Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

JB001

19. 6. 2012 22:16
Díky za víc než kvalitní článek

Nejenom evangelium ale i osvěta je potřebná...

0 0
možnosti

azazzelo

20. 5. 2012 12:14
Vídeň také odstranila mariánský sloup z roku 1647

Zajímavý je osud mariánského sloupu ve Vídni. Ten byl postaven 1647 jako dík za nedobytí Vídně Švédy 1645. (Švédská vojska 1643 vtrhla do Čech, obsadila Olomouc, porazila císařské katolíky 1645 u Jankova a zahájila tažení na Vídeň, které se zastavilo při obléhání Brna a 1648 alespoň vyplenila Prahu.)

Na vrcholu stojí Immaculata drtící hada nevěry a hlavu kacířství. Aneb císař ve Vídni oslavil genocidu protestantů v Magdeburgu a Immaculata je opravdu špatným vtipem, při představě díku za masové znásilňování a vraždění protestantských žen katolíky.

Ač se uvádí, že socha je z mramoru, protože o tom mluvil císař, je sloup žulový a socha z pískovce. Dokonce se označuje jen jako méně důstojný "model sloupu". 1667 byl odlit pořádný "imperiální" mariánský sloup z bronzu z ukořistěných děl a kamenný byl přestěhován z Vídně do Wernstein am Inn (dnes 1500 ob.).

Má tedy Praha obnovovat obdobně nedůstojný sloup pražský? Aneb Vídeň nám budiž vzorem v odstraňování nevhodných mariánských sloupů.

0 0
možnosti

azazzelo

20. 5. 2012 11:06
Magdeburgizace - pražský mariánský sloup je oslavou genocidy

Udivují mě lži Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu, lidí, kteří údajně žijí v pravdách Božích. Aneb, spor o pražský mariánský sloup odhaluje katolíky jako lháře a podvodníky.

1631 katolická vojska dobyla Magdeburg "svaté město obrany protestantismu", a katolíci zde rozpoutali neřízený masakr obyvatel a město zcela zničili. Brutální čin šokoval celou Evropu a pojmy jako "magdeburgizace" se staly synonymem pro genocidu a totální zničení. (Papež Urban VIII. napsal děkovný dopis, ve kterém vyjádřil svou radost nad "vyhlazení hnízda kacířů".)

V následných bojích se katolíci obávali, že jim Švédové oplatí stejnou mincí. Byla dobyta Praha a Mnichov. Plánovanému masakru katolíků v Mnichově, ale švédský král zabránil. Mariánský sloup v Mnichově z roku 1638 byl postaven Marii, patronce Bavorska, jako dík za to, že Mnichov byl ušetřen před totální likvidací odplatou za katolického běsnění v Magdeburgu. Což byl skutečný zázrak. (Aneb, žádná oslava bitvy na Bílé hoře.)

0 0
možnosti

azazzelo

20. 5. 2012 11:35
Re: Magdeburgizace - pražský mariánský sloup je oslavou genocidy

Zcela jinak byly pojaty pozdější mariánské sloupy ve Vídni a Praze. Zde již nešlo tolik o pokoru a dík za přežití jako v Mnichově, ale o potvrzení vítězství katolické reformace, oprávněnosti rekatolizace a upevnění habsburské moci. Na sloupech je proto umístěna Immaculata drtící hada nevěry a hlavu kacířství. Oba sloupy lze tak oprávněně chápat i jako oslavu genocidy protestantů v Magdeburgu roku 1631.

Ostatně, Praha přežila plenění Švédů a Sasů 1631, odrazila Švédy 1639 a byla vypleněna Švédy 1648, kdy byl uhájen pravý břeh Vltavy. Dík za obléhání roku 1648 je tak trochu uměle vytržen z kontextu, což odkazuje více na politický záměr výstavby sloupu a na potřebu potvrzení moci Habsburků, než na ochranu před pleněním vojsky.

A pokud lze věřit Společnosti na obnovu sloupu alespoň v něčem, pražský sloup byl poškozen dělostřeleckou palbou při obléhání 1757 a přišel o sochu jednoho anděla. Její kopie byla osazena až 1858. Aneb, diskutabilní mariánský sloup Pražanům ani dnes chybět nebude.

0 0
možnosti

azazzelo

20. 5. 2012 10:05
Německý katolický tisk informuje o návratu sloupu

Zpráva o příslibu návratu mariánského sloupu Bohuslavem Svobodou očividně katolíky z Německa potěšila. Akci prý podporují blízcí kamarádi Václav Klaus a Bohuslav Svoboda, Němci nyní očekávají jejich pravdomluvnost a plnění slibů. Dále se tradičně uvádí český "kacíř Hus" na Staroměstském náměstí, "ochlastové" Sauer, Hašek i Švejk a také hlupák Svoboda, který přesun sochy na vzdálenost 50 metrů ocenil na astronomických 80.000 EUR. Opravdu, takto nějak si představuji česko-německé katolické smíření přesně podle Ackermann-Gemeinde. ;-)

Morové a mariánské sloupy se stavěly především v období vítězství protireformace, v 17. a 18. století, a jsou protestanty oprávněně vnímány jako symboly katolické reformace. Dalším jejich významem je, že sloupy představují symbol sounáležitosti k zemi katolické habsburské monarchie. Jinde se nestavěly. Co by byla rakouská a německá Praha bez mariánského sloupu? Aneb, weby monarchistů se těm německým a sudetoněmeckým katolickým právě velmi podobají.

