Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stárnutí a sex (podle brožurek a ve skutečnosti)

Na různých blozích zde na Idnes se objevilo několik článků o sexu ve stáří, podobně jako na webu Novinky.cz, kde vyšel článek nazvaný „Sex ve zralém věku může být velmi vzrušující.“ Pravda je, že toto téma bylo donedávna téměř tabuizované – fakt schopnosti, či potřeby provozovat sex ve zralém věku nebyl běžnou veřejností pokládán za téma přípustné pro veřejnou diskuzi. Výše zmíněné texty sice obsahují zajímavé myšlenky a příběhy, jejich spojujícím článkem ale je skutečnost, že jejich autoři na vlastní kůži stáří nezažili. Tím je jejich pohled na danou problematiku nutně do značné míry zavádějící. Můj tchán, pedagog ve výslužbě a vynikající literát Miloš Hoznauer (loni oslavil osmdesátiny) na tento aspekt věci upozorňuje s humorem sobě vlastním v úvaze „Stárnutí s brožurkami“. Protože ji hodlá začlenit do své připravované knihy, dovolím si z ní zde ocitovat pouze několik vět:

Plakát k dědovým 80. narozeninámV. Pinc

„Když nás svými nepříjemnostmi přitlačí k zemi stáří, rádi nahlédneme do publikací, které se tím zabývají. I já jsem pomocí lupy prolistoval řadu brožurek, jako je Cesta do stáří, Umění stárnout a podobně. Dověděl jsem se, jaké má stáří výhody a co má člověk dělat, aby stárnutí zpomalil...Některé rady či pokyny jsou prakticky nepoužitelné: Když večer uléháte, máte si stále dokola říkat – jsem zdravý, nic mě nebolí, až usnete (máte-li štěstí, tak věčným spánkem). Co si pomyslí čtenář, který trpí bolestmi na každém kroku, nebo je upoután na lůžko, o sloganu ´Chodit, chodit, chodit – znamená žít´... V brožurkách naleznete nesmyslný výrok J.W. Goetha, že mladý člověk je hříčkou přírody, kdežto starý dílem umělce. Jaký umělecký směr by to byl? Ruinismus? Devastismus? Ale nenaleznete tam konstatování, že stáří je dotěrná masařka, kterou se vám nepodaří odehnat (Hoznauer).“

Různí (většinou relativně mladí) autoři sepisují rady, jak žít dlouhý život, zdůrazňují nutnost aktivního udržování fyzického, intelektuálního a sexuálního aspektu  života.  Neuvědomují si, jak se zdá, že stárnutí nevyhnutelně doprovází nejen klesání životní aktivity, ale také příchod rozmanitých chorob, zdravotních potíží a chronických onemocnění, v neposlední řadě také tělesného chátrání. Za těchto okolností často představuje jen snaha zachovat si samostatnost a nebýt odkázán na pomoc svého okolí to hlavní, o co se starý člověk snaží. M. Hoznauer pokračuje: „...považují-li autoři sex za účinný nástroj proti rychlému stárnutí, mohli by naznačit, že nejde o lehkou záležitost... Musíte se nejdříve smířit ve vztahem veřejnosti k sexuálnímu životu důchodců – není milosrdný, naopak – je terčem posměchu a krutých vtipů... (Ale k věci): nejdůležitější je zajistit si vhodného partnera – pokud nejste movitá celebrita, tak jistě oceníte existenci citlivé a trpělivé manželky, případně manžela. Je-li tedy k dispozici, můžeme přikročit ke konkrétnímu jednání. Upozorníme na to, že při devastaci obou kyčlí, pokročilé artróze v horních a dolních končetinách, havarijním stavu krční páteře a chronické bolesti v zádech vůbec není snadné zaujmout vhodnou polohu. Pomoc nehledejte v Kámasútře a podobných publikacích. Ty jsou určeny jen fyzicky zdatným jedincům, ale předpokládejme, že alespoň jeden loket a jedno koleno lze použít. jistě vyřešíte i problém těch klasických pohybů – příliš pomalé by mohly ohrozit beztak křehkou erekci, příliš rychlé hrozí infarktem. Zvolíte-li správnou variantu, dojde s velkou pravděpodobností k tzv. orgasmu. Přesvědčivým důkazem je i náhlá ztráta erekce. Dostaví se pocit velké úlevy, tedy hlavně u partnerky, která už ví, že bude mít nějaký čas pokoj... Ale nedejte se odradit! Pomalejší artróza a zpomalená demence za to přece stojí....“

Co dodat? Autoři brožurek o aktivním stáří nabízejí - možná v dobré snaze – instantní návody, jak se vyrovnat s faktem stárnutí, a v zásadě se snaží vytvořit dojem, že třetí, zralou fázi života je možno plnohodnotně prožít tak, že se člověk zaměří na užívání si toho, co nabízí svět. Jinými slovy – že takto jaksi přelstí realitu blížící se smrti. Jak je takový přístup k životu pošetilý a v jakém rozporu je takovéto pojetí stárnutí s moudrostí našich předků, ukazuje srovnání se závěrem téměř tři tisíce let staré biblické knihy Kazatel (12.kap.):

1Pamatuj na svého Stvořitele ve dnech svého jinošství, než nastanou zlé dny a než se dostaví léta, o kterých řekneš: „Nemám v nich zalíbení,“

2než se zatmí slunce a světlo, měsíc, hvězdy, a vrátí se po dešti mraky.

3V ten den se začnou třást strážcové domu a mužové zdatní se zkřiví a mlečky nechají práce a bude jich málo, a ty, kdo hledí z oken, obestře temnota,

4a zavrou se dveře do ulice a ztiší se hlas mlýnku a vstávat se bude za šveholu ptactva a všechny zpěvy budou znít přidušeně.

5A člověk se bude bát výšek a úrazů na cestě; a rozkvete mandloň a těžce se povleče kobylka a kapara ztratí účinnost. Člověk se vydá do svého věčného domu a ulicí budou obcházet ti, kdo naříkají nad mrtvými

6 Pamatuj na svého Stvořitele, než se přetrhne stříbrný provaz a rozbije se mísa zlatá a džbán se roztříští nad zřídlem a kolo u studny se zláme.

7A prach se vrátí do země, kde byl, a duch se vrátí k Bohu, který jej dal.

Autor: Martin Pinc | neděle 4.7.2010 15:00 | karma článku: 26,52 | přečteno: 2853x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."