Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bohuslav Balbín a jeho (marný) boj proti germanizaci

Většina z nás se matně pamatuje na jméno Bohuslava Balbína z hodin českého jazyka a literatury. Byl to jezuitský kněz, který žil v pobělohorské době (1621 – 1688) a napsal mimo jiné knížečku s názvem Rozprava krátká, ale pravdivá. Její celý podtitul zní „Krátká, ale pravdivá rozprava o kdysi šťastném, nyní však přeubohém stavu Českého království, zvláště pak o vážnosti českého neboli slovanského jazyka v Čechách, také o trestuhodných úmyslech na jeho vyhlazení a jiných záležitostech s tím souvisících“.

Tento spisek, věnovaný „nejskvělejšímu muži Tomáši Pešinovi z Čechorodu“, je věru smutným pláčem nad soudobou zkázou země, v níž její původní čeští obyvatelé trpí a cizáci, zejména němečtí, se roztahují. Bohuslava Balbína rozhodně nikdo nemůže podezřívat z nějaké náklonnosti k protestantství, či utrakvizmu. Jako loajální jezuita byl jeho jednoznačným odpůrcem. Přesto v jeho knize najdeme velmi ostrou kritiku katolického habsburského panovnického dvora a jím způsobeného totálního úpadku Českého království kvůli bezohlednému vysávání jeho zdrojů (str. 52 vydání z roku 1988 a dále):

„Ó dome starý, jak nestejnorodý vládce vládne tobě!...Starý dům a království jsi zbořil, nové nepostavil. Běda tobě! Jak se jednou ospravedlníš ze svých zločinů vlasti, jak králům, jejichž dědictví jsi tak potupně utratil! Šlechtu jsi potlačil, z královských měst nadělal městečka, z městeček vesnice, z vesnic rozbořené chatrče, v nichž bydlí lidé polonazí, otrhaní, hladem skoro umoření, všech potřebných věcí zbavení! Ó ty pravý otče vlasti! Žádný statkář by nedovolil se svým státem tak hospodařit, jako ty hospodaříš s českým královstvím, kdysi bohatě kvetoucím, jehož všechny ozdoby, ochrany, důchody jsou vydány v plen (neboť nemohu jinak pojmenovat násilná vydírání) a jsou denně před našima očima uchvacovány, když vídeňský dvůr, zváben sladkostí českých peněz, každodenně nenasytným hrdlem volá: „Přinášej! Přinášej!“ Mohu věřit, že rozumíš vladařskému umění ty, který neznáš ani první písmeno náležité správy a politické schopnosti?“

Když se zamýšlí nad příčinou, proč se v Čechách zcela vytratila čeština jako jazyk úřední a vyšších vrstev obecně, vidí tři hlavní důvody:

1) Sama poloha Čech láká cizince: „Zeměpisci, nebo chorografové, kteří nám popisují země a jejich podoby, umisťují Čech doprostřed Germánie, jakoby do samého středu, protože jsou odevšad obklíčeny a omezeny německými zeměmi... Evropě, se dává podoba sedící ženy, na které – když se jiné části rozdělí ma jiné země a státy – zaujímá Německo oblast břicha, jehož pupkem jsou Čechy. Němci směřují k tomuto vhodnému místu, vždyť rádi podle svého zvyku mění vlast, a valí se k nám v takovém množství, že je jimi už všechno zaplněno.

2) Nemenší význam má i to, že vypovězením, jímž jsme po roce 1624 ztratili až 30 tisíc rodin neboli hospodářů*, ze stavů pak a jiných obyvatel skoro stejný počet (jak ze Zemských desek vytěžil nejvyšší kancléř Království českého Slavata), navíc vojenskými porážkami a válkami, které se nelítostně vedly od roku 1618 až do roku 1648, také běsněním nepřátel (neboť mnoho tisíc vesnic vyhořelo a mnozí vesničané, měšťané i občané se chopili zbraně), hladem, dvojnásobným nejstrašnějším morem prošedším celou zemi i jinými pohromami byla naše vlast vylidněna** tak, že vesnice, městečka a města se skoro prázdná každému na pospas vydávala.“

3) V zemi vládnou a obsazují ji Němci,...“Proto mnozí domácí obyvatelé se přiučili jazyku vojáků, kteří omrzeni vojenskou službou dali přednost klidnému živobytí anebo byli z jiných důvodů propuštěni, zvolili si českou zemi, jim už známou, aby tu bezstarostně strávili zbytek života. Na panstvo, přední muže a jiné, kteří se považují za přiměřené královské milosti, působila nejvíce moc a důstojnost královského dvora. Když se totiž připravují na hodnosti a úřady...domnívají se, že především se musí přiučit dvorskému jazyku, a to právem, vždyť bez něho by nemohli zaujmout u dvora místo.“

