politika

Martin Pinc

Přátelská rada slečně Kočí

Jsem otec velké rodiny, mimo jiné i dcery zhruba ve věku Kristýny Kočí. Můj pohled na ni tedy berte jako pohled „otcovský“ - nikoli prvoplánovitě odsuzující. Představuji si v její roli svou dceru a přemýšlím, jak by se asi zachovala (předpokládám samozřejmě, že mnohem lépe). Na rozdíl od slečny Kočí ale moje dcera ukončila své vysokoškolské vzdělání a svůj život nejprve zaměřila ke skutečným hodnotám – stala se manželkou a matkou. To ji zcela určitě uchránilo před všelijakými svody světa, jimž se naopak zákonitě neubránila velmi ambiciozní slečna Kočí.

18.4.2011 v 12:40 | Karma článku: 32.65 | Přečteno: 2830 | Diskuse

Martin Pinc

Rakovina společnosti

Dnes už zní jako nemístný vtip programové prohlášení vlády, že jedním z jejích hlavních cílů je boj proti korupci. Poté, co prokazatelně jsou špičkoví představitelé politických stran namočení ve špinavém pletichaření, v němž zneužívají svých mandátů či pozic k uchopení ještě větší moci ve státě, aby mohli snáze přerozdělovat "penězovody" potřebným směrem, lze těžko očekávat od tohoto „materiálu“ nějakou změnu k lepšímu. Co je ale daleko horší, to je zřejmá skutečnost, že činy našich „vedoucích představitelů“ jsou opravdu jen pomyslnou špičkou ledovce – že jen ukazují, jak je rakovinou korupce prorostlá celá naše společnost.

16.4.2011 v 22:40 | Karma článku: 14.83 | Přečteno: 1664 | Diskuse

Martin Pinc

Idnes - nejdůvěryhodnější zpravodajský server...

Čekal jsem a pořád tak trochu doufal, že snad někdo z redakce Mladé fronty Dnes či jejího internetového dvojčete Idnes v sobě nalezne odvahu a pokoru přiznat: „Milí čtenáři, nechali jsme se dlouho vodit za nos dvěma nedůvěryhodnými lidmi, z nichž jeden měl ambice mnohonásobně vyšší, než jeho možnosti a schopnosti (a morální fundament) a druhý byla žena příliš mladá a nezkušená (a nemorální), než aby byla schopna zabránit faktu, aby jí náhle nabytá moc stejně náhle stoupla do hlavy, takže jí je doslova zpitá. Věřili jsme jim na slovo, a tak jsme se ani nesnažili jejich informace ověřit jinak a lépe. Moc jsme chtěli ulovit sólokapra a všem vypálit rybník. A tak jsme s nimi „upekli dort“, do kterého jsme namíchali kdeco (takže si nezadá s tím, co pekli pejsek s kočičkou z Čapkovy pohádky) a teď si s ním nevíme rady. Stalo se z něho něco velmi nechutného a nestravitelného. Stydíme se před Vámi, protože jste jako naši čtenáři prokázali mnohem více soudnosti a rozumu, než my. Dali jste nám to najevo a my Vaši kritiku přijímáme. Uvědomujeme si, že chceme-li dostát té důvěryhodnosti, kterou proklamujeme, musíme se Vám omluvit a slíbit, že si napříště budeme počínat jako profesionálové. Z našeho zpravodajského selhání vyvodíme konkrétní personální důsledky“ .

15.4.2011 v 8:35 | Karma článku: 31.39 | Přečteno: 1956 | Diskuse

Martin Pinc

Koho podporuje Západ v Libyji?

Téměř nikdo z našich novinářů nevěnoval před nedávnem pozornost tvrzení libyjského vůdce Kaddáfího, že povstalci proti jeho vládě, jejichž centrum je na východě země v Benghází, jsou podporování Al-Kajdou. Tato zpráva se pokládala za součást informační války, jež probíhá souběžně s občanskou válkou v zemi, vedenou vojenskými prostředky. Prostě propagandistický žvást. Že se jeho informace zřejmě zakládají na pravdě (nebo jí je velmi blízko), dokládá informace, související s náletem, provedným na automobil v Severním Sudánu.

8.4.2011 v 17:00 | Karma článku: 14.91 | Přečteno: 959 | Diskuse

Martin Pinc

Demonstrace levicových extrémistů proti Izraeli

Jisté skupině levicových extrémistů vadí návštěva Izrealského premiéra Benjamina Netanjahu v České republice. „Ne našim jménem“ chystá jakousi demonstraci na 8.4.2011 v Praze. ICEJ (Mezinárovní křesťanské velvyslanectví v Jeruzalémě) v této souvislosti prosí všechny, kdo nesouhlasí s jednostranným očerňováním Izraele:

6.4.2011 v 14:00 | Karma článku: 20.66 | Přečteno: 1542 | Diskuse

Martin Pinc

Bátoriáda aneb Hovory na pravici 2 Akce D.O.S.T.

