Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Edmund Černá Zmije

22. 1. 2010 13:28
K otázce z titulku

Vražda je lidský pojem, který definují lidé podle svého přesvědčení nebo víry. Záleží tedy na definici a pak je otázka poněkud jiná: zahrneme do definice vraždy i interrupci? Kdo to udělá, pro toho je interrupce vraždou, kdo to neudělá, pro toho vraždou není.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

22. 1. 2010 13:34
Re: K otázce z titulku

Shouhlas. Řekl bych, že zmanipulovat nějaký klíčový pojem a tím si udělat patent k ovládání většiny menšinou, a to dokonce legislativně, je zhruba to, co by někteří bigotní humanisti rádi..... viva středověk

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

22. 1. 2010 13:26
vražda???

...některé příspěvky tu slovíčkaří a řeší otázku, zda je či není interupce vražda.....

....řekl bych, že vraždou bude, pokud takto budem definovat a vraždou nebude, pokud vraždu budem definovat jinak..... (tolik k poněkud podivným slovně-mravním sporům)

Já osobně jsem zastáncem toho, že menšina nemůže většině vnutit svoji definici a pak ji zákonem nutit podle ní žít.

Autorův přístup v článku směřující k zamyšlení spíše než ke mravokárství celkem oceňuji, ač sám jsem zarytý ateista.

0 0
možnosti
J

Jack777

22. 1. 2010 13:18
...

Církev v tomto směru nadělala více škody než užitku. A bohužel tento druh náboženství stejně jako islám, nebo spíš církev, byl brzdou vývoje naší civilizace. Dnes není jen proto, že nemá hlavní slovo. Nebýt tohoto "mučednického" přístupu a zákazů typu "nešu..., nežrat, trpět", tak jsme mnohem dále....

Jediné co je mi na tom náboženství sympatické, je postava Ježíše Krista. Prý to byl ve skutečnosti rebel, který střídal holky a "čůral" proti proudu. V podstatě takový starověký pankáč :-)

0 0
možnosti
L

lesicatko

22. 1. 2010 13:00
Overte si to

S tou adopciou, v SR ak žena podpíše generálny súhlas s adopciou pred narodením, dieťa môže ísť okamžite z porodnice adoptívnym rodičom, nezdá sa mi, žeby naše právne systémy boli v tomto tak rozdielne...

Samozrejme, až žena dieťa porodí a nehlási sa k nemu, je určitý čas, kedy adoptované nemože byť, detto ak je z baby boxu / u nás do 6 týždńov nemôže byť adoptované /

Každopádne vždy takéto dieťa môže ísť do prestúnskej alebo profi rodiny, nemusí byť mimo rodiny.Dokonca najnovšie do určitého veku ani nesmie... / V Rumunsku a SR do 3 rokov veku dieťaťa  /

K tým interrupciám - čo by bolo s deťmi, ak by tie, čo išli na interrupcie tie deti donosili a dali štátu ? Môžu to urobiť , každá jedna, napr cez tie súhlasy o adopcii , garantuje im to EU - a išlo by o desatťisíce detí ročne...kam by išli ?

0 0
možnosti
R

Rilian

22. 1. 2010 13:12
Re: Overte si to

Jak už jsem oceňoval minule v diskuzi pod článkem o děstkých domovech, Slovensko je prostě v této oblasti proti Česku o hodně napřed. My můžeme jen závidět....

0 0
možnosti
ACT

a co třeba

22. 1. 2010 12:58
Je náboženství duševní porucha ? Ano, je .

Nicméně ať si každá a každý SÁM SE SEBOU  dělá co chceuctívá jakéhokoli boha ,ale na nařizování, co mají dělat ostatní NEMÁ žádné právo. Takže si pište, moralizujte, nadávejte nevěřícím, ale jinak jděte  klidně i tam (_!_)  !!!!

0 0
možnosti
LN

Ezau

22. 1. 2010 12:50
???

Nechci nějak znevažovat Váš názor, nicméně to, že zrovna ve Vašem případě došlo vše ke šťastnému konci je sice moc krásné, ale z hlediska statistiky se to stejné podaří kolika rodičům? U kolika rodičů dojde spíše k tomu, že se narodí dítě s životem neslučitelnou vadou a nebo samotný porod ohrozí matku, případně ji porod i usmrtí? Troufám si tvrdit, že těchto případů bude mnohem, mnohem víc. V dnešní době se starat o postižené dítě chce velkou morální sílu, kterou má nemnoho lidí. Co je pak lepší? Zničit život rodičům i tomu dítěti? A nebo potencionálně obětovat jednoho (nenarozené dítě) ve prospěch budoucích dalších dětí (z logiky věci mi vyplývá, že většina rodičů, kterým se narodí postižené dítě, případně matka zažije velmi těžký, život ohrožující porod si rozmyslí mít další děti)? Jasně, z křesťanského pohledu je věc poměrně jasná. Ale křesťanů je v ČR? Necelých 30%?

0 0
možnosti
NR

henryni

22. 1. 2010 12:49
Velmi dobrý članek

Velice dobrý članek, je to pěkné svědectví,když bych měl odpovědět na vaší otázku ,tak je to při nejmenším zabiti člověka v enrionálním stavu, je doře číst, takovou úvahu z takovým dobrým koncem, jsem rád, že jste se tady podělil se svým životním štěstim, jsem přesvědčený, že tu to životní radost  mate v Božím pořehnaní.

0 0
možnosti
AA

Saša

22. 1. 2010 12:42
Co je to vražda?

Vražda je ÚMYSLNÉ USMRCENÍ JINÉHO člověka.

Nebylo-li by to úmyslné nebo nešlo-li by o člověka, nazývalo by se toto úmyslné usmrcení zabitím. Vražda není trestným činem, je-li spáchána v případech a způsobem, které zákon od trestnosti osvobozuje. Pokud je vražda spáchána na základě zákona, je spáchána po právu a nazývá se proto popravou.

Je dítě v matčině břiše někým jiným? Pro interrupci provádějícího lékaře zcela jistě. A je někými jiným i pro matku? No samozřejmě ano: vždyť má jinou DNA, od okamžiku početí, většinou i jinou krevní skupinu, a to od okamžiku vzniku první červené krvinky, jeho srdce bije samostaně tuším od 8 týdne. I pro matku je to někdo jiný než ona sama.

Interrupce je tedy nepochybně vraždou, a to takovou vraždou, která není trestná, pokud je spáchána v lékařském zařízení osobou s lékařským vzdělaním za podmínek stanovených interrupčním zákonem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."