Čas na velký úklid

29. 01. 2013 23:44:37
Volby prezidenta jsou již několik dní za námi, ale emoce voličů doznívají velmi pomalu. Týká se to zejména mnoha z těch, kteří jsou stále zklamáni z porážky Karla Schwarzenberga. Nemohu si pomoci, ale připomínají mi zhrzené milence, nebo děti, které přišly o oblíbenou hračku. Mám silný pocit, že si do této volby (a do osoby předsedy TOP 09) projektovali nejrůznější, často zcela mylné představy o jeho schopnostech a snili krásný sen o tom, jak jím bude započata nová, čistá etapa politického života u nás. Zamilovali se do této své představy tak, že sami sebe přesvědčili, že prostě musí vyhrát a jejich sen se už pro ně stal realitou. O to horší bylo jejich probuzení do faktu volební prohry.

Ve svých předchozích článcích jsem jasně vyjádřil své rozpaky nad oběma soupeři ve druhém kole, oba pro mne byli nevolitelní. O to více jsem překvapen, že mezi nejvíce rozjitřelou a zklamanou skupinu příznivců Karla Schwarzenberga patří jeho voliči, kteří se hlásí ke křesťanství – a to bez ohledu na církvevní příslušnost. Skoro se zdá, jako by naši křesťané byli spíše schopni se shodnout v politických názorech na vhodnost kandidatury Karla Schwarzenberga na prezidenta, než na čemkoli jiném. A přiznám se, že mne to dost zaráží a nalezl bych mnoho vážných argumentů, proč jím (nejen) pro křesťany rozhodně nemůže být.

Rozhodně nestraním ani Miloši Zemanovi, ale je to náš příští prezident, a proto bych si velmi rozmyslel vynášet o něm již nyní nějaké zásadní výhrady či předem jej odsuzovat. Minulých 10 let byl prakticky mimo politiku, takže téměř nebyl na očích veřejnosti. (Mimochodem, je ještě takový milovník alkoholu, jak se o něm tvrdilo dříve? Jeho přátelé tvrdí, že prý už ne). Z tohoto hlediska se napříště chci shodnout s postojem svého bývalého pastora Dana Drápala, který se rozhodl, že nebude o nikom, ani o Miloši Zemanovi, šířit negativní informace či pomluvy a proto ve svém článku Sčítání ztrát, publikovaném na stranách „Křesťana dnes“ uveřejnil tento citát Benjamina Franklina:

Rozhoduji se, že nebudu o nikom mluvit špatně, a to ani tehdy, byla-li by to pravda. Budu se pokoušet omluvit chyby, z nichž jsou druzí obviňováni, a při vhodné příležitosti říkat o všech jen dobré.“

Ani já nechci u M. Zemana začít tím, že bych chtěl hledat a nacházet kdejaké jeho špatnosti (a násobit jeho negativní obraz jako „populisty, opilce a lháře“), proto například chápu jeho výrok o volebním prezidentském duelu jako souboji Sparty a Slávie tak, jak byl zřejmě míněn – totiž že jde o souboj dvou „nesmiřitelných“ klubů, jež chtějí zvítězit ve velmi vyhecovaném derby a využijí k tomu všech možností, které tato hra umožňuje. Ve chvíli, kdy se stal prezidentem, se ale definitivně zříká původních klubových barev. Podobně jako hráči těchto klubů společně v reprezentaci zapomenou na všechny anatogizmy a kopou za mnohem vyšší zájmy, protože hrát s „lvíčkem na prsou“ je vrcholem jejich snažení. I on si je velmi dobře vědom, že coby prezident reprezentuje celý národ a je nejvyšším zástupcem našeho státu. Proto jsem naopak zklamán např. postojem jiného kazatele, publikovaném na témž serveru, který, jak se mi to jeví, není schopen se zbavit své zahořklosti z jeho volby a vykládá si – podle mého názoru mylně - jeho slova jako výzvu, abychom se zřekli svých názorů. Obávám se ale, že si tyto významy vložil do Zemanových výroků pouze on sám.

Opravdu se domnívám, že místo „okopávání prezidentových kotníků“ nastal čas na velký úklid veškeré špíny, která se nahromadila mezi různými skupinami v naší zemi. Je mi totiž velmi líto, že se naše společnost během voleb tak nesmírně polarizovala, přičemž se ale nevymezovala na základě věčných hodnot, skutečného dobra a zla, světla a temnoty, pravdy a lži, lásky a nenávisti. Polarizovala se do značné míry na základě neskutečné mediální masáže, která ve své naprosté většině tyto hodnoty ztotožnila s jedním z lidských kandidátů, přestože tyto hodnoty mohou být přiznány pouze Bohu.

Z tohoto hlediska také souhlasím s Milošem Zemanem a pokládám za správné, že příští prezident volá po společenském smíru. Volby společnost opravdu rozdělily a je potřeba snažit se toto rozdělení překonat. Miloš Zeman jistě není tak pošetilý, aby se domníval, že on sám může „stvořit“ jednotu. Může ale napomoci k tomu, aby pro ni vznikl prostor, nebo naopak, mohl by vytváření tohoto prostor znemožňovat. Především ale v tomto směru můžeme a máme působit k smíření my křesťané, jako ti, kdo věří, že o zdroji a působiteli skutečné jednoty ví...

Autor: Martin Pinc | úterý 29.1.2013 23:44 | karma článku: 13.49 | přečteno: 533x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.16 | Přečteno: 451 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.22 | Přečteno: 1374 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 448 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 681 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...