Jako jeden ze signatářů Akce D.O.S.T. jsem dostal pozvání na diskuzní večer, který se konal v ústředí České vědeckotechnické společnosti na Novotného lávce v Praze dne 28.3. Byl jsem na tomto diskuzním večeru poprvé a tak mne zajímalo, jaká patologická sedlina fašizujících maloměšťáků (jak jsme byli nazváni) se tu schází. Účast v panelové diskuzi přislíbili Jana Bobošíková (Suverenita), Hynek Fajmon (poslanec evropského parlamentu za ODS), Jiří Hejlek (TOP 09), Petr Jurčík, (předseda Mladých křesťanských demokratů) a Ladislav Jakl (tajemník prezidenta republiky). Pozván byl také Mons. Tomáš Halík, ale něco mu do toho přišlo, takže nemohl (a ani nechtěl) přijít. Když jsem vešel do sálu, nebyl jsem vlastně ani příliš překvapen, že tu vidím samé normální lidi, byť mnozí z nich jsou docela známé osobnosti. Kupodivu, vše, co se tu dělo, bylo rovněž docela normální. Nebyly tu žádné „rebelské typy“ s aureolou nonkonformizmu (možná by se za takového mohl pokládat jen „rocker“ Jakl, ale choval se překvapivě klidně a skromně), zato tu bylo docela dost novinářů a fotografů – kolem pódia s panelem se jen blýskalo.

29.3.2011 v 9:00 | Karma článku: 29.83 | Přečteno: 2861 | Diskuse

Martin Pinc

Stojí Kaddáfí v cestě vzniku nové Římské říše?

Již několik desetiletí se připravuje jeden z hlavních cílů Evropské unie, jak se mi to dnes jeví – totiž její splynutí s konglomerátem zemí severní Afriky a Blízkého východu a vytvoření superstátu, který svým rozsahem až překvapivě připomíná rozsah antické Římské říše v době její největší expanze. Tento plán je zřejmě velmi významně podporován francouzským presidentem Sarkozym – ve snaze o jeho naplnění se angažuje již dlouhá léta. V posledních dnech je např. jedním z nejaktivnějších exponentů snahy o svržení libyjského vůdce Kaddáfího.

24.3.2011 v 7:30 | Karma článku: 14.80 | Přečteno: 1470 | Diskuse

Martin Pinc

Chce dát Bárta Michálkovi „náhubek“?

Podle nedávno publikované zprávy (televize Prima, 14.3.) „ministr dopravy Vít Bárta (VV) znovu nabídl odvolanému šéfovi Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Liboru Michálkovi místo ve Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Tuto nabídku učinil již v prosinci minulého roku, poté co byl po ozniámení korupčního jednání na ministerstvu životního prostředí ze svého místa ředitele odvolán. Tehdy ministr Bárta prohlásil: „Snažili jsme se hledat řešení, které by zabránilo tomu, aby si lidé mysleli, že oznamovat korupci se nevyplácí. Pokud se nám v komunikaci s ODS nepodařilo dosáhnout této shody, rozhodli jsme se nabídnout panu Michálkovi práci. Nesmí se zapomenout na toho, kdo korupci oznámil a co se s tím člověkem děje. Považujeme za zásadní se za Michálka postavit a vyslat jasný signál a že oznamovat korupci se vyplácí,“.

15.3.2011 v 16:15 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 1048 | Diskuse

Martin Pinc

Pravda vítězí!

Zakladatelé našeho státu mu vložili do vínku toto ušechtilé a vznešené heslo – zcela v souladu s názorem T. G. Masaryka, že státy se udržují ideály, z nichž se zrodily. Z toho plyne, že k tomu, aby si stát zachoval smysluplnou existenci, musí být nejen založen na hlubokém fundamentu, ale musí se během své existence k tomuto fundamentu stále hlásit a ve své praxi jej zachovávat. Státem samozřejmě nerozumím jakýsi imaginární pojem, ale nás všechny, kdo v tomto státu žijeme a podílíme se tak na jeho existenci. Abychom v heslu našeho státu „stáli“, musíme vědět, co toto heslo znamená. K tomu je nutno si nejdříve vyjasnit pojmy. V evropské kulturní (filosofické) tradici totiž platí, že pravda je shoda se skutečností. V případě materiální pravdy se jedná o shodu myšlenky či výpovědi se jsoucnem. Odkazuje však naše státní heslo opravdu k tomuto pojetí pravdy? V následujícím textu budu obsáhle citovat (zkracovat či místy lehce parafrázovat) pronikavý esej k tomuto tématu od prof. Jana Hellera z knihy Hlubinné vrty):

12.3.2011 v 19:00 | Karma článku: 12.20 | Přečteno: 1589 | Diskuse

Martin Pinc

Patřím také mezi fašizující maloměšťáky...

