Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvolí Čína jako svou strategii ekonomického růstu křesťanství?

Ve včerejší MF dnes jsem si přečetl provokativní úvahu Benjamina Kurase s názvem Čínská cesta k úspěchu. Uvádí v ní následující, pro většinu Čechů poněkud šokující tvrzení: „Čínská Akademie sociálních věd se už desítky let snaží zjistit studiem západní historie, politiky, ekonomie a kultury, co vlastně ze Západu po staletí dělalo tak úspěšnou civilizaci, když běloši mají nižší průměrný IQ než žlutí Asijci. „Nejprve jsme si mysleli, že to byly vaše mohutnější kanóny,“ vysvětloval tuhle čínský akademik západním reportérům. „Pak váš politický systém a ekonomický systém. Ale už dvacet let jsme přesvědčeni, že srdcem vaší kultury, vašeho úspěchu a moci je vaše náboženství.“ (Západ že má nějaké náboženství? koukali se na čínského akademika reportéři nechápavě. A tak honem na vysvětlenou dodal: křesťanství. Jo to, aha.) „Křesťanský morální základ společenského a kulturního života umožnil vznik kapitalismu a vývoj k demokracii,“ tvrdil čínský akademik. „O tom my už nemáme žádné pochyby.“

A tak třebaže čínská vláda oficiálně křesťanství (a náboženství vůbec) nefandí, povolila (co kdyby náhodou akademici měli pravdu) jakousi experimentální křesťanskou laboratoř ve městě Wen-žou, které má čtrnáct set kostelů. A je - s tím už žádný komunistický funkcionář nepolemizuje - statisticky nejpodnikavějším městem Číny. Tamní přední podnikatel pan Han-ping lan studii akademie potvrdil s vysvětlením, že na křesťany, i ty čínské, je „lepší spolehnutí, že budou jednat poctivě, a panuje mezi nimi větší důvěra“.

Benjamin Kuras svou úvahu zakončuje: „Nám na Západě se to někdy spíš jeví tak, že křesťanství naopak brzdilo vědecký a technický vývoj naší civilizace, který se rozjel plnou parou teprve vědeckou revolucí v 17. století - provázen slábnutím křesťanské víry a sílícím sekularismem. Jenže po celu tu dobu ještě dobíhala ona křesťanská (tehdy přesněji už protestantská) etika, spolehlivost a ,důvěryhodnost´, bez níž úspěšný kapitalismus nemohl fungovat. Ostatně bez ní taky fungovat přestává. Tak jako čínští komunisté, nejprve experimentálně a pak „naplno“ zavedli kapitalismus, začínají pomalu zavádět i křesťanství jako ekonomický systém. Brzy budou mít kam z Evropy prchat perzekvovaní křesťané.“

Přestože je to článek velmi optimisticky laděný, mám značnou skepsi k tomu, že křesťanství lze rozhodnutím „shora“ zavést jako ekonomický systém. A co je zcela zásadní: pokoušet se dnes zavádět nějakou víru direktivně, násilím prostě nelze – protože tím by se naprosto popřel samotný křesťanský étos, který je od samého počátku jasný. Bůh dal lidem svobodnou vůli a nikoho nenutí k tomu, aby jej poslouchal. Pouze lidi varuje před důsledky jejich neposlušnosti. Žádnou víru tedy ani není možno „zdědit“ (na což se odvolávají různá světová náboženství, když se jejich představitelé ohrazují proti misii) – rozhodnutí k víře, k jejímu poselství buď je svobodné, nebo se člověk stává obětí náboženské manipulace.

A za pravdu mi dávají i fakta – Čína zůstává zemí, kde jsou křesťané stále velmi brutálně pronásledování – jak jsem přesvědčen, do značné míry proto, že jejich dynamický rozvoj se děje zcela mimo jakékoli oficiální struktury a tudíž i mimo možnosti čínského státu do tohoto rozvoje jakýmkoli způsobem direktivně zasahovat. Několik příkladů z poslední doby:

(zpráva Compas Press z 18.4.2011)

Policisté v Číně nařídili minulý víkend „přibližně tuctu“ pastorů a sborových starších pekingského společenství Šou-wang domácí vězení nebo je rovnou umístili do vazby, aby jim zabránili v účasti na nedělní bohoslužbě na veřejném prostranství. Stovky policistů odřízly přístupovou cestu k místu, kde mělo shromáždění proběhnout, a zatkli přibližně 160 členů z tisícičlenného společenství, kteří se chtěli akce zúčastnit. Většina zadržených byla později propuštěna na svobodu, tři sboroví vedoucí však zůstávají ve vězení a několik dalších je bedlivě sledováno. Podle informací vedoucích policisté vyvíjeli nátlak na majitele nemovitostí a vynutili si vypovězení křesťanů z používaných budov a tak jim nezbyla jiná možnost, než začít pořádat bohoslužby venku. „Vláda nás do tohoto rozhodnutí natlačila,“ poznamenal Bob Fu, prezident ChinaAid Association, a dodal, že se představitelé společenství zpočátku snažili získat registraci. „Čekali dva roky, a když jim úřady stále odmítaly svolení udělit, snažili se být nějakou dobu nenápadní, až se nakonec rozhodli koupit budovu Daheng New Epoch Technology.“ Šou-wang je podle pana Fu velmi specifické společenství; většinu členů tvoří vzdělaní lidé, včetně nejvýznamnějších čínských teologů a bývalých vládních představitelů. I tato skutečnost mohla při rozhodování o způsobu reakce státních orgánů sehrát svou roli.

(Zpráva ChinaAid Association z 9.4.2011) :

Pronásledování čínské církve neustále sílí – již pátým rokem v řadě. Pojednává o tom výroční zpráva organizace ChinaAid Association, partnera Hlasu mučedníků. Zpráva zveřejněná 31. března popisuje 90 známých případů pronásledování křesťanů v Číně v průběhu roku 2010. Jak poznamenal Bob Fu, prezident ChinaAid, kvůli přísné kontrole veškerého toku informací čínskými státními orgány není možné všechny případy pronásledování křesťanů v zemi dokumentovat, ani se o nich dozvědět. Přínos zprávy nicméně spočívá ve zmapování stále intenzivnějšího protivenství, kterému čínští křesťané čelí. Příběhy o pronásledování přicházejí z celé Číny a postiženi jsou lidé ze všech společenských vrstev. Zpráva také poukazuje na tři nové znepokojivé trendy: systematické potlačování skupin křesťanských obhájců lidských práv; špatné zacházení s křesťany, mučení a mafiánské praktiky; a nakonec rozsáhlé zátahy namířené proti společenstvím Vlasteneckého hnutí Trojí soběstačnosti, která se odmítají podrobovat kontrole státních orgánů. „Čína má před sebou ještě dlouhou cestu ke skutečné svobodě náboženského vyznání a k právnímu státu,“ prohlásil Fu.

O čínských křesťanech jsem uveřejnil tento článek:

http://pinc.blog.idnes.cz/c/176757/Velky-pochod-cinskych-krestanu.html

A zde je uveřejněn „Dopis vděčnosti z Číny“, dokreslující konkrétní dopady pronásledování:

http://achavirov.wordpress.com/2010/05/20/dopis-vdecnosti-z-ciny/#more-2772

 

Autor: Martin Pinc | úterý 19.4.2011 17:30 | karma článku: 14,82 | přečteno: 1598x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."