Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Může být politik charismatický?

Naše média zdobí (a český jazyk kazí) mimo jiné nadměrné používání některých výrazů, která k nám často přicházejí z anglicky mluvícího prostředí. Jedním z vysloveně módních slov je poslední dobou výraz „charisma“, nebo „charismatický“. Ze způsobu využívání tohoto slova ovšem plyne, že pravděpodobně málokterý český novinář tuší, jaký je vlastně původ a původní význam tohoto slova.

V drtivé většině případů se totiž využívá ve smyslu „okouzlující osobnost“, „duchaplný“, „přitažlivý“, apod. – označuje se jím nějaká přirozená osobitá přednost člověka (většinou politika, nebo nějaké veličiny showbusinessu). Původní význam tohoto slova je ale naprosto protikladný tomu, jak se používá. Chceme-li jej zjistit, musíme se vrátit až do časů před téměř dvěma tisíci lety, kdy toto slovo začal ve svých dopisech (epištolách) používat apoštol Pavel pro označení darů Ducha svatého. Církvi v Korintu píše (1.Kor. 12. kap., NBK):

4Jsou rozličné dary („charismata“ – pozn. MP), ale tentýž Duch, 5jsou rozličné služby, ale tentýž Pán 6a jsou rozličná působení, ale Bůh, který to všechno ve všech působí, je tentýž. 7A tak je každému dáván projev Ducha k užitku: 8jednomu je totiž skrze Ducha dáváno slovo moudrosti, jinému pak slovo poznání podle téhož Ducha, 9dalšímu víra v témž Duchu a jinému dary uzdravování v tomtéž Duchu, 10jinému pak činění zázraků, jinému proroctví, jinému rozlišování duchů, jinému rozličné druhy jazyků, jinému výklad jazyků. 11To vše ale působí jeden a tentýž Duch, který každému uděluje zvlášť, tak jak chce. 12Vždyť tak jako je tělo jedno a má mnoho údů (ačkoli je totiž všech údů toho jednoho těla mnoho, jsou jedním tělem), tak je tomu i s Kristem. 13Všichni jsme totiž byli v jednom Duchu pokřtěni do jednoho těla - ať už Židé nebo Řekové, otroci nebo svobodní - a všichni jsme byli napojeni jedním Duchem.

Z výše uvedeného úryvku je patrné, že původní a správně používaný pojem „charisma“ nemá vůbec nic co do činění s přirozenými lidskými vlastnostmi a schopnostmi (jakkoli je zřejmým faktem, že se dnes v tomto významu toto slovo uchytilo) – znamená to nadpřirozené obdarování Ducha, kterého se dostává Tělu Kristovu (církvi). Dary Ducha svatého byly v době prvotní církve apoštola Pavla a ještě několik století poté naprosto samozřejmé. Postupně, v souvislosti s nahrazováním vedení Ducha svatého v církvi lidskými ustanoveními, zákony a představami o tom, co je a není správné, se ale tyto dary vytrácely. Tento proces ohrožoval církev od samého začátku, jak je zřejmé z jiného listu apoštola Pavla, tentokrát církvi v Galacii (Gal. 3 kap, NBK):

1Ó, nemoudří Galatští! Kdo vás zmámil, abyste nedůvěřovali pravdě? Vás, před jejichž očima byl Ježíš Kristus vylíčen jako ukřižovaný mezi vámi! 2Chtěl bych se od vás dozvědět jen toto: Přijali jste Ducha na základě skutků Zákona, anebo na základě slyšení víry? 3Jste vskutku tak nemoudří? Když jste začali Duchem, dokončujete nyní tělem? 4Vytrpěli jste toho tolik nadarmo? (Jestliže to ovšem bylo nadarmo.) 5Ten, který vám uděluje Ducha a působí mezi vámi zázraky, to tedy dělá na základě skutků Zákona, anebo na základě slyšení víry? 6Pamatujte, jak Abraham "uvěřil Bohu a bylo mu to počteno za spravedlnost." 7Vězte tedy, že ti, kteří jsou z víry, ti jsou synové Abrahamovi...

Popravdě řečeno, tento proces, kdy se křesťané přestávají spoléhat na Boží duchovní vedení a dávají přednost své chytrosti a svým dedukcím toho, co je v Božích očích správné (to je význam slov ap. Pavla „dokončujete tělem“), je neustálým nebezpečím i pro dnešní církve. Mohu říci, že jsem to i já zažil na vlastní kůži ve společenství, kam jsem docházel Pro církev je (zdánlivě) paradoxně lepší, nemá -li ve společenosti už žádná privilegie a je oddělena od státu., Také prvotní církev v době, kdy byla pronásledovanou „sektou“, měla svým způsobem výhodu, že přítomnost v ní nepřitahovala nikoho, kdo bažil po moci a panování nad lidmi. Poté co císař Konstantin vyhlásil náboženskou svobodu (za cenu toho, že začal rozhodovat o církevních věcech a např. svolal a vedl církevní koncil), se situace začala měnit. Ve chvíli, kdy se z církve stala zcela zesvětštělá hierarchická organizace (tj. od konce 4. století). která již pro své vedení Ducha svatého „nepotřebovala“, protože si učinila jako svou hlavu lidského prostředníka „zástupce Krista na zemi“, se dary Ducha jako samozřejmé obdarování křesťanů z církve vytratily – společně s upřímností víry mnohých členů církevní hierarchie. Charismata (dary Ducha svatého) byly pak po dlouhou dobu výsadou nemnohých „světců“ – těch, kdo byli skutečně důslední v následování Krista. Tato situace trvala prakticky až do 19. století, během něhož začalo mezi křesťany v různých částech světa stoupat povědomí o duchovních darech, až se na počátku 20. století rozvinulo letniční hnutí, které bylo založeno právě na zkušenosti křtu v Duchu svatém, provázeném různými projevy (mluvení v jazycích, prorokování, uzdravování) a následném využívání duchovních darů v nově se formujících letničních církvích a denominacích. Ty se vyznačovaly takovou emocionalitou a tak vzrušeným (až exaltovaným) prožíváním duchovních zážitků, že se jevily ostatním křesťanům jako naprosto nedůvěryhodné a byly zavedenými denominacemi dlouhou dobu (až do pol. 20. století) pokládány za jakési scestné sekty. Není vyloučeno, že právě tyto emotivní projevy Ducha, které byly obzvláště běžné v Americe (USA), zapříčinily rozšíření tohoto slova i do světské sféry a začaly být používány pro označení sice zvláštních, ale jinak přirozených lidských povahových vlastností.

V druhé polovině 20. století ale začal pohyb směrem k přijetí biblického pojetí darů Ducha svatého i v těchto zavedených denominacích, včetně katolické církve, která na 2. Vatikánském koncilu pod vedením Jana XXIII. „otevírá dveře“ Duchu svatému a tak i zde je akceptována charismatická obnova, která nyní zahrnuje i desítky milionů katolíků.

Vrátíme-li se k původní otázce – ano, domnívám se, že i politik může být skutečně charismatický, tedy duchovně obdarovaný, ale obávám se, že je to naprostá výjimka. Mnohem častěji se politici pomocí propracovaných psychologických technik snaží útočit na emoce svých voličů a bez jakýchkoli skrupulí a odpovědnosti naslibují cokoli, aby získali volební vítězství.

Autor: Martin Pinc | pátek 23.4.2010 17:00 | karma článku: 9,11 | přečteno: 1327x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Prodej bytu 3+1 96 m2
Prodej bytu 3+1 96 m2

Šafaříkova, Němčice nad Hanou, okres Prostějov
3 280 000 Kč

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."