Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Uzel, řekněme je spíše bavič a nějak mi uniká důvod polemiky s takovýma věcmami :-)

0 3
možnosti
RS

Zdravím,přečetl jsem vpár vašich blogů,smekám-berete to od základů,k jádru věci...

Jinak komentovat názory pomatence Uzla,nevím,ale nestojí to asi za tu námahu...

2 9
možnosti
RS

oprava-polemizovat s názory..;-)

1 7
možnosti
Foto

Celá Bible by se dala přirovnat k návodu na násilné potlačení přirozeného lidského jednání ve prospěch jakéhosi nadřazeného cíle.  Přesně pod  heslem účel světí prostředky.   Ano lze v ní najít mnoho dobrého, ale lze v ní najít i mnoho zlého a i když dala naší civilizaci určitý umělý řád,  je na čase vrátit se k řádu přirozenému - spontánnímu  k tzv. Kosmosu.

9 3
možnosti
Foto

Tohle vaše hodnocení je na základě dlouholetého studia Bible, nebo to je pohled "z vlaku"? "Celá Bible" - to znamená všech 66 knih, ze kterých se skládá, Starý i Nový zákon, nebo co vlastně? Uvědomujete si, jak je tento váš názor povrchní?

2 9
možnosti
Foto

Předkřesťanští Řekové, Římané, Iberové a Keltiberové, Galové, Germáni, Slované i Baltové byli dominantně monogamní. Monogamie byla natolik samozřejmá, že každá individuální odchylka od ní byla hodna kronikářského zaznamenání – vždy provázeného údivem. Polygamie byla vždy a všude v Evropě našimi ještě předkřesťanskými předky považována přinejmenším za podivnou. Křesťanství ji jen ji  zasilo na zoraném poli. Podle křesťanů je manželství právoplatným spojením dvou lidí za účelem tělesného a duchovního společenství,  manželství  je svátost a rozvést se bylo tařka nemožné i pro panovníka rozvod  vyžadoval značné úsilí.

10 0
možnosti
EK

KarmaR^

Pan Mudr.Uzel je v současné době dost trapný starý pánRv

7 8
možnosti
Foto

S lecčíms z vašeho článku by se dalo polemizovat - například ten Onan podle převažujících názorů (a navzdory svému jménu) neonanoval, ale skutečně přerušovaně souložil. Bible je dobrá právě proto, že si tam každej najde to svoje. A řekl bych, že ani vy, ani Uzel nemáte na její výklad patent. Dokonce ani papež ho nemá. To by musel sestoupit Mojžíš, tomu bych to možná věřil.

8 3
možnosti
JS

Jenže autor článku se rozhodně netváří jako někdo, kdo má patent na výklad Bible. Jen zcela názorným způsobem poukazuje na zřejmé rozpory mezi tím, co o Bibli říká pan Uzel a co říká Bible doopravdy. Navíc to názorně to dokládá citacemi, které pana Uzla usvědčují buď z ledabylosti a povrchnosti nebo neznalosti.

3 8
možnosti
Foto

Ač nejsem nijakou mimořádnou fanynkou dr. Uzla, dovolila bych si podotknout, že v něčem není pravdě tak docela vzdálen - i když polygamie je zakotvena jen ve SZ a v počátcích křesťanství byly rodiny spíše párové, polygynní Keltové a Germáni po přijetí křesťanství s přestupem na monogamii příliš nespěchali. Dagobert I. sice nechal vystavět baziliku St.Denis, ale zůstal polygamistou - a Ladislav IV. Kumánský, nastupující r. 1272 na uherský trůn, měl manželky čtyři. Je ovšem pravda, že již od 8. století se prosazoval systém sériové monogamie (případ Karla Velikého je dostatečně známý, nikoli však ojedinělý). Církev tehdy bojovala spíše s incestem a rozluky zůstávaly na okraji jejího zájmu - cizoložství ženy (na základě Matoušova evangelia) dlouho akceptovala jako důvod k rozvodu převážná většina koncilů - dalšími přípustnými důvody byla impotence, vstup do kláštera nebo opuštění domácnosti v noci bez manželova svolení. Od 9. st. se církev snažila bojovat s rozvody kvůli neplodnosti a teprve od gregoriánské reformy dochází ke skutečné nerozlučnosti manželství. Ani to ale nezpůsobilo zánik konkubinátu nebo rozpady manželských svazků - konkubinát jako jistá forma polygamie býval ve Středozemí (v křesťanském prostředí) ošetřován i smluvně ještě v 15. století. A i když mormoni polygamii zavrhli v roce 1890, nově se k ní hlásí některé americké církve.

9 2
možnosti
JS

Jenže různá odchylná učení a filozofie nelze považovat za autentické jádro křesťanství. Jediným původním a autentickým jádrem křesťanství je pouze Bible. Mnozí raně středověcí králové nebyli ochotni ustoupit ze svých velmocenských manýrů, protože moc je prostě opojná a ženy k tomu opojení rozhodně patří (nic proti ženám :)

Například papež Marceli (293-303) obětoval obětiny ve svatyni bohyně Vesty. Papež Řehoř Veliký odsoudil nepokřtěná nemluvňata k věčným pekelným mukám. Ještě dál zašli papežové Inocent I. a pak Gelazy I., kteří odsoudili do pekla i pokřtěné děti, které ale nestačily přijmout první přijímání. Prostě "dobráci" od kosti. Papež Leo (795-816) si dal poprvé titul vládce světa a byl to právě on, kdo korunoval Karla Velikého císařem. Ježíšova slova o vládci světa ho asi moc nevzrušovala. Papež Klement XI. (1700-1721) zakázal křesťanům číst Bibli. To byl šprýmař, že? A tak bych mohl pokračovat.

Takže - jak vidíte, křesťanství nelze posuzovat podle těch, co dělali všechno úplně opačně, než jak to přikazoval Kristus.

4 8
možnosti
BM

Koukám, že podle těch minusů v diskusních příspěvků skutečně křesťané nemají v této společnosti na růžích ustláno....

Jo, kdyby to byl článek zesměšňující Bibli to by byla karma!!!!!!

7 8
možnosti
BM

Ba dokonce byla smazána reakce jednoho z nich na urážlivá slova pana Kucery8-o

3 8
možnosti
PV

I když tahle svatá kniha není můj šálek čaje, zajímám se spíše o prastaré nauky Slovanů, váš článek je pěkný a z toho pana doktora si nic moc nedělejte, oni v tom mají zmatek neustále a pochybují z principu. A taky z neznalosti, jak bylo názorně ukázáno.R^ Fandím vám.

5 9
možnosti
Foto

Prostě lidé jsou furt stejní a během staletích uskutečněné zmírnění zákoníků neměly opodstatnění. Měli jsme zůstat u trestů starověku, které sice lidi stejně nenapravily, ale aspoň u těch slušných a poctivých potvrdily přesvědčení, že se vyplácí nepáchat alotrie.

6 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."