Mnozí blogeři včera i dnes nadšeně rozebírají slovní přestřelku mezi presidentem Václavem Klausem a profesorem (etc., etc.) Tomášem Halíkem a jejich komentáře velmi zřetelně ukazují názorovou propast mezi příznivci obou táborů. Profesor Halík, který mimochodem dříve při jiné příležitosti prohlásil, že "s Klausovým extrémismem se plně ztotožňuje pouze sekta jeho nekritických kývalů,“ tentokrát reagoval velmi podrážděně na Klausovu charakteristiku své osoby jako novodobého Koniáše, který ovšem na rozdíl od Koniáše ani není pravověrným katolíkem:

1.3.2011 v 17:00 | Karma článku: 30.95 | Přečteno: 2143 | Diskuse

Martin Pinc

První politicky korektní pohádka – Král a král

Konečně jsme se dočkali! (Jásají zřejmě genderoví reformátoři.) Na světě je první pohádková kniha, která likviduje dosavadní monopol heterosexuálů na pohádkové příběhy. Jejím hrdinou je princ, který si jako svou nevěstu nevybere princeznu, ale jejího bratra. Jejími autorkami jsou dvě ženy – Linda de Haanová a Stern Nijlandová a „Norsko ji minulý rok společně s jinými „genderově progresivními“ pohádkami zařadilo do učebních osnov v mateřských školách. Název jiné je Maminka Malin si bere za ženu Lisu. Další je o chlapci, jenž je týrán agresivním otcem“ – píše se v dnešní víkendové příloze Lidových novin Pátku.

25.2.2011 v 18:10 | Karma článku: 29.40 | Přečteno: 3301 | Diskuse

Martin Pinc

Morální zvrácenost Západu, nebo pokrytectví islámu?

Od té doby, co se jsem se začal blíže zajímat o problematiku islámu, nemohl jsem si nevšimnout, že charakteristickým znakem jeho zanícených vyznavačů je přesvědčení o jakési morální nadřazenosti islámu nad zkažeností a relativizmem západní společnosti. Kromě toho jsou muslimští apologeti ovšem převědčeni i o teologické nadřazenosti islámu nad kesťanstvím a jusaismem, které podle jejich názoru islám překonává svou myšlenkovou integritou – na rozdíl od Bible prý ve svatých knihách islámu nejsou žádné chyby a rozpory.

19.2.2011 v 16:00 | Karma článku: 23.93 | Přečteno: 2271 | Diskuse

Martin Pinc

Egyptské vyhlídky po Mubarakovi – vnitřní informace

V tisku i jiných médiích můžeme sledovat různé spekulace a analýzy všelijakých politických komentátorů a novinářů na téma možností dalšího vývoje situace v Egyptě po svržení presidenta Mubaraka. Myslím ale, že pro mnohé může být podnětný pohled očima toho, jenž má zprávy z této země nejen z „první ruky“, ale také zná důvěrně mentalitu Egypťanů, protože je jedním z nich. Takovým člověkem je reverend Majed el-Shafie, bývalý muslim, jenž se obrátil ke Kristu (napsal jsem o něm v článku „Dva příběhy cizoložných žen“). El-Shafie je prezident a zakladatel organizace na ochranu lidských práv v Egyptě, „One Free World International“ (OFWI) a El-Shafie Ministries, jež má sídlo v Kanadě. Jeho organizace monitoruje porušování práv křesťanských menšin v Egyptě a jiných arabských státech a má 24.000 spolupracovníků přímo v Egyptě. Právě od nich dostává aktuální zprávy o tamní situaci. Říká:

17.2.2011 v 8:30 | Karma článku: 12.79 | Přečteno: 1414 | Diskuse

Martin Pinc

200 Egypťanů napadlo 1 Američanku

Přemýšlím, jaký lidský odpad se zřejmě pohybuje mezi ostatními - slušnými demonstrujícími - po ulicích Káhiry, když si troufnou udělat takovou věc. O jejich charakteru ostatně svědčí i to, že stačilo, aby je „profackovalo“ několik Egypťanek a 20 vojáků jim zahrozilo zbraněmi, a pláchli. Byli to zvrhlí zbabělci. .. Pokud snad bychom chtěli hledat určitou podobnost naší „sametové revoluce“ se svržením presidenta Mubaraka, pak takové i jiné zprávy definitivně svědčí o zcela odlišném charakteru revolty v zemích Blízkého východu oproti demonstracím, které vedly k pádu komunistů ve většině zemí komunistického bloku – ovšem kromě Balkánu, kde to mělo průběh někdy podobný tomu na Blízkém východě.

