Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vidění Ježíše Krista – dříve a dnes

„A v tu hodinu vstali a vrátili se do Jeruzaléma; nalezli jedenáct učedníků a jejich druhy pohromadě. Ti jim řekli: „Pán byl opravdu vzkříšen a zjevil se Šimonovi.“ Oni pak vypravovali, co se jim stalo na cestě a jak se jim dal poznat, když lámal chléb. Když o tom mluvili, stál tu on sám uprostřed nich. Zděsili se a byli plni strachu, poněvadž se domnívali, že vidí ducha. Řekl jim: „Proč jste tak zmateni a proč vám takové věci přicházejí na mysl? Podívejte se na mé ruce a nohy: vždyť jsem to já. Dotkněte se mne a přesvědčte se: duch přece nemá maso a kosti, jako to vidíte na mně.“ To řekl a ukázal jim ruce a nohy. Když tomu pro samou radost nemohli uvěřit a jen se divili, řekl jim: „Máte tu něco k jídlu?“ Podali mu kus pečené ryby. Vzal si a pojedl před nimi.

Ježíš Kristus - jediná cesta, pravda i životAutor grafiky - Václav Lamr

Řekl jim: „Tak je psáno: Kristus bude trpět a třetího dne vstane z mrtvých; v jeho jménu se bude zvěstovat pokání na odpuštění hříchů všem národům, počínajíc Jeruzalémem. Vy jste toho svědky. Hle, sesílám na vás, co slíbil můj Otec; zůstaňte ve městě, dokud nebudete vyzbrojeni mocí z výsosti.“ Potom je vyvedl až k Betanii, zvedl ruce a požehnal jim; a když jim žehnal, vzdálil se od nich a byl nesen do nebe. Oni před ním padli na kolena; potom se s velikou radostí navrátili do Jeruzaléma, byli stále v chrámě a chválili Boha.“ (Svědectví Lukášova evangelia - 24kap.)

Ježíš Kristus je tentýž – včera, dnes i navěky. Tak, jako se zjevoval v době prvních apoštolů, zjevuje se i během celé další historie lidem na celém světě. Takto vzpomíná na svá přemáhající vidění Ježíše Krista americká novinářka a misionářka, žijící v Jeruzalémě, Christine Darg: „Jako velmi mladé děvče jsem byla nemocná a blízká smrti. Maminka říkala, že jsem přišla o všechny vlasy, trpěla revmatickou horečkou a úplně jsem se ztrácela. Jedna z mých nejranějších dětských vzpomínek se týká toho, jak se mi Ježíš zcela jasně zjevil. Ale nebyl to takový ten západní Ježíš z obrázků v nedělní škole; toto Kristovo zjevení byl muž ze Středního východu s dlouhými tmavými vlnitými vlasy, soucitnýma hnědýma očima a zevnějškem lidí od Středozemního moře. Měl zelenobíle pruhované biblické roucho. Podle podoby to mohl být židovský král nebo šejk ze Středního Východu; byl to jednoznačně semitský typ. Věřím, že věděl, že budu jednou žít v biblických zemích. Řekl s vřelým soucitem: "Brzy se uzdravíš."

Z toho vidění jsem pocítila strach a bázeň a na okamžik jsem odvrátila hlavu. Když jsem opět vzhlédla, byl pryč - ale já byla zdráva! A až dodnes jsem požehnána skvělým zdravím a cestuji po celém světě pro Ježíše! O mnoho let později, během své služby na Středním Východě, jsem spatřila Ježíše ve vidění znovu. Vidím jeho svaté rány, které zůstávají otevřené, takže jeho jizvy a zranění nás stále skrze víru uzdravují. Stigmata - znamení ran - která Ježíš nese dodnes, jsou svědectvím o pokutě, kterou zaplatil za naše hříchy a nemoci, abychom ji nemuseli nést my. Dokonal úplné smíření. Jaký je to Spasitel! Jaký Dárce zdraví!

Viděla jsem i bič, kterým jej římští vojáci týrali a rozervali mu tělo. Ke svému úžasu jsem ten bič držela v ruce já! Bylo to proto, že právě mé hříchy a nemