Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

petrph

28. 6. 2012 10:55
to je skutečně ten problém

Který vznikl tím že dnes existuje jedna společná zkompletovaná Bible, a ta se vydává za jednotné vyznění Boží vůle. Nebylo tomu tak vždy- ještě Ježíš když chodil po Izraeli, kázal že "Dokud nepomine nebe a země, nepomine ani nejmenší písmenko, ani jediná čárka ze Zákona, než se to všechno naplní.." Ale tím nemohl myslet Bibli-ta v té době ještě neexistovala - Nový Zákon vůbec a Starý zákon pouze ve formě jednotlivých knih, které se  samostatně četly i vykládaly.

Dnes jsme bohužel ve stavu, kdy jsou vybrané náboženské knihy  zkompletovány do jedné Bible,takovým způsobem, že ani nelze z historického dokazování jedněch  těch knih poukazovat na pravost těch ostatních  (či Bible jako celku) .A nejen historicky, ale i duchovně.Když totiž obrátíme v Bibli o kus dál za příběhem Potopy, dočítáme se v příběhu Joba-když ho Bůh připravil o majetek i o rodinu,a Job se ptal Proč -tuto  Boží odpověď "Smí se člověk přít se Všemocným, smí ho kárat?"

0 0
možnosti

McCorner

28. 6. 2012 12:31
Re: to je skutečně ten problém

Neřekl bych že existuje jedna společná zkompletovaná Bible. Nejen že existují různé překlady, ale i různá vydání (jen NZ, NZ+SZ, tzv. šestidílka s některými apokryfními knihami). Ale i kdyby to tak bylo, nikdo nikomu nebrání číst apokryfy nebo další knihy různých autorů. Spíš je problém jednotlivého člověka jak se k jednotlivým knihám postaví (jakou důležitost jim přisoudí).

Ten starý zákon v Ježíšově době měl v podstatě stejnou ucelenou formu jako Bible dnes ... a tak jak to mají židé dodnes. Na některých místech ve SZ se text odkazuje na knihy které nejsou součástí SZ.

Nějak jsem nepochopil proč by měl zrovna příběh Joba nějak vyvracet pravdivost Bible jako celku (nebo jiných knih Bible). Vy si myslíte že člověk má dostatek informací a moudrosti aby mohl posoudit proč se něco děje, jestli je to dobré nebo špatné a kdo je za to odpovědný? Evidentně Jobovi ta odpověď stačila.

0 0
možnosti

petrph

28. 6. 2012 13:08
Re: to je skutečně ten problém

Kniha Job v podstatě vyvrací v článku zmíněnou argumentaci  příběhu o Potopě.Jak je psáno,Noe věří Bohu-"když nebudu hřešit,pak té Potopě uniknu,když uposlechnu. A Noe se pak stává kazatelem,svědkem .Boží spravedlnosti...

“ a jak Job? Rovněž člověk bezúhonný, a přímý, bojí se Boha a vystříhá se ho", jak mu svědčí samotný Hospodin Jenže, Bůh,kvůli sporu se Satanem nechá Joba připravit jeho majetek i o jeho lidi a rodinu (přímo se zde píše"Z nebe spadl Boží oheň,zachvátil ovce a čeleď pozřel".Sám Job je pak napaden strašlivou chorobou s vředy. A když se pak táže Boha-Proč, tak o spravedlnosti i Boží ani slovo- Bůh mu praví ""Smí se člověk přít se Všemocným, smí ho kárat?" 

A bohužel,to že existují různé překlady a vydání ,jen zvyšuje chaos-tím spíš není možné se odkázat na jednotu Božího slova. Navíc většina lidí  přímo Bbili nečte a nezná-a spoléhá se jen na další kompiláty a citáty.Jen drobný příklad, kolik lidí ,ví kde je v Bibli uvedeno proč Židé putovali 40 let po poušti?

0 0
možnosti

McCorner

28. 6. 2012 13:45
Re: to je skutečně ten problém

Co se týká toho že je napsané např. Boží blesk (v jiných překladech Boží oheň).

Je to popis nějaké události lidmi (ne objektivní zhodnocení situace). Pisatelé starého zákona se tak úpěnlivě drželi monoteismu, že i negativní (pro ně) události připisovali Bohu.

Job nevyvrací příběh o potopě protože tehdy (a ani my dnes bychom neměli) neposuzovali Boha podle toho co se jim/nám děje. Takže to Jobovo proč není to naše ... proč zrovna já (myslíme si že máme právo požadovat klidný, šťastný spokojený život), ale snažil se pochopit co se děje. A když mu Bůh řekl že prostě nemá na to to pochopit, tak to s pokorou přijal.

Třeba Enoch byl vzat do nebe je napsané že chodil s Bohem ... ale to samé je napsané i o Noem a ten byl "jen" zachráněn od potopy. Žít se nerovná automaticky dobrou věc a smrt neznamená automaticky špatnou věc.

