Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dolch

28. 3. 2011 22:46
Zajímavý článek

ale dneska si to schytáte i ode mne. Co znamená "lidé, kteří o sobě tvrdí, že jsou křesťané, nemají ani ponětí o dějinách křesťanství"? To je nějaká povinnost, mít znalosti z dějin křesťanství? Do teď jsem byl přesvědčený, že k tomu, být křesťanem, stačí zachovávat ustanovení Nového Zákona. Mohu-li být dobrým programátorem, když neznám strojový kód a historii kybernetiky vůbec? Mohu být dobrým Čechem, když neznám podrobně historii českých zemí (na vzdory urputné snahy soudružky učitelky)? Mohu být dobrým pozemšťanem, když mě historie lidstva v podstatě vůbec nezajímá? Zeptá se mě někdo na to, jestli mě vůbec něco zajímá a případně co? Nebo budu rovnou odsouzen za neznalost? :-)

0 0
možnosti

Faustino

28. 3. 2011 23:03
Re: Zajímavý článek

Většina křesťanů, se kterými jsem se v životě setkal nikdy nečetla Bibli, alespoň jako celek. Povinnost to jistě není.

Může být dobrý Čech, ten, který píše příšerným instrumentálem? Určitě.

Ale nekultivují znalosti člověka?

0 0
možnosti

Faustino

28. 3. 2011 22:15
Oni ti náboženští vůdcové

často kázali vodu a pili víno. Zwingli žil několik let v konkubinátu s vdovou Annou Reinhard. Na naléhání přátel, že takový stav je pro křesťanského dogmatika zcela neúnosný se Annou tajně oženil. Za tři měsíce po svatbě se novomanželům  narodila dcera.

0 0
možnosti

Faustino

28. 3. 2011 16:32
K Husovi se vyjádřil

místní bloger Jan Berwid-Buquoy. Nevím, jestli fundovaně:

http://www.reflex.cz/clanek/kultura/38277/erotoman-jan-hus-118-milenek-to-by-slo.html

0 0
možnosti

jendazmoravy

28. 3. 2011 14:44
No, snažil jste se

Autore, snažil jste se, ale v tak krátkém článku tolik ïnformací - to musí vést k tomu, že v tom máte guláš. Jako úvod jste mohl třeba poznamenat, co rozumíte pojmem "reformace" - jestli to má být jen začátek nekontrolovaného organizačního štěpení křesťanů, nebo třeba i něco jiného.

0 0
možnosti

pgjed

28. 3. 2011 14:38
No, tak, je to tak trochu jako z Jiráska

Pane Pinci. Zajímavý výběr jednotlivých faktů, které jsou samy o sobě pravdivé, ale jako celek jsou tím výběrem a zamlčením jiných faktů vlastně nepravdivé.

Nejpodstatnější chybou vašeho traktátu je zamlčení existence reformátorů působících uvnitř katolické církve, kteří usilovali a nakonec dosáhli vnitřní reformy katolické církve v duchu naplnění základních článků víry, nikoliv jejich popřením, jako tomu bylo často u protestantů. Zapoměl jste rovněž na to, že ne všechny reformní církve vznikly na ušlechtilém základě, třeba anglikáni. Že velmi často uvnitř reformních hnutí panovaly nesváry až krvavé a místo lásky šířili často reformisté zlobu, krvavou hrůzu a zmar. Nechoďme daleko, Kulturní hodnoty zničené husity a hospodářský a politický rozvrat, ktreré následně husitství přineslo, nás v konečném důsledku vehnalo do područí Habsburků. A co nezničili husiti, ukradli pozděj švédští protestanti na Komenského popud. A která církev má dnes nejblíž původním ideálům? Zřejmě katolická.

0 0
možnosti

pesimistafurt

28. 3. 2011 14:31
Autore, vy jste si to tedy zjednodušil.

Husovi první následovníci - podobojí - vůbec nebyli rádi, když se jim řikalo husité; utrakvisté, což trochu naznačujete, se považovali stále za příslušníky církve obecné, tedy katolické; řada těch konzervativních se už před Bílou Horou vrátila plně ke katolictví (katoličtí kněží v té době dokonce mohli podávat podobojí); ti radikální se přikonili tehdá k luteránství; Asi jste čech jak poleno a tak jste pozapoměl, že Jednota bratrská pokračovala počátkem 18.st. v zahraničí jako moravští bratří a pod tímto názvem je najdeme v USA pořád.

 

0 0
možnosti

ab1536

28. 3. 2011 13:54
hmm

tak prvni vetu jsem nepochopila....jaky pomluvy, ze jsou jeho teze povazovany za zacatek reformace?  a cely clanek jakoby z oka vypadl vsem mym ucebnicim historie, nebylo tam nic, co bych uz nevedela (a to jsem ateista).... Luther byl proste prvnim, kdo to opravdu rozjel:-P

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS