Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hrcprcsalala

27. 2. 2011 2:00
Máme doma německé pohádky,

vydané tak před půl stoletím. V předmluvě se píše, že původní verze musely být pro dětského čtenáře upraveny, protože  byly z dnešního pohledu velice surové a byl v nich např. incest. Stejně tak necenzurovaná verze pohádek Tisíce a jedné noci:  samý sex a násilí.

Pohádky nebyly původně určeny dětem, šlo o příběhy, kterými se bavili dospělí. A podle toho vypadaly. My je známe díky Erbenovi, Němcové a spol. v  učesané a "politicky korektně" upravené podobě - a tu považujeme za jedinou a správnou. A nové úpravy chápeme jako svatokrádež.

PS: btw, jak reaguje křesťanská mládež, když se dozví, co dělaly Lotovy dcery s tatínkem?Nebo jak hentamten královský synek znásilnil svoji sestru Támar? Bible, na rozdíl od Pohádek tisíce a jedné noci, totiž umravňovací úpravou dosud neprošla.

0 0
možnosti

Rilian

27. 2. 2011 10:18
Re: Máme doma německé pohádky,

Myslím, že pletete dohromady více věcí. Některé dnešní pohádky mají základ v příbězích pro dospělé, jiné byly nepochybně vyprávěny jen dětem. Četl jsem dětem mnoho pohádkových knih a některé příběhy, které byly příliš kruté, nebo jinak nevhodné,  jsem vynechával. Přesto platí, že "jsou jakýmsi návodem pro děti, jak rozlišit dobro a zlo a jak si s nini

poradit. Až některé moderní pohádky se spoléhají jen na barvitý a

víceméně prázdný děj bez ponaučení. Fantastické motivy pohádek ale v

minulosti nebyly pouhou ozdobou, měly svůj symbolický význam, často

právě morální." (Wikipedie).  A pokud jde o Bibli - to opravdu není literatura pro děti - to je v případě "historických knih" realistický popis lidského chování. MP

0 0
možnosti

Kolumbo

27. 2. 2011 0:20
Takovou ptákovinu

by nevymyslel ani Cimrman!!!

0 0
možnosti

pavelthelong

26. 2. 2011 15:07
západní civilizace umře na politickou korektnost

nemám nic proti homosexuálům, diabetikům,  asthmatikům, lidem s depkou nebo proti bezdomovcům. Také jsem tolerantní vůči rasovým a národnostním a náboženským menšinám. Jsem ale absolutně proti tomu prezentovat něco podobného dětem jako pozitivní obraz společnosti, něco, co mají děti považovat za určitou společenskou normu.  Prostě pohádky jsou proto, aby se prezentovalo pro společnost  pozitivní jednání (boj se zlem, čestnost -dneska i založení rodiny formou manželství je pomalu hrdinský čin) a aby se vytvořily určité archetypy chování. Přece depresivní, neschopný a zbabělý princ prostě není zrovna vytouženým pohádkovým hrdinou. Pokud se v pohádce přece jen objeví, napráší mu šikovný Honza rychle kožich. Moc bych si přál, aby se takový český Honza objevil i v ujeté pohádce z Norska a vysvětlil  norským dětem, zač je v Pardubicích perník.

0 0
možnosti

Pančelka

26. 2. 2011 15:26
Re: západní civilizace umře na politickou korektnost

Něco jako správné vzory? A dva sezdaní pánové prostě správní nejsou. Ale správný bude český blbeček Honza, zvlášť když potáhne do Norska a tam ty dva gaye zmlátí. A bude mluvit o perníku.  

0 0
možnosti

Morgiana

26. 2. 2011 14:44
naprosty souhlas

s autorem . Dětství se rovná nevinnost . Ne nadarmo se říká, že předčasně zahajený sexualni život je zkrácením dětství. Nechcme Křemálka a Vochomůrku, metrosexuala Emanuela, lolitu Amálku apod. tam kde jsou. Ve světě kde sex a pohlaví nemá žádný význam, kde se svět dělí pouze na zlo a dobro a neexperimentujete s dětmi.

