Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Vážím si Vašeho pokusu o zjednání jakési názorové vyváženosti či rovnováhy - skutečně bychom si neměli dělat obrázek pouze podle zlomků rozhovoru, navíc vytržených z kontextu.

Bohužel ke získání respektu k panu Klausovi to zcela nestačí. Samozřejmě, jistá kritika Václava havla a jeho dějinné role je více než na místě. Z jeho úst, po všem, co pro tuto zemi udělal, mi ale zní jako výsměch.

5 5
možnosti
IB

Vážený autore, tyto věty se ale v našich médiích objevily - a přesně s těmito větami já osobně nesouhlasím a jejich účelem je, podle mne, jen plivnutí na Havla.:

"Václav Havel (a jeho specifická ideologie, pro kterou nemám lepší název než havlismus) byl absolutně jiný svět. Trh nazýval hokynářstvím, místo demokracie chtěl elitářskou postdemokracii, místo konzervatismu a tradičních hodnot prosazoval modernistické boření existujícího lidského řádu. Byla to spíše ozvěna francouzského jakobínství než britský konzervativní princip klasického liberalismu. Bylo to extrémní levičáctví. Tyto věty jsou jen stručným naznačením zásadních rozdílů mezi námi dvěma, není to vážné pojednání o Václavu Havlovi. Měl bych ale snad také alespoň zmínit jeho kosmopolitismus proti mé důvěře ve stát, ve kterém žijeme. Byl to také výbojný zahraničně-politický intervencionismus (a humanitární bombardování) místo respektu ke kterékoli zemi světa."

2 5
možnosti

me to zni jako pochvala :-)

3 0
možnosti
Foto

P39e22t47r 51H59a38n35n72i37g

12. 2. 2013 13:50

V první řadě oceňuji, že editoři tento článek v přítomné vlně antiklausovství a antizemanovství umístnili na titulku iDnesu. Doufám, že je za to vedení mfDnes nevyhodí z práce. Článek je vyvážený a skutečně profesionální, bez ohledu na to, koho a co hodnotí. K různým postavám naší politiky můžeme mít různý přístup, ale inteligentní glosátor dokáže i u nepřátel najít kladné stránky a u přátel záporné. Já sám přece jenom naprosto nemohu souhlasit s tzv. podle Klause jakobínstvím, to je skutečně totální přestřel, neboť M. Robespier byl kompletně odlišnou osobností než byl V. Havel. Navíc je třeba, jako hlava státu dávat pozor na statementy, které mohou být jinak interpretovány, zvláště, kdy je jasné, že je poptávka po negativní interpretaci.

6 3
možnosti
Foto

Děkuji za ocenění. K tomu Klausovu výroku o údajném Havlově jakobínství - doslova přece zní "Byla to spíše ozvěna francouzského jakobínství než britský konzervativní princip klasického liberalismu" - tj. Klaus tvrdí, že Havel měl politicky blíže k ideologii francouzské revoluce, nikoli že byl sám nějaký sekerník. Politické postoje jakobínů podle Wiki: Jakobíni dělali politiku pro prostý lid, dělníky a maloměšťáky, byli původně proti válce, požadovali rozprodej národního majetku – což byl zabavený majetek církvi a emigrantům – po malých parcelách, chtěli sjednocenou, centralistickou Francii a požadovali plánované hospodářství s maximálními cenami.

6 3
možnosti

Media prekrucuji a Klaus je troll :-)

1 2
možnosti

zasílá provokativní, hanlivé nebo irelevantní (off-topic) příspěvky k citlivým tématům, jejichž hlavním smyslem je vyprovokovat ostatní uživatele k vytoužené emotivní odezvě nebo jinak narušit normální věcnou diskusi.

1 1
možnosti
OH

Máte pravdu. Víte ono je tak nějak u nás hodně daleko ke skutečné demokracii a pravdě.

Stačilo sledovat Mafra média před volbami (iDnes, Lidovky, Neviditelný pes) a stačí je sledovat i nyní.

Nebo se podívejte na TOP5: 4. místo

Jan Hřebejk: Neřekl jsem nic o voličských prasatech a srovnejte to se skutečností (http://www.youtube.com/watch?v=ivKwQ75EkjM).

Jak se může vyslovená lež dostat tak vysoko v karmách navzdory důkazům a jak se může pan Hřebejk nestydět a lhát všem do očí i když ho tehdy natáčela kamera. Pravda, možná si to nepamatuje, neboť vypadá "lehce pod vlivem", ale je idolem voličů KS, kteří mají drzost vykřikovat něco o prezidentu opilci či i hůře (a cenzuře diskusí to nevadí navzdory tomu, že jindy maže i za maličkosti).

Hrají si na elity a mediokracii a nyní se můžou vzteknout, že to nevyšlo a tak jen rozhazují divoce okolo sebe špínu na ty, co nemají rádi.

7 1
možnosti

souhlas, ale to neznamena, ze Klaus neni hulvat.

