Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stará kára

23. 4. 2010 18:14
Prozradím vám tajemství:

Jazyk se vyvíjí. Vyvíjí se i chápání významu slova.  Na druhou stranu ovšem slovo charizma v tom významu, v jakém se užívá dnes znám již přes padesát let. I četnost užití je stále zhruba stejná.

0 0
možnosti

Krutá pravda od medvědice

23. 4. 2010 17:48
no, dneska se už charismatičtí politici moc nevidí

I když třeba Putin charizma jistě má

0 0
možnosti

Kozel_

23. 4. 2010 17:41
Jak to je opravdu

Je slovo charisma slovem, které zavedl do řečtiny apoštol Pavel a předtím se v tehdejší řečtině neužívalo? To neplyne ze samotného biblického textu v řečtině, ale lze to poznat v jiných řeckých textech z té doby. Nové slovo, nebo slovo, kterému se dal nový význam?

Slovo má ve skutečnosti ten význam, v jakém se v jazyce užívá. Význam slova se v jazyce i mění, co bylo před sto lety, nyní může být jinak. Správný význam je ten, jak se slovo používá, ne jak to někdo stanoví.

Citace z Jiráska "babička už tolik nešuká" - to neznamená, že dnes, v neslušném významu, se slovo používá špatně. Ne, pouze se význam posunul, je dnes jiný. Mnoho slov z Bible se užívá ve významu jiném, sekularizovaném. U slov z latiny, řečtiny leckdy máme totéž slovo v češtině a třeba angličtině. Totéž slovo, jiný význam, tzv. falešní bratři. Původní kořen je ovšem stejný, ale netvrdil bych, že jeden jazyk je správně a druhý ne.

0 0
možnosti

falm

23. 4. 2010 18:06
Re: Jak to je opravdu

Jak říkal Jan Werich /cituji/: "Von autor byl vůl a překladatel neni." ;-D

0 0
možnosti

rezjir

23. 4. 2010 17:01
jistěže

Je charismatický, když hlásá něco, čemu sám věří.

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."