0 0
možnosti

comme il faut

25. 2. 2011 21:19
Křemílek a Vochomůrka žádní buseranti nebyli!

Podívejte se, co s nimi udělala první fešná víla.

0 0
možnosti

Pančelka

26. 2. 2011 14:41
Re: Křemílek a Vochomůrka žádní buseranti nebyli!

Ale to se tak jen maskovali.... a nebyli sami! Třeba jeden těch šašků v teletubbies- ten dokonce nosil kabelku.  A  Pat a Mat, no jasné náznaky, dál.......Ondra a Jura, tam taky, jedli spolu, pili spolu, bydleli..., a že se tam objevila víla s tlustýma noženkama? Vždycky když se k ní přiblížili, tak zmizela? Co teda kucím zbejvalo? Mně se náhodou knížka král a král veeelice líbí.

0 0
možnosti

comme il faut

25. 2. 2011 20:16
... ale princezně to vůbec nevadilo,

protože se na první pohled zamilovala do princova hřebce. A tak žili šťastně až do smrti.

0 0
možnosti

iluminat

25. 2. 2011 20:20
Re: ... ale princezně to vůbec nevadilo,

a dalsi princ byl koprofil, a kun mu daval velkou radost taky, a zili spokojene az do smrti, ktera kapla do noty dalsimu princi nekrofilovi, jen nikoho neopomenout, to by nebylo politicky korektni, a mohli by se citit od spolecnosti odriznuti, kazdemu se musi vyhovet i kdyby to deticky privedlo do blazince. Konecne i blazni jsou lidi.

0 0
možnosti

comme il faut

25. 2. 2011 19:56
A co když byl princ třeba koprofil?

0 0
možnosti

sampis

25. 2. 2011 19:58
Re: A co když byl princ třeba koprofil?

No tak si odnese ... Taky by to bylo výchovné ;-))) Za dobrotu na žebrotu ;-)

0 0
možnosti

Dita_1

25. 2. 2011 19:38
Chtěla bych se jen zeptat důrazných odpůrců...

... jak by se postavili k homosexualitě u vlastního dítěte. Budu vděčná za odpovědi, díky.

0 0
možnosti

styl34

25. 2. 2011 19:42
Re: Chtěla bych se jen zeptat důrazných odpůrců...

to asi ani nevi co to je ne? a kdyz bude zoofilni tak mu (ji) koupim kozu, milujici rodic udela pro sve dite cokoliv! Horsi bude kdyz me dite bude zoofilni nekrofil, to ty kozy budeme muset casto stridat, mrtvy obvzlast v lete dlouho nevydrzej ;-D

0 0
možnosti

Gwendolyn I.

25. 2. 2011 19:34
Dalsi pohadky na toto tema

Heather has Two Mommies plus Mommy, Mama and Me  od  Leslea Newman

Daddy''s Roommate (Alyson Wonderland)

Who is in the Family - Robert Skutch

Prijemne pocteni preji

0 0
možnosti

comme il faut

25. 2. 2011 19:57
Re: Dalsi pohadky na toto tema

Ale chybí nám tam verze, kdy se princ zamiloval do královy kobyly.

0 0
možnosti

Kru.El

25. 2. 2011 19:17
Zvláštní

V pohádkách se topí lidé pro duše, drakům se stínají hlavy (tři) a vlkům zašívájí kameny do žaludku, ale děti zdaleka nejvíc naruší královský gay pár. Skutečně zvláštní morálka.

0 0
možnosti

pesimistafurt

25. 2. 2011 19:21
Re: Zvláštní

hele vážený vůbec nejde o morálku; za výchovu dítěte zodpovídá rodič a jen ten může určit, so, kdo a jak budou moje děti poslouchat; nebo snad neuznáváte, že žijeme ve svobodné společnosti??? 

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."