Diskuse

Václav Klaus pro Do Rzeczy

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Jasná karma, skvělý článek s jasným názorem, opřeným o kvalitní a relevantní argumenty, navíc jdoucí mnohem hloub, než bývá na zdejších blozích zvykem. Jen houšť a větší kapky R^

0 0
možnosti
Foto

Děkuji, velmi si Vašeho přístupu i Vaší práce vážím. R^

2 0
možnosti
OF

V Nemecku je pan Klaus pro smich ( der Irre von Prag) a jak byl na posledni navsteve, nebylo to ani ve zpravach.;-D;-D;-D

3 2
možnosti
JK

Kdybych nečetla i tady negativní zkreslené příspěvky, nedala bych sem tento svůj.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

V. Havel nestál o normální demokracii, soutěž politických stran. On snil o "nepolitické politice", o vládě "Osobností", které by oni, on a jeho sympatizanti, pro nás vybírali. Havel s tou svou nepolitickou politikou nadělal ukrutnou paseku

Václav Havel, rozhovor pro Rádio Svobodná Evropa, červenec 1989:

"Domnívám se, že žijeme v historické chvíli krize totalitního systému komunistického typu a že se začíná těžce rodit nějaký systém jiný, systém demokratičtější, ale nevím jaký; to ještě nebylo jaksi v histrorii vyzkoušené, co se z toho může zrodit. Rozhodně není myslitelný nějaký návrat do minulosti - taková ta normální parlamentní demokracie, jak funguje na Západě; to asi bude něco jiného, něco nového, ale nevím přesně co. Já mám samosebou své osobní všelijaké představy a vize a nápady, ale to je věc druhá." 

= třetí cesta.. Třetí cesta.. a odtud ten odpor... hlavně ke Klausovi - http://jdem.cz/t8822 Šafrův článek k Havlově smrti - O rozdělování společnosti - http://jdem.cz/vnpj7 V knížce novináře-disidenta J. Lederera ČESKÉ ROZHOVORY, vydané v r. 79 v Kolíně nad Rýnem v nakladatelství Index, kde na straně 44 pan Havel říká přímou řečí: "Považuji se za socialistu. Ba domnívám se dokonce, že jsem si leccos vzal i z marxismu."  Chtěli v Listopadu vůbec změnu režimu? Nepředstavovali si, že se jen vymění garnitury, že odstavení komunisté s lidskou tváří zasednou opět u vesel a utlumení levicoví intelektuálové budou moci opět hlásat své utopie o třetích cestách a společnosti, jaká tu ještě nebyla? On ten socialismus jim asi nevadil, jen byl blbě perzonálně obsazen. Trocha svobody a možnost jezdit ven a ostatek by mohl zůstat..

1 0
možnosti
JK

Když jsem si v r. 98 koupila knihu Antonína Bělohoubka >Rozmluvy s Václavem Černým< vydanou nakladatelstvím Primus a přečetla si na straně 162 slova charakterizující V. Havla již v roce 1979: "On je však chorobně ješitný, chorobně ctižádostivý. Je celý nesvůj, když se oněm týden ve světě nemluví. Staví lidi do nedomyšlených situací ...", a na str. 179 další hodnocení: "Je pracovitý. Kutí něco pořád, ale je tajnůstkář. Vadí mi jeho neúplná upřímnost. Dělá mi starost jeho veliká ctižádost.", které je dokonce z roku 1976. Jen byla kolem něj uměle vytvářena gloriola dokonalosti. 

ODS vznikla proti vůli a za aktivního Havlova odporu. Byl to on, kdo chtěl zachovat všeobjímající Občanské fórum, které mu umožňovalo provádět politiku na kabinetní způsob, kdy neexistují přesná pravidla a jasně vymezená koaliční odpovědnost. To, že vznikl tradiční systém politických stran, bylo navzdory Havlovi. (Čímž neomlouvám problémy "pravice").

Nemám nejmenší důvod hanět Havla, jen vidím, jak u někoho stále přetrvává černobílé hodnocení - satan Klaus a anděl Havel. OBA, tak jako my všichni, mají své klady i zápory. Jde o to vnímat ty klady a ne šmahem zavhnout někoho komplet jen proto, že u někoho jsme ochotni jeho chyby "chápat", ale u druhého vnímat jen ty chyby.

3 0
možnosti
JK

Děkuji, je to téměř zázrak najít v této době objektivní článek

2 1
možnosti
Foto

Velmi kvalitne napsano. Obdivuji Vas vyvazeny styl psani. Velka karma.

3 3
možnosti
Foto

Havlovské růžové brýle jsem již dávno ztratil, ale klausovské růžové brýle ne a ne najít.

4 3
možnosti
MC

Myslím si, že s odstupem času si budeme muset všichni sundat růžové "havlovské" brýle a nasadit si ty objektivní "klausovské". Dnes rozhodně ty eurobrýle nejsou čiré, přes všechnu tu euroexibionistickou sametovou ikonu, která pouze posloužila k upevnění mocenských postdemokratických struktur, kteří to vše velmi dobře využili k nedobrovolnému sňatku kapitalismu se socialismem. Jsme ve třetí nefunkčí cestě proti které vždy V.Klaus bojoval. V.Klaus je proto velice konzistentní narozdíl od mnohých z nás.

5 2
možnosti
JP

Děkuji za Váš text - dle mého názoru nezajímavější (nejoběktivnější) na toto téma v tuto chvíli.R^

5 0
možnosti