Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Saša

22. 6. 2010 8:52
Porážka německých kalvinistů a luteránů na Bílé hoře

náš národ nepochybně zachránila.

Ublížila sice domácí církvi bratrské, ale tu pronásledovali kalvinisté víc než katolíci, takže kdyby to ti němečtí kalvinisté vyhráli, zatočili by s bratříky mnohemo tvrději - emigrace by to nespravila.

Jako Plzeňák vidím celé to povstání německých protestantů v českých zemích úplně jinak a mám radost, že dostali na Bílé hoře do držky.

0 0
možnosti

Rilian

22. 6. 2010 10:22
Re: Porážka německých kalvinistů a luteránů na Bílé hoře

Opět Pekařova hypotetická verze neuskutečněných dějin. Přeci není možné říkat co by se stalo, kdyby. Po Bílé Hoře docházelo k násilné rekatolizaci obyvatelstva Českého království, což mělo fatální důsledky. Víru totiž nelze vnucovat násilím, pomocí vojáků (jak se dělo v Čechách a na Moravě skrze jezuity - zajímavé je, že hlavně z ekonomických důvodů si Habsburkové nedovolili takto se chovat v téměř 100% lutherském Slezsku a také v Chebsku). Výsledek: "Snad i proto se později římskokatolická církev později nestala - na rozdíl třeba od Polska, nebo Irska - součástí národní identity. Sepětí otláře a trůnu, onen důsledek Bílé Hory i staroměstské exekuce, vedlo posléze k tomu, že národní emancipační hnutí se vyvíjelo mimo rámec katolické církve (na tom nic nemění výjimky vlasteneckých katolických duchovních)." cit. prof. Kumpera. Jsem také přesvědčen, že toto vnucené - a nikoli přirozené přijetí "víry vítězů" vedlo k duchovní vlažnosti našeho národa již od 19. století... MP

0 0
možnosti

Vlad IV

21. 6. 2010 22:28
Milý Riliane!

On si totiž dobrý P.Balbín,ač upřímný katolík-jezuita tu jazykovou otázku před A.D. 1620 velmi idealisoval......

Mnohem výstižnější jsou v tomto případě zápisy pikarta-Č.bratra Stránského!

Jeho popis germanisace za lutheránské expanze je mnohem blíž pravdě......

0 0
možnosti

Rilian

21. 6. 2010 23:10
Re: Milý Riliane!

MIlý Vlade, to je možné, že si ji idealizoval, (a ta germanizace dosti pravděpodobně souvisela s přesunutím císařského dvora Habsburků za Rudolfa II. do Prahy) nic to však nemění na faktu, že situace české literatury do Bílé Hory  je právem nazývána "Zlatým věkem české literatury", kdežto po Bílé Hoře se v Čechách kromě Balbína a Pešiny z Čechorodu nedá najít skoro nikdo, kdo by z hlediska české literatury vůbec stál za zmínku - skutečnou kvalitou se vyznačují pouze literární práce exulantů (jaká paralela se situací po roce 1948!), zvláště pak Komenského. Minmochodem, Komenský byl velmi vehementně lákán do Ameriky, měl se zde stát prvním rektorem university poblíž amerického Cambridge, dnešního Harwardu (mohla to být Universita Komenského)... MP

0 0
možnosti

Don don

21. 6. 2010 20:34
no

už jsem Vám to psal k minulému článku. Protestantští stavové se prostě dopustili vlastizrady a jako takovým, jim nic jiného nepříslušelo. Nedivím se. A pak logicky přišlo Cuio regio, eio religio. Nekarmuji. 

0 0
možnosti

pesimista

21. 6. 2010 20:39
Re: no

někomu můžete vykládat historická fakta pořád dokola a nepochopí

0 0
možnosti

milanalois

21. 6. 2010 19:29
Na Bílé Hoře jsme naštěstí vyhráli.

Nebýt našeho vítězství na Bílé Hoře, český národ by již asi neexistoval.

0 0
možnosti

Rilian

21. 6. 2010 19:42
My Habsburkové?

Habsburkové byli jednoznačně největší škůdci našeho národa. jaký byl stav v Čechách a na Moravě po 30ti leté válce popisuje jednoznačně jezuita Balbín - byl prostě katastrofální. Výhra Habsburků rozhodně nám rozhodně nic dobrého nepřinesla. MP

0 0
možnosti

Si0 po zákazu

21. 6. 2010 17:33
Nešlo o české stavy a o popravu českých pánů.

"Čeští" byli jen tím, že žili na území českého království. Ti popravení na Staromáku byli, z hlediska dnešního pojetí národnosti, převážně Němci.

A o žádnou tragédii nešlo. Po 30leté válce u nás došlo k takovému kulturnímu rozkvětu, jakého bychom se za nadvlády lutherských německých knížectví nikdy nedočkali.

0 0
možnosti

Sporadanyobcan

21. 6. 2010 17:27
Exulanti nábožensští snad nemohli

vkládat naději  ve   Švédy.V brně  dodnes  zvoní  poledne v 11,00.Švédský maršál řekl, že když nedobudou Brno do púoledne, tak odtáhnou..

Tak  brnáci zazvonilimv 11,00..No a při kartách se od té doby říká: Kulama dobili Brno !!

0 0
možnosti

Sporadanyobcan

21. 6. 2010 17:25
článek je napsaný velice implicitní formou

i pro lidi  s průměrným intelektem. Makabejští     šVÉDOVÉ 

vyloupili  co mohli..:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."