

Jako architekt jsem podobnými články znechucen a zároveň velmi zklamán, že seriozní médium, za něž se Idnes prohlašuje, vůbec tyto texty otiskuje. Redakce Idnes (či její inzertní oddělení) by si především měla uvědomit, že žádná práce není zadarmo. V onom článku se např. tvrdí, že prý běžná cena za projekt netypového rodinného domu v ceně 3 miliony Kč je ca 8% z ceny stavby, tj. 240 tisíc Kč a „u nich“ tyto peníze prý stavebník ušetří. Ve skutečnosti je neušetří, protože stavební firma je „schová“ do nákladů stavby. Další faktická chyba, či vědomě zamlčená informace je skutečnost, že stavebník nemusí od architekta požadovat všechny části projektu (většinou požaduje jen první 4 výkonové fáze do stupně „Dokumentace pro stavební povolení“), jež tvoří jen něco kolem 4-5 % stavebních nákladů, tedy podstatně méně, než je tvrzeno. Tato firma pochopitelně zamlčuje jednu podstatnou věc: Tím, že je stavebník nucen zvolit pouze jednu určitou stavební firmu, ztrácí jednu zcela zásadní výhodu – svobodu při volbě (výběrovém řízení) dodavatele stavby, jež mu umožní dotlačit dodavatele k lepší ceně, protože je to on, který při tomto řízení má v ruce „noty“, nikoli dodavatel.

Co je ale nejzávažnéjší, při projektu a realizaci stavby jedním subjektem je zcela vydán na milost a na milost dané stavební firmě: Taková firma samozřejmě při projektování zvolí takové materiály a stavební technologie, které jí vyhovují (např. proto, že na ně má veliké množstevní slevy u dodavatelů stavebních materiálů, nebo proto, že jsou méně pracné). Projektant, který pracuje jako zaměstnanec stavební firmy je totiž v první řadě loajální této firmě, a nikoli svému klientovi, jehož zájmy by měl hájit – často právě proti zájmům firmy provádějící danou stavbu. Architekt, který by samozřejmě měl provádět autorský dozor na stavbě a zaručit tak při realizaci dosažení všech očekávaných parametrů a kvalit svého projektu, v případě zaměstnaneckého poměru vůči realizační stavební firmě v tomto směru nezmůže vůbec nic. Musí tuto firmu dokonce krýt, pokud nahradí některé projektované prvky (stavební materiály, okna, dveře, povrchy podlah a stěn, zařizovací předměty, atd., atd.) za levnější a méně kvalitní.

Výše zmíněná stavební firma se dokonce chlubí, že zvládne naprojektovat a postavit rodinný dům podle jediné fotografie, což už je naprostý nesmysl. Projektování rodinného domu, má-li tento dům mít opravdu opravdu dlouhou životnost, být funkční a estetický (vždyť většinou bude domovem této rodiny po celý život jejích členů – i déle), by nemělo vyhovovat představám založeným na nějakém obrázku, protože až v průběhu diskuze nad rozpracovaným projektem je možno sdílet vizi domu komplexně, vysvětlit si všechny požadované funkce a architektonický výraz, propracovat dispoziční řešení a dojít tak k dobrému výsledku. Přitom není vůbec vyloučeno, že během tohoto procesu stavebník zjistí, že jeho původní představa, založená např. na jedné fotografii, je naprosto pošetilá, protože vůbec nevyhovuje dané situaci stavby a potřebám jeho rodiny.

Naše mediokracie ráda odhaluje korupci mezi politiky a na různých úrovních státní správy či samosprávy. Jak je ale vidět na zmíněném příkladě z Idnes (jednom z mnoha), neváhá publikovat klamavou reklamu, jež láká na falešné sliby, nabízí dumpingové ceny, čímž zcela korumpuje naši branži (kazí ceny) a znemožňuje férovou konkurenci - přitom je v podobných rubrikách jako je Bydlení Idnes zabalena jako naprosto seriózní informace...

 

Autor: Martin Pinc | čtvrtek 1.11.2012 9:00 | karma článku: 13,56 | přečteno: 1034x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:44

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."