...“To jsou asi příčiny, k nimž vztahuji četné ostatní, proč vskutku každým dnem ztrácí český jazyk v Čechách svou vážnost.“

Na konci spisku, v němž také obhajuje vynikající slovní zásobu a jemnost výrazů češtiny a její způsobilost i pro velmi odborné a vědecké spisy (v této souvislosti oceňuje i dílo J.A. Komenského) se naléhavě v nejvyšší obavě a tísni obrací k českému patronovi sv. Václavovi: Nedej zahynouti nám i budoucím!

Jednoznačně je tak na základě jeho svědectví zřejmé, jaký rozklad a zkázu naší země a také rychlý zánik používání češtiny jako jazyka vyšších vrstev a vzdělanců způsobily dlouholeté války a Habsburky nařízený exodus protestantů z Čech. Je třeba si uvědomit, že evangelické měšťanské vrstvy v Čechách měly vysokou úroveň vzdělání (společně s částí šlechty) do značné míry zásluhou vynikajících českobratrských a luteránských škol.  Lze říci, že byly nejvzdělanější vrstvou společnosti. Jakou fatální ztrátu pro náš národ a jeho vzdělanost pak znamenala vynucená emigrace biskupa Jednoty bratrské Jana Ámose Komenského! Svého génia a převratné pedagogické metody pak uplatnil mezi cizími národy a nikoli v českém, jak si toužebně přál!

Z čestného místa národa, která se ještě před několika desítkami let pyšnil rozsáhlou a kvetoucí literární činností, jehož úřady byly spravovány česky, který prokázal svou kulturní vyspělost vynikajícím překladem Bible a patřil tak mezi vedoucí národy tehdejší Evropy, se stal národ podřízených otroků, jehož elity (pokud nějaké zbyly) se poslušně přizpůsobily převládající němčině. Česky se pak (literárně) neprodukovalo skoro nic jiného, než protireformační propaganda a náboženské katolické traktáty.

Z úst věrného a horlivého katolíka tak zaznívá hořká lítost nad osudem svého národa – jež mimo jiné zcela rozmetává mýtus historika Pekaře, který navzdory historickým svědectvím o fakticky proběhlé germanizaci za vlády katolických Habsburků spekuloval, že by prý jinak došlo k naprosté germanizaci Čech, kdyby po třicetileté válce České království ovládli protestanti. Jenže historie nezná kdyby, zná jen události, které se skutečně staly - České země jednoznačně byly za katolických vládců germanizovány a až v době osvícenství a s ním spojené národní emancipace nastalo postupné vzkříšení ("České národní obrození") národa zásluhou buditelů - a německým Habsburkům navzdory.

Vydání Balbínova spisku provázely veliké komplikace, ale nakonec jeho tisk vatikánská cenzura připustila. O sto let později už ale směl být vydán jen v okleštěné podobě. Je zajímavé, že to byl až Karel Havlíček Borovský, který českému čtenáři v roce 1850 přiblížil Balbína a vyhradil mu pevné místo v naší kultuře. Balbín se pro něj stal příkladem vlastence, odvážně působícího v těžkých politických podmínkách.

*pozn. Podle jiných zdrojů bylo těchto rodin až 37 tisíc. Když uvážíme, že tehdejší rodiny byly zpravidla velmi početné, a spolu s nimi nepochybně odcházela i rozmanitá čeleď (služebnictvo), není asi nadsazené tvrzení, že tento exodus postihl až půl milionu obyvatel Českého království – a to obyvatel nejvzdělanějších, těch, kteří představovali významnou ba rozhodující ekonomickou sílu a byli vynikajícími odborníky. Taková ztráta lidských zdrojů byla prostě nenahraditelná, a trvalo prakticky několik generací (do 1. pol. 18. stol.), než se alespoň částečně ekonomika Čech pozvedla.

**Podle historických pramenů následkem válek, morů a hladomoru zbylo v českých zemích jen 20% počtu obyvatel před Bílou Horou. Svým způsobem to tedy byla ztráta až rozměrů genocidy.

Autor: Martin Pinc | čtvrtek 20.5.2010 13:15 | karma článku: 15,90 | přečteno: 1766x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."