To že lidi Bibli nečtou není broblém Bible ale lidí, a to že je tolik překladů sice zvyšuje chaos, ale i kdyby byl jen jeden překlad, stejně budou různé názory.

0 0
možnosti

petrph

28. 6. 2012 13:59
Re: to je skutečně ten problém

Což je bohužel ten problém-jak rozpoznat co z Bible "boží", a co "lidské", co si v ní lidé vymysleli  v potřebě  doložit  spravedlnost Boží. Dejme tomu, příběh Joba v Bibli , přece není o tom že by se mu staly nějaké náhodné  negativní nehody a on je nějak zpětně připisoval Bohu. Tam je skutečně, od první kapitoly psáno že to byl Hospodin, kdo -po sporu se Satanem ty zlé události na Joba uvrhl...Takže-o čem je Bible, vymysleli si ty úvodní kapitoly Joba lidé  aby je nějak "negativně přepsali Bohu", a nebo je máme chápat tak, že se skutečně staly?

0 0
možnosti

McCorner

28. 6. 2012 14:37
Re: to je skutečně ten problém

Jak jsem psal už v příspěvku níže Bible je hlavně o tom jak lidé v různých dobách na různých místech poznávali Boha. Takže pro mě je to o tom abych se poučil a insiroval z životů jiných lidí a aplikoval to ve svém životě ... k čemu vám bude že budete znát všechno o Bohu (Bilbi) a váš život to nijak neovlivní? (jinak řečeno nebudete chodit s Bohem). 

No vidíte a já tam čtu že si to satan u Boha vyžádal a Bůh to dovolil, ne že to dělal Bůh. A na konci dal Bůh Jobovi dvojnásob toho co měl. Jinak ty úvodní kapitoly Joba se dotýkají témat, která právě sahají mimo to o čem je Bible a o čem nám podává zprávu. Takže o tom se dá říct jedině to co řekl job - Ano, mluvil jsem, o čem jsem neměl ponětí,

o tajemstvích, jež jsou nad mé chápání.

Jinak je to právě o studiu, uvažování, a duchovním růstu. Ať už je to v případě Joba jakkoli, jsou jasné několik věcí ... že Bůh existuje, Job mu věřil i přesto že o všechno přišel a prožíval trápení (Noe Bohu věřil i když to znamenalo, že bude za blázna) atd.

0 0
možnosti

Faustino

28. 6. 2012 14:36
Re: to je skutečně ten problém

Ale Bůh přece dal příslib dlouhého a spokojeného života:

"Cti svého otce i matku, jak ti přikázal Hospodin, tvůj Bůh, abys dlouho byl živ a dobře se ti vedlo na zemi, kterou ti dává Hospodin, tvůj Bůh."

0 0
možnosti

McCorner

28. 6. 2012 14:47
Re: to je skutečně ten problém

Co to je být dlouho živ? Je to deset let, padesát let, tisíc let? Stejně tak to ... aby se ti dobře vedlo na zemi, znamená že budu milionář?

Není to spíše o tom že když budu ctít otce i matku, tak budu spokojený s tím co mám a jak dlouho budu žít? Než to že budu milionář a dožiju se sta let?

0 0
možnosti

Faustino

28. 6. 2012 15:20
Re: to je skutečně ten problém

Když někdo zemře dvacetiletý, těžko se o něm bude říkat, že byl dlouho živ. Dlouhý život je život alespoň průměrné délky.

Aby se ti dobře vedlo na zemi - člověk nemusí být milionář, ale rozhodně nebude strádat.

Takový je v tom příslib. Pokud to znamená něco jiného, než je napsané, je to zcela nerozluštitelné.

K čemu to je dobré, hledat pravý význam v negaci, v převrácení původního smyslu textu.

0 0
možnosti

iacobau

28. 6. 2012 15:56
Re: to je skutečně ten problém

Podíváme-li se na text očima doby svého vzniku, lze říci, že životní štěstí spočívalo v dlouhém životě (v době, kdy se polovina dětí nedožila dospělosti a dospělým hrozily nemoci jako lepra, tyfus a podobně, se délka života posuzovala trochu jinak než dnes) a v základním hmotném zajištění, tedy zejména v možnosti mít kde žít a mít co jíst, a to pokud možno v míru.

K tomu, aby toto vše fungovalo v rámci společnosti, je třeba ctít elementární zásady, které jsou například v desateru. To však neznamená, že kdokoli bude tyto zásady ctít, bude se mít automaticky dobře. To záleží především na okolnostech a na jeho žebříčku hodnot. I lidé, kteří byli mučeni za druhé světové, případně i později za komunismu (a takových nebylo mezi věřícími, zejm. duchovními málo), si dokázali uchovat v srdci pokoj a vnitřní radost, kterou pak mnohdy předávali ostatním.

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."