0 0
možnosti

čarovná rybí kostička

14. 5. 2012 11:11
Ještě se musím vyjádřit k hloupé větě

: "O tom, že nešlo o čin směřující proti veřejnému zájmu ani o vandalství, svědčí skutečnost, že nebylo na F. Sauera, který se svým činem nijak netajil, ani na žižkovské hasiče podáno trestní oznámení."

Nepodání trestního oznámení svědčí tak jedině o tom, že se v revolučním kvaseu nenašel nikdo,, kdo by ho byl podal. Bylo to jednoznačně vandalství a trestný čin, a vy jistě nemáte právoposuzovat veřejný zájem.

4 0
možnosti

čarovná rybí kostička

14. 5. 2012 11:24
Re: Ještě se musím vyjádřit k hloupé větě

A je BTW vcelku zábavné, jak se křesťanovi hodí do krámu anarchista a ateista (a taky opilec)

2 0
možnosti

pesimistafurt

14. 5. 2012 10:52
Autore, můžete nám sdělit, kde jste

zamrzl vy?

2 0
možnosti

martin pinc

15. 5. 2012 10:24
Re: Autore, můžete nám sdělit, kde jste

Přečtěte si článek celý, především myšlenky Zdeňka Bonaventury Bouše. Nebo si zajděte na stránky webu křesťan dnes, kde je text Dana Drápala - snad vám to dojde: http://www.krestandnes.cz/article/dan-drapal-mariansky-sloup/20573.htm

0 0
možnosti

dalebychsidovolilpodotknouti

14. 5. 2012 10:17
Milý pane,

takže kalvinistickou „ očistu“ katedrály Svatého Víta? O tom se cudně mlčí, že? A co tady vyváděla vládnoucí Fridrichova klika to bylo podle vašeho gusta? A co ti Švédové? To byli podle vás osvoboditelé? Ale jděte! Že kradli, vraždili a ničili je přece věc známá a že se jim Praha postavila? Oni už toho všichni měli dost. A asi vám vadí i role jezuitů při obraně Prahy. Nechápu, proč to tady vytahujete a vnášíte mezi křesťany rozbroje, to fakt nevím....

8 0
možnosti

Konrád z Marburku

14. 5. 2012 10:34
Re: Milý pane,

Ano, ta očista Chrámu, kdy jej Fridrichova klika očistila od soch, obrazů a oltáře, přinesla tam stůl, kde sedělo dvanáct Fridrichových kompliců a Fridrich se stylizoval do role Ježíše

2 0
možnosti

čarovná rybí kostička

14. 5. 2012 10:05
Když Á tak i Bé

Což takhle ti protestanti v 17.století? Etalon snášenlivosti a náboženské tolerance? Máte rámcovou představu, jak by tak asi mohly vypadat České země. pod protestantským panovníkem? Vždyť i z vás animozita jen kape. Co, probůh máte proti vztyčení barokní památky?

2 0
možnosti

Konrád z Marburku

14. 5. 2012 10:08
Re: Když Á tak i Bé

Protože protestantům je Mariánský sloup trnem v oku

0 0
možnosti

Konrád z Marburku

14. 5. 2012 9:49
Vážený autore

Vestfálským mírem se naplnilo to, co bylo předmětem Augsburského míru  CUIUS REGIO, EIUS RELIGIO, což si vymohli protestanté, kteří ostatně onu 30letou válku začali.

7 0
možnosti

martin pinc

15. 5. 2012 11:20
Re: Vážený autore

Trochu se mýlte - stavovská revolta vůbec nemusela být počátkem tak zničující války, kdyby Habsburský panovník nereagoval na tento odboj tak brutálně. I po Bílé Hoře tu byla příležitost jednat s milostí, což ovšem (na základě popichování svého jezuitského zpovědníka) císař neučinil, ale rozhodl se zničit protestantismus v Čechách a na Moravě  jednou provždy (natuto pomstychtivost doplatila i Morava, přestože se od revolty českých stavů distancovala). Právě tvrdost odplaty stavovské rebélie Habsburky byla pravou příčinou pobouření protestantských sil a důvodem rozpoutání války - kterou v podstatě Habsburkové vojensky prohráli, protože kromě obklíčených měst Prahy a Brna měli Švédové v držení celé území Čech a Moravy.

0 0
možnosti

lord Acton

14. 5. 2012 9:38
Jen ať ho tam vrátí

R^

7 0
možnosti

pefben2

14. 5. 2012 9:46
Re: Jen ať ho tam vrátí

Proč?

2 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."