Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

cara al sol

31. 1. 2010 21:16
Dobrý článek,

karma.

0 0
možnosti

Forrrest

31. 1. 2010 4:34
Krásné potvrzení křesťanské iracionality

O to cennější, že se jedná o jinak celkem inteligentního člověka.

1) Věří v učení určité církve, protože konkrétně do ní byl (zcela náhodně) přiveden. 2) Plete si víru v neexistenci a nevíru v existenci boha. 3) Definitivní obrat k víře nastal po přijetí jednoho primitivního a nadto i morálně zavrženíhodného dogmatu: přenesení odpovědnosti za nemorální činy na obětního beránka.

Mnohokrát děkuji za tento článek!

PS: Naprostý souhlas s jirkouknopem. Tvůj intelekt byl potlačen (typický požadavek pro přijetí slepé, ničím nepodložené víry) psychickou labilitou (způsobenou předčasnou smrtí obou rodičů). Navíc, pro tu labilitu zřejmě existoval dědičný předpoklad (otec, který spáchal sebevraždu).

Je možné, že jsi trpěl podvědomou vinou za smrt svých rodičů (tyto pocity jsou často iracionální), a proto tak snadno (dokonce rád) uvěřil, že tu svou vinu, ten tíživý pocit odpovědnosti, můžeš na někoho hodit (na ježíše). No, celkem síla...

0 0
možnosti

IoannesBaptist

31. 1. 2010 18:29
Re: Krásné potvrzení křesťanské iracionality

Z čeho soudíte, že racionalita je lepší než iracionalita?

0 0
možnosti

Vlad IV

30. 1. 2010 18:09
Mnohokrát Vám děkuji,že jste splnil svůj slib!

Já však svou otázku myslel ve smyslu teologickém!

Náboženské společnosti označované jako ,,protestantské,, mají jeden společný znak! A to je uznávání Písma sv.jako jediného zdroje víry, a neuznávání církevní Tradice a učitelského Magisteria.

To však nedává smysl! Různé spisy, z kterých se skládá Písmo přece  jako Slovo Boží schválila zase jen Církev! Proč bylo její rozhodnutí v otázkách Písma neomylné,a jiné ne (doufám že jako inteligentní člověk na mne nevytáhnete ten nesmysl s ,,samoprosazením,, bez církevního schválení.)!

Navíc,kdyby bylo Božím záměrem, že jediným zdrojem víry je Písmo, nemyslíte že by obsahovalo i soupis knih které obsahuje,aby nedošlo z lidské strany o podvod nebo omyl?

P.S. Jsem také konvertita,jen jsem se na tyto věci v rámci možností informoval, než jsem zaklepal a vrata barokní fary....

0 0
možnosti

Rilian

30. 1. 2010 18:46
Re: Mnohokrát Vám děkuji,že jste splnil svůj slib!

Po pravdě řečeno, právě proto, že jsem nebyl zatížen žádnou rodinnou náboženskou tradicí, jsem velmi otevřený dialogu se všemi křesťany a nezajímá mně jejich církevní příslušnost. Navíc, jako křesťané, kteří svou víru myslí vážně, si v naší zemi připadáme jako nepatrná menšina, obklopená doslova oceánem lhostejnosti či ignorance k předmětu naší víry. Jako Čech se hrdě hlásím k nejlepší duchovní tradici v naší zemi - ať už ji představují velicí Boží svědci ortodoxní, katoličtí, nebo protestanští. Přiznávám se, že obzvlášť blízko mému srdci je svědectví Jednoty bratrské - i proto, že spíše, než by se hádala o otázky učení, jí šlo o křesťanskou praxi. Postarala se mj. o tak vynikající překlad Písma, že vydržel 400 let, a do značné míry měl podíl na zachování krásy a bohatství českého jazyka i v dobách, které mu nepřály. Takže - nehodlám se s Vámi přít o uznávání církevní tradice (jakkoli mnoha církevních učitelů si velice vážím), neboť tyto otázky nejsou pro mne podstatné.

0 0
možnosti

xurek

30. 1. 2010 8:46
HEh

Pan VLad 4 , o kterem se zminujete je dobry silenec :-)takovy ten ortodoxni katolik, neuzavajice nikoho. Proc jsme byl protestant ja? Uctivani obrazu? Vyvyzsovani panny marie nad bohy? Modleni se k svatym? Nekdy nevim zda katolici nejsou polyteisticti :-) A nejvic nesnasim tu arogantnost a vyvysenost nad ostatni cirve, pritom historie mluvi za sve :-) a nejhorsi ,ze stoji porad na podobnych pilirich jako ve stredoveku

0 0
možnosti

Vlad IV

30. 1. 2010 17:12
Re: HEh

Vaše představy a znalosti učení kat.Církve mne ubezpečují ve vědomí,že ve Vašem případě mám co do činění s úplným pitomcem, což se o autorovi článku díky Bohu říci nedá..!!;-)

0 0
možnosti

jirkaknop

30. 1. 2010 8:04
S Vaší rodinnou anamnézou

jste nepochybně musel skončit jako věřící. Všimněte si, že Vy jste nikde nenapsal, jaké jste měl ideály. Popsal jste svůj život jako materiální produkt. Četl jste někdy Kanta, Senecu? Prostě se objevili lidé, kteří Vám pomáhali v těžkých chvílích, kdy jste nebyl schopen naplnit svoji mysl nějakým duševním obsahem. Je normální, že toho věřící zneužívají a "obrátí" tak na víru mnoho osob bez vlastních názorů.

Jinak k té anamnéze. Většina věřících je z rozvrácených rodin. Hledají si totiž jistotu a útěchu, kterou jim dětství neposkytlo.

A k tomu otci. Všimněte si, jak jste si podobní. On věřící komunista, vy věřící teista. Komunismus stejně jako teismus je ideologií poslušnosti, má nějaký velký ideál, o kterém se nesmí příliš přemýšlet. musí se brát jaký je a je nedokazatelný (rovnost lidí, beztřídní společnost, Bůh, Ježíš..). Pokud by Váš otec žil, byl byste věřícím komunistou..

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."