1 4
možnosti
Foto

M69a14r21t64i21n 34Š92i28k

12. 2. 2013 13:12

Přijde mi dokonale pozoruhodné, že právě V.Klaus potřebuje pro svá slova a rozhovory dodatečně vždy nějaké dovysvětlovače a vykladače toho, jak vše vlastně myslel. Čím to jen může být? Mimochodem.... V tom rozhovoru V.K.pohovořil o Havlově elitářství. Osobně si neumím představit elitářštější počin, než amnestii v Klausově pojetí a chápání. A ještě něco. Hovoří-li Klaus o havlismu, je potřeba vidět, že právě končí dlouhá éra klausismu. Každý ať si zhodnotí sám pro sebe, která éra byla nakonec tomuto státu prospěšnější. Přesněji, která éra byla nakonec tomuto státu méně škodlivá.....

4 8
možnosti
PO

Je to celkem jednoduché, Klauovy myšlenky jsou pro některé lidi prostě příliš složité, takže je pak vykládají poněkud povrchně a - mylně.

0 1
možnosti
OF

Autore, proberte se.

Vydávat debakl za úspěch / kuponová privatizace/ , to umí jen Klaus. Klause nikdo nepublikuje, nikdo ho nebere vážně.  Co to je Do Rzeczy ?Předchůdce tohto týdeníku se jmenoval " Uwažam, Rze " /správně polsky je " Uwažam,že.... to z je s tečkou, nikoli s háčkem. " Uwažam, Rze" se dá přeložit jako " Mislím si, že"... ano, měkké i ". Extrvagantní název "pravicového týdeníku ", který zkrachoval, jehož čtenost byla menší než týdeníku Opolí dnes / jehož čtenost je 0,01%/ to jest 4000 čtenařů !Včera v televizi zvedli, že Do Rzeczy má 120 000 vytisků, vyšlo/včera ?/ teprve 3.číslo. Kolik výtiskuse prodálo. Na stránkách Do Rzecy je video, kde nějaký redaktor přímo reklamuje časopis.Kolik čtenářů v Polsku si koupí Do Rzeczy ?10 000 ?

4 8
možnosti
OF

Nechovejte se poslední zabedněnec. Já, protože umím polsky, jsem si našel v polském tisku, články o Klausově privatizaci. / Leszek Balcerowicz  .....aj./. Hodnocení je asi takové, že Polsko nemělo nic, Česko mělo průmysl, a teď Polsko nemá nadále nic a Česko už má totéž co Polsko :-P / čili.............. /.Čtu i FAZ, Bild.... o Klausovi se nic dobého nedočtete. Čtěte si nadále iDNES a pohádky o tatíčkovi Masarykovi. Pěknou četbu .Rv

2 8
možnosti
RK

R40a60d43i96m 52K53a31l87a72s

12. 2. 2013 12:21

V základní myšlence musím souhlasit s tím, že dnes se velice často uvěřejňují pouze věty vytržené z kontextu bez toho, aby si vůbec někdo dal práci a okomentoval jejich skutečné vyznění, pokud už tedy nelze otisknout rozhovor celý... Tahle virtuální realita, která se v médiích vytváří, vyvolává poměrně stísňující pocit o těžkém hledání pravdy. Mnohdy pak přichází i smutné zjištění, že potřebné informace si musí každý vyhledat sám a na články či komentáře v médicích by se měl dívat značně skepticky a s chladnou hlavou.

Možná úplně nejvíce mi vadí následující schéma. Do světa jsou vypuštěny informace bez znalosti (záměrné nebo nechtěné) jejich pravého významu. Přitom byl vypuštěn první krok, to je zjištění skutečného stavu věcí. Následně jsou s těmito informacemi konfrontovány zainteresované osoby, kterým je zprostředkována již jednou zprostředkovaná skutečnost. To pak působí mnohdy jako výbuch nálože případných konflitků, sporů a dalších témat, které je možné zpracovat v novinách nebo televizi. Proces následně po určitou dobu běží sám a bez pravdy či reality se snadno obejde.

6 1
možnosti
FN

Vážený pane Pinci - Váš text je rozhodně vedený snahou o vyváženost a opravdu jsem ho podrobně přečetl. Mám ale zásadní výhradu: Ve velké většině textů VK a jeho obdivovatelů se objevují vždy "trochu expresivnější výrazy". Jakobíni, antidemokratický, fašistický, extrémně levičácký atd. To je jistě možné. Pak ale Václav Klaus musí strpět bez mrknutí oka Kremlofilní bábu, agenta z Kremlu a další trochu expresivní výrazy. Václav Klaus je jen jedním z nás, rovných a ne nedotknutelný prezident. Což nedělá, vymezuje se proti všem názorovým oponentům trochu expresivněji jako Rudé právo. Pokud to bude tak i nadále budou pro čím dál víc lidí jeho pravicové názory trochu expresivněji více Sládkového než Thatcherovského typu.

6 6
možnosti
FN

A ještě drobnost - je mi celkem jedno jak se chová jednotlivec VK. Ale protože se takhle chová většina politiků, máme svět české politiky takový jaký je. A přes ty trochu expresivní názory - což jsou pro mě plebejce urážky - není možné dohlédnou ty mnohdy důležité myšlenky.  Jen ať to dělají dál, já si budu hledat ty, jež se tak nechovají. A jsou ve všech stranách.

5 1
možnosti
JM

Autore, velké díky za Váš článek. Hned jsem si Vás "šoupnul" do záložky. Je vidět, že nemáte hlavu jenom na klobouk. R^

11 1
možnosti
Foto

Děkuji za vaše ocenění.

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."