Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Paul Sulc

5. 7. 2010 19:53
Nastesti latinska cirkev v Cesku zvitezila

Latinci meli svoji renesanci. Podivejte kam to ve vede a skolach dotahli. Rusko, Recko, vychodni ortodoxie, to bylo to nejcernejsi tmarstvi az do zacatku 20 stoleti, viz Rasputin.

0 0
možnosti

Rilian

5. 7. 2010 20:59
Máte to trochu popletené

V té době (9. století) byla římská církev a vůbec civilizace Západu hodně pozadu. 1. univerzita v Evropě právě tehdy vznikla... ano, kde jinde, než v Konstantinopoli. Tam bylo tehdy opravdové centrum vysoké kultury a hluboké vzdělanosti, na rozdíl od víceméně stále v troskách ležícího Říma. Velká Morava nebyla k přijetí věrozvěstů z Byzance nikým nucena - Rastislav dokonce již dříve zaslal podobnou žádost (tedy aby na Moravu přišli misionáři, kteří by kázali evangelium ve srozumitelném slovanském jazyce) papeži do Říma, ale ten na ni nereflektoval. Zřejmě mu to bylo buď lhostejné, nebo jeho administrativa nedisponovala učenci, kteří by takovou misii byli schopni realizovat. Teprve po neúspěchu v Římě se Rastislav obrátil na byzantského císaře, který mu vyhověl. MP

0 0
možnosti

atabaj

5. 7. 2010 18:05
Jen pro doplnění

nutno uvést, že jiní kněží, dokonce ženského pohlaví v jiných církvích se běžně žení, Naskýtá se tedy otázka, zda je to skutečně vůle Boží, nebo vůle Vatikánu, neboť dle toho každá církev zřejmě vyznává jiného Boha. Kolik je tedy Bohů, je pro každou církev jiný, podle kterého se pak ta která církev řídí? A perlička: jestli se nemýlím, pak se nedávno stalo v USA, že byla jmenována biskupem žena, notabene lesbička.;-D Byla sice proti tomu dost silná nevole, leč nic naplat, zůstalo při jmenování a lesbička se stala biskupem (za jakou církev nevím v USA je jich jako máku). !!

0 0
možnosti

strycek-Joe Ltd.

5. 7. 2010 16:18
Velice zajímavé

to jsem nevěděl že 5.červenece slavíme kvůli J.Husovi, je to od těch papeženců sprosté, děkuji za informace R^

0 0
možnosti

geo.novotny

5. 7. 2010 15:47
Dekuji za kvalitni clanek

G.N.

0 0
možnosti

IoannesBaptist

5. 7. 2010 15:39
V katolické církvi

tehdy pochopitelně vládla obava, že překlady do málo rozvinutých barbarských jazyků nebudou dostatečně kvalitní a nebudou obsahově ani formálně odpovídat latinským a řeckým předlohám. Nemusíme ostatně pro potvrzení chodit daleko, i dnes si můžeme přečíst protestantský paskvil nazývaný "Bible 21".

0 0
možnosti

snaduzdost

5. 7. 2010 15:45
protestantský paskvil nazývaný "Bible 21".

Můžete být, prosím, konkrétnější? V čem se vám to jeví jako paskvil? Děkuju.

0 0
možnosti

dampfer

5. 7. 2010 15:25
Samozřejmě

že se také jednalo zejména o spojení všech Slovanů pod jednoho cara. Dodnes se ruský vládce cítí být generálním ochráncem pravoslavných Srbů.--A všechny snahy ke zlepšení liturgie, maskované čistými úmysly autorů a jejich četných pomocníků, vedly a vedou k oslabení, rozdělení a pozdější likvidaci křesťanů. Vůbec všem náboženským kastám nevadí, že ignorují Ježíšovo srozumitelné a jasně vyřčené předání "vesla"" svatému Petrovi, šéfovi svatých apoštolů. Římský biskup je pokračovatelem svatého Petra a to markantně vadí pozemským vládcům a diktátorům.

0 0
možnosti

Rilian

5. 7. 2010 17:38
Re: Samozřejmě

Na rozdíl od Vaší interpretace je na základě historických faktů celkem zřejmé, že to byli prořímští bavorští církevní hodnostáři, kteří neprojevili naprosto žádný respekt dokonce ani k pokynům vlastního šéfa (papeže) a zachovali se nekřesťansky hanebně a zcela svévolně k biskupu Metodějovi, který je po všech stránkách převyšoval (2 roky ho drželi v žaláři). Po jeho smrti dokonce zajali jeho žáky, 200 křesťanských kleriků a chtěli je prodat v Benátkách do otroctví (byli vykoupeni byzantinci)! Biskupa Gorazdu zamordovali. Těmto, a ne Cyrilovi a Metodějovi,  šlo jen o koryta - a spasení duší našich předků jim bylo zcela lhostejné. Nu, a hlavou Církve není od samého počátku žádná lidská osoba (a sv. Petr to věděl nejlépe), ale sám Pán Ježíš Kristus - on je ten kámen úhlený, kteří stavitelé zavrhli. Je to Pán Ježíš, kdo křtí Duchem svatým, je to Ježíš, kdo je prostřednikem mezi Bohem a lidmi. V Jeho jménu je spasení, nikoli v jakékoli lidské organizaci. M. Pinc

0 0
možnosti

Jenda41

5. 7. 2010 14:32
Děkuji

napsal jste velmi poučný a dobrý článekR^

Piště dál, je to třeba

0 0
možnosti

Ondatroň kolčava

5. 7. 2010 14:29
a kdo to byli, ti Joudozvěsti ???

8-o8-o

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."