Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škaredý Škárka, prolhaná Kočí, naivní Bárta a trapný Kmenta

Jsem docela perplex ze způsobu, jak „investigativní novinář“ Mladé fronty Dnes Jaroslav Kmenta dokáže zcela přeznaménkovat a zrelativizovat průběh a výsledky soudního přelíčení v kauze Bárta – Škárka. Znovu a znovu (s vpravdě goebbel-sovskou vytrvalostí) je schopen ukazovat na Jana Bártu jako na hlavního ničemu na naší politické scéně. Naposledy ve včerejším komentáři „Sonda do hlubin Bártovy duše. Proč se nevzdá svého vlivu?“ uveřejněném na iDnes.

Všem, kteří sledovali výše zmíněné soudní jednání, a zejména odůvodnění rozsudku soudcem Janem Šottem, je zcela zřejmé, že novináři MF Dnes, v čele s Kmentou v tomto případě šli po falešné stopě, pokud se soustředili na Bártu jako na ústředního zlosyna, zatímco Škárka a Kočí byli podle jejich podání jen jeho nevinné oběti. Tento závěr o zřejmém pochybení linie MF Dnes zcela jasně vyplývá i z komentáře, uveřejněném včera v příloze tištěných Lidových novin Právo&Justice. V článku Šest otázek k případu Bárta/Škárka, pod mezititulkem "5. Slovo do vlastních řad: omyl?" píše Tomáš Němeček doslova:

Tomuto tématu se nedá vyhnout. Média příliš dlouho referovala o případu jako o Bártově kauze, zatímco roli poslanců Škárky a Kočí pomíjela. I zpravodajství z procesu tomu odpovídalo, za všechny viz reportáž z prvního dne procesu „Případ Bárta: harakiri v soudní síni“ (MF Dnes 6. března). Je to varování, jak se novinář může stát rukojmím svého zdroje: podvědomě ho chrání, vidí příběh jeho očima. Kdo první předloží médiím svou verzi sporného příběhu, může nadlouho určit způsob jeho vyprávění. Zvlášť, když je to lákavé vyprávění o jedinci proti moci“...

Takové hodnocení se ovšem jeví jako dosti pikantní, uvážíme-li, že LN a MFDnes mají stejné majitele a jsou tedy takříkajíc z jedné stáje. Přestože je dnes zcela evidentní, že právě tímto neobjektivním přístupem se od samého počátku tohoto případu vyznačuje „investigace“ pana redaktora Kmenty, dodnes v MF Dnes ani iDnes nedošlo k nápravě. Místo toho pan Kmenta včera otisknul svůj další trapný kometář. Myslím si, že většina čtenářů Mladé fronty očekává od jejích redaktorů něco docela jiného, totiž toto (nyní cituji anonymního diskutéra pod Kmentovým komentářem s nickem frk007):

Já jsem osobně místo podobných komentářů čekal, že po skončení soudního procesu s V. Bártou spíše vyjde jakýsi článek, ve kterém bude shrnuta role MF Dnes v celé kauze, a že tam bude napsáno, jak probíhala spolupráce s sl. Kočí, p. Škárkou, příp. p. Bártou. Také jsem si myslel, že by tam mohlo být napsáno, proč pan Kmenta nechtěl přijít k soudu, jaký měl z obou svědků v době vypuknutí úplatkářské aféry pocit, atd. Zkrátka jsem si myslel, že přijde článek, který vše v rámci možností doplní a vysvětlí. Místo toho ovšem přišel flašinet. - Nasadíme kliku a jedeme stále v tom stejném pořád dokola.“

Připomeňme si v této souvislosti hodnocení tří hlavních aktérů kauzy slovy soudce JUDr. Šotta (zdroj – iDnes, Rozsudek nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, on-line reportáž, minutu po minutě):

Vít Bárta: Soudce vysvětlil rozdíl v trestech. Bárta se stal obětí provokace svých spolustraníků. Jde o exces v jeho slušném životě. K činu se přiznal, i když se domníval, že to není trestný čin. "Jeho motiv byl lidsky pochopitelný," řekl soudce. Polehčující okolnosti podle Šotta převážily. U Škárky byl mnohem přísnější. Poslanec prý jednal ze zavrženíhodných pohnutek. Přijetí peněz byl jen prostředek k jeho plánu.

Kristýna Kočí: Soudce Jan Šott po konci líčení řekl novinářům, že by se orgány činné v přípravném řízení měly v případě Kristýny Kočí zabývat kvalifikací jejího chování jako zločinu podvodu. "Jaké budou výsledky dokazování, pokud takové řízení bude vedeno, nelze předjímat," uvedl předseda senátu a zopakoval, že soud vyhodnotil výpověď Kočí jako mimořádně nevěrohodnou.

Jaroslav Škárka: "Jeho jednání bylo natolik hanebné, že veřejný zájem vyžaduje, aby nevykonával veřejnou funkci," řekl soudce Jan Šott. Soud proto Škárkovi na deset let zakázal vykonávat funkci poslance.

Opravdu s napětím očekávám, zda pan Kmenta veřejnosti vysvětlí, jestli se bude nadále ve svých „pátráních“ opírat o svědectví a materiály osob, které byly řádným soudním procesem označeny za lháře a lidi s nečistými pohnutkami a mimořádně hanebným jednáním, nebo zda bude místo mediálně dobře prodejných lží usilovat o něco mnohem méně atraktivního: totiž nalezení pravdy. Své názory na zúčastněné osoby jsem vyjádřil ve svých blozích již dříve – a kupodivu: na rozdíl od pana Kmenty nemám žádný důvod je měnit (společně s mnoha jinými nezaujatými lidmi), naopak – právě proběhlý soud je zcela potvrdil.

P.S.: Rozhodně tímto článkem neobhajuji Víta Bártu. Je mi nepochopitelné, proč stále zůstává v parlamentu a troufá si pokračovat v politické kariéře ohlášením kandidatury na krajského hejtmana. Mimochodem, jen blázen se může domnívat, že si udrží loajalitu svých lidí penězi (Ať už je někdo nazývá dary, či úplatky)

Linky na mé předchozí články na toto téma:

http://pinc.blog.idnes.cz/c/187743/Pratelska-rada-slecne-Koci.html

http://pinc.blog.idnes.cz/c/187208/Idnes-nejduveryhodnejsi-zpravodajsky-server.html

 

Autor: Martin Pinc | úterý 17.4.2012 16:00 | karma článku: 24,57 | přečteno: 1624x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."