Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J11a63n 89H46o52r21a

12. 12. 2012 18:16

Určitě je nutné posuzovat Janečkovu iniciativu ze všech stran, to opravdu pomůže samotné podstatě jeho snahy. Možná by stačilo uchopit to základní, což z mého pohledu je nabídnout a ukázat lidem možnost dovolání či zveřejnění přeshraničního chování našich nadpozemských nabobů, kteří se ve svém jednání i chování cítí neohroženi. Jeho finanční i profesní nezávislost je hlavním předpokladem k dosažení čehosi - zda lepšího či horšího je subjektivní pocit každého z nás. V každém případě v tom nevidím nějakou mocichtivost jako u u zmiňovaných nabobů. Ta moc musí být opojná, proč by jinak tolik o ní usilovali a jako klíšťata se jí drželi ti všichni političtí veteráni Klausem počínaje a Zemanem konče, přestože pro většinu rozumného národa jsou nevolitelní, ale už mají narostlou tak silnou hroší kůži a vypěstovanou tak velkou závislost na tom státním korýtku, že do běžného života se jim vracet moc nechce a bez změny minimálně volebního zákona se těchto rutinérů nezbavíme. Jenže každá změna zákona má svá pravidla a svůj postup. Nechme konat nezávislého člověka, který má ke svému chování i vizi a prostředky.

1 0
možnosti

J22a56n 37R67á70ž

12. 12. 2012 17:23

Já osobně Janečkovu iniciativu vítám. Každá iniciativa, která rozproudí diskuzi o nutnosti  změny i formách jeích provádění je pozitivní. Na Janečkových setkáních  se vytváří prostor pro otevřenou diskuzi  na téma "Co dělat aby ten marasmus skončil". V těchto diskuzích  obyčejně padne několik podnětných návrhů, a protože nejsou většinou nějak manipulativně moderovány, jsou schopny  probudit v posluchačích směry uvažování o formách provedení změn, které je třeba do té doby nenapadly. Může tak vzniknou opravdu vlna pozitivní evoluce jako samovolný proces, v jehož průběhu mohou u charismatických osobností vykrystalizovat realistické návrhy nějaké obdoby  "nového listopadu", který by nenásilně nastartoval úklid a to nejenom  ve sféře politiky a stát se tak líhní pro vznik nové politické elity .

1 0
možnosti

Díky, dávám karmu, i když Janečkovi fandím. Ale je potřeba jeho iniciativu kriticky posuzovat, vy proti ní stavíte křesťanský koncept, ale fundovaně, bez fanatismu. Což je dobře. Pro mě je Janečkova iniciativa součástí snahy změnit zkorumpovaný politický systém v rámci (nerevolučně) tohoto systému. Není první, máme tu občanské aktivity se snahou prosadit přímou demokracii (zatím marginální), Babišovo hnutí (zatím nevýrazné). Janeček je zajímavý tím, že je racionalista (což je v české kotlině nyní poměrně nevídaný přístup, vládnou spíše emoce a iracionalita) a taky tím, že je poučený New Age - má do PE zamontované některé prvky esoterické. Kombinuje zajímavě esoteriku, pozitivní myšlení a racionalismu matematika. To tady asi ještě nebylo. Zda má šanci nebo jde jen o jepičí experiment, se ukáže. Současně máte pravdu, že se Janeček ostře vymezuje vůči "zlojedům", což jsou vlastně legální velko-kriminálníci, zatímco Ježíš kázal "miluj nepřítele svého" a stoloval se (zkorumpovanými) celníky a prostitutkami, údajně. Ježíš ale nebyl politik, byl to kazatel, guru, mystik, léčitel, čili srovnávat ty dva, je vlastně nesmysl. Musel byste vzít nějakého současného českého mystika a kazatele a srovnat ho s Ježíšem. Pak ano. Jinak to moc nesedí. K. Janečka vidím spíše jako americkým pozitivním myšlením poučeného racionalistu, a současně idealistu osvícenského ražení, politického reformátora, který věří, že pomocí rozumu a peněz lze přesvědčit lidi o změně systému. To je vše. Ve snaze změnit současnou politiku, a tudíž i společnost, držím palce všem, kdo přicházejí na "politický trh". Mlčící většina jako obvykle nedělá nic. Když budeme jen mlčet a čekat, skončíme MOŽNÁ v nějaké latentní neo-diktatuře demokratických politiků s mocí feudálů. MY LID pak budeme neo-nevolníky. Tento návrat do feudalismu snad nikdo (až na některé fanatiky) nechce. Zdravím. [>-]

3 0
možnosti
Foto

O69t25t23o 15Č19e61r21n90ý

12. 12. 2012 15:45

Pan Janeček se náplní svých aktivit obrací na mozky, nikoliv na lidi. Je to pokus o salónní revoluci. Tedy, aby moc nestála, tedy námahy, ale vyplatila se. Už tu byla "sametová", teď přijde "šedá"; od mozkové kůry. Má-li se však něco změnit, nestačí být jen přesvědčený a účastnit se shromáždění. K tomu musí být odhodlání a určitě i ruce a nohy - prostě celý člověk.

1 0
možnosti

Jakmile v jedné větě čtu "kriminalita" a "homosexualita", tak přestávám číst...

1 0
možnosti
Foto

M34a71r89t16i78n 68P79i64n60c

12. 12. 2012 15:11

Zajímavé je, že přestože jste článek nedočetl, takto reagujete. V tomto případě jsem citoval z zmiňované knihy (a nejsem tak "politicky korektní", abych jeho text cenzuroval).

0 0
možnosti

Obávám se, že pan Janeček je jako mnoho jiných: Když jde o teorii a řečnění, krásně se poslouchá a budí důvěru a lidí v něho vkládají naději. Kdyby se však dostal k moci, žalostně by zklamal.

2 1
možnosti
Foto

Zcela jistě vaše myšlenkové pochody a závěry stojí za úvahu. Nechme však stranou pana Janečka a vezměme to obecně:

1/ na straně jedné snahy občanů o změnu k  lepšímu ve všech oblastech

2/ na straně druhé nevměšování se do díla božího a ponechání to na nekonečné moci a lásce Boží.

Mám-li si tedy vybrat, tak jsem pro 1. variantu. Nemyslím, že on ní lze očekávat převratná řešení a rozhodně ne v krátké době, ale pokud se mám dočkat zázraku, tak je 1. varianta pravděpodobnější.

0 0
možnosti
Foto

M65a32r62t46i53n 34P54i11n34c

12. 12. 2012 15:06

V tomhle článku jsem se zamýšlel nad pojmem "hodnoty", protože pan Janeček o nich stále píše a mluví, přičemž je definuje velmi vágně. Snad se mi podařilo trochu ukázat, proč. A pokud jde o snahy občanů o změnu k lepšímu, rozhodně preferuji drobnou každodenní práci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."