16.2.2011 v 20:20 | Karma článku: 18.55 | Přečteno: 2371 | Diskuse

Martin Pinc

Co se to vlastně děje na Blízkém východě?

„Pověděl jim podobenství: Patřte na fíkový strom i na všechno stromoví. Když již pučí (rozkvétá), když to uvidíte, poznáte, že je již blízko léto“ (Luk 21.29-30) Poselství církve z Nigerie: „Tento rok je rokem Božího vyrovnání a nadpřirozeného povýšení.“ Václav Lamr uveřejnil nové prorocké „Slovo k hodině“ v němž předkládá následující duchovní zhodnocení dění na Blízkém východě, jež dnes zaměstnává mysl mnoha lidí na celém světě:

11.2.2011 v 18:30 | Karma článku: 10.03 | Přečteno: 925 | Diskuse

Martin Pinc

Vláda USA financuje program „sexuální práce“ mládeže

Program financovaný vládou Spojených států poskytuje finanční prostředky, aby „normalizoval“ komerční sexuální zneužívání mladých lidí v rozvojovém světě. Agentura Interagency Youth Working Group je terčem kritiky, že se pod rouškou poskytování zdravotních služeb „mladým lidem, kteří prodávají sex," snaží normalizovat komerční sexuální zneužívání mladých lidí. Program, který je financován z prostředků Americké agentury pro mezinárodní rozvoj, se zaměřuje na vývoj „opatření na snížení zdravotních rizik", jimž čelí mladí lidé, kteří se podílejí na "komerční sexuální práci." Program se zaměřuje na různá rizika ohrožení „dobrého života“ mladých prostitutek a prostitutů, a vyzývá ke změnám norem sociálního chování a veřejného pořádku, místo ke změnám chování „sexuálních pracovníků“.

11.2.2011 v 10:00 | Karma článku: 8.62 | Přečteno: 968 | Diskuse

Martin Pinc

Těžká situace Koptů v Egyptě

Valentin Kusák uveřejnil na svém blogu informaci o pronásledování křesťanských Koptů v Egyptě. Uvedl, že jim v jejich nesnadné situaci téměř nikdo v Evropě nepomáhá. Pokud jde o politickou reprezentaci, má zřejmě pravdu. Přesto nejsou úplně sami. Jejich osud není lhostejný křesťanským humanitárním organizacím, jako je Hlas mučedníků a CSI (Mezinárodní křesťanská solidarita), které Koptům v Egyptě dlouhodobě a účinně pomáhají.

8.2.2011 v 20:00 | Karma článku: 25.86 | Přečteno: 2350 | Diskuse

Martin Pinc

Česká pošto – kam kráčíš?

Ministr vnitra Radek John chce odvolat šéfku České pošty. Johna ke zmíněnému rozhodnutí vedly zejména tři důvody – nebyl spokojený s předloženou koncepcí budoucího fungování pošty, s výsledky hospodaření a také prý generální ředitelka České pošty Hrdá selhala v komunikaci s pobočkami, které rušila.

4.2.2011 v 16:30 | Karma článku: 18.00 | Přečteno: 1501 | Diskuse

Martin Pinc

Jestli do pátku neodejde, po modlitbě ho zabijeme

Ve své reportáži z Káhiry se reportérka LN Petra Procházková dostala mezi demonstranty a vyslechla výše uvedené výhružky presidentu Mubarakovi. Arabský svět Severní Afriky a Blízkého východu je v pohybu. K radikalizaci lidí v tomto světě nepochybně přispívají i moderní média, jako interetové sociální sítě a televizní zpravodajství, která umožňují instantní přenos informací a rovněž umožňují spoluprožívat dění na ulicích Káhiry ve všech okolních, zejména arabských zemích.

3.2.2011 v 11:00 | Karma článku: 13.64 | Přečteno: 1269 | Diskuse

Martin Pinc

Obnovme rodiny!

Žijeme v době systematických a rostoucích útoků proti rodině a proti životu samotnému. V dnešní sekularizované společnosti je silná tendence zpochybňovat instituci rodiny, její přirozenost a poslání, její základ nacházející se v manželství muže a ženy. Tato tendence je zřetelná v programech mnoha národních a mezinárodních politických a lidsko-právních organizací (včetně organizace OSN UNESCO), má plnou podporu v médiích; vstupuje také do sféry života ekonomického, profesionálního a zkresluje nám i našim dětem hodnotné a pravdivé vnímání vztahů, rodiny a zvláště manželského života .

1.2.2011 v 10:00 | Karma článku: 24.00 | Přečteno: 1678 | Diskuse