Chytré mobily = hloupé děti

19. 02. 2013 12:30:00
Všechny děti dnes touží po „chytrých dotykáčích“, většina (především z měst) je už má. Nemohu si pomoci, ale nemohu nevidět velký podíl těchto mobilů na ohlupování a obecně „kažení“ dětí. Zatímco dříve si děti hry vymýšlely a společně hrály, dnes jim k uspokojení stačí mačkat tlačítka na svém mobilu. Nyní dětskou kreativitu vystřídali vývojáři her, a tak jsou děti schopny trávit denně hodiny ve virtuálním světě. Protože hitem dne je být ustavične „online“, nemusí se dnes děti ani učit. Stačí, když si téma domácího úkolu najdou na „netu“ a opíší (většinou i s „chlupama“). Moje dcera, která také po chytrém androidím mobilu touží, se mi přiznala, že mnoho jejích spolužáků používá své mobily ve škole místo taháků. Jsou mezi nimi i takoví, kteří už vůbec nepokládají za nutné se připravovat na školní písemky – odpovědi na otázky z testů hledají online během jejich psaní – přičemž využívají školní wi-fi síť. Jsou-li vyvoláni k tabuli, ukáže se samozřejmě, jak jsou dutí, ale to „neřeší“. Nechci ovšem v této souvislosti přehlížet podíl na tomto stavu věcí ze strany nás rodičů, kteří na děti často nemáme čas (nebo nejsme ochotni si jej udělat) – často ze stejných důvodů – protože sledujeme své programy v televizi, nebo rovněž bloumáme ve virtuálním světě internetu.*

Orientace na moderní komunikační technologie, které teď nejvíce symbolizují dotykové mobily a tablety, vede k dalším neblahým věcem - k ignoraci svého okolí. Je normální vidět (nejen) mladé lidi chodit všude s „peckami v uších“ (někteří pak zahynou pod koly aut, nebo i vlaků, protože nevnímají blížící se nebezpečí). Zvláštní odrůdu tohoto ignoranství vypěstovala mládež v MHD. Je naprosto běžné vidět křepké mládence a svižná děvčata dřepět v metru, tramvajích a autobusech (často na místech vyhrazených pro lidi s bariérami), jak na svých mobilech a jiných „plackách“ soustředěně vyřizují neodkladné statusy na Facebooku, hrají počítačové hry (jde v nich přece o všechno), nebo píší důležité „esemesky“. Že se nad nimi sklánějí reální invalidé, starouškové, nebo těhotné ženy, to ovšem vzhledem k významnosti svých virtuálních „úkolů“ jaksi nevnímají.

Velmi podstatný je v této souvislosti poznatek slavného spisovatele Umberta Eca: „Před časem mi na Španělské akademii v Římě, kde jsem chtěl promluvit, jedna paní namířila do tváře oslnivé světlo své kamery a zabránila mi tak přečíst poznámky. Reagoval jsem velmi rozmrzele a ta paní světlo vypnula, tvářila se však, jako kdybych ji hluboce urazil. Jindy v San Leo, kde radnice zahajovala výstavu o krajinách na obrazech malíře Piera della Francesca, mě tři lidé oslnili bleskem a musel jsem jim připomenout pravidla dobrého chování. V obou případech je syndrom elektronického oka srazil z člověčí úrovně, na kterou si snad dělali nárok: prakticky neměli zájem o to, co se říkalo, chtěli jen událost zaznamenat, aby ji snad umístili na YouTube. Neměli zájem pochopit to, co se říkalo, ale jen chtěli zachytit svou kamerou či fotoaparátem to, co mohli vidět vlastníma očima... Mnozí lidé - když se nachomýtnou k nějaké události - nemyslí na nic jiného. A tím se připravují o možnost pochopit, co se před jejich očima skutečně děje,“ napsal Umberto Eco v italském týdeníku L ́Espresso. (otištěno 6. srpna 2012 v LN)

Můj zeť mi před časem okouzleně ukazoval novou funkci, kterou stáhl do svého „Iphonu“. Může zaměřit oko vestavěné kamery na nějaký objekt a jeho chytrý mobil mu řekne, co vidí. Úžasné. Až na to, že „inteligence“ mobilu se čerpá pouze z databáze, kterou disponuje Google. To znamená, že všechny dostupné informace jsou dávkovány programátory těchto databází. Jedná se tedy o inteligenci, založenou na zdrojích, které jsou jeho programátorům k dispozici (nebo které uznají za hodny použití). Popravdě řečeno, já dávám přednost tomu, hledat si sám zdroje informací a sám se rozhodnout, kterou z nich mohu pokládat za hodnověrnou.

Co z toho plyne? V současné době jsme zahlcováni množstvím informací, množstvím slov a ještě větším množstvím obrazů (protože dnešní civilizace doslova prahne po vizualizaci všeho), a přitom jsme čím dál tím víc atomizováni a vmanévrováni do svých sobeckých, často jen virtuálních světů. Je více než kdykoli dříve nutné se tomuto trendu ohlupování a dehumanizace vzepřít, znovu objevit základy lidskosti a vrátit se ke kořenům, k tomu, co dělá lidi lidmi. Jsme stvořeni jako „zoon politikon“, jsme stvořeni, abychom vytvářeli konkrétní vztahy, živá obecenství živých lidských bytostí v rodinách, obcích a národech, nikoli zdánlivé světy počítačových sítí, ve kterých se pobybujeme jako „avatáři“. Výsledkem nahrazování normálních lidských kontaktů a komunikace virtuálními bývá až příliš často odcizení a ztráta schopnosti rozpoznat skutečný svět od umělého. (Což vede m.j. k stále častějšímu výskytu sériových vrahů, kteří se natolik identifikují se svou virtuální rolí, že vyrazí střílet své oběti do skutečného světa). Hranice mezi skutečným a virtuálním světem však nezmizela. Nežijeme v nějakém Matrixu. Tuto hranici totiž nemůžeme „setřít“, protože jsme lidské bytosti, obdařené duší a duchem a zodpovědné za své činy, což umělá inteligence nikdy nemůže nahradit ani odstranit.

*Pozn. – v tomto ohledu vzdávám hold své ženě, která svodům virtuálních světů statečně odolává a v našich dětech ustavičně podporuje a rozvíjí jejich kreativitu.

Autor: Martin Pinc | úterý 19.2.2013 12:30 | karma článku: 45.21 | přečteno: 12199x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.67 | Přečteno: 491 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.87 | Přečteno: 1672 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 264 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 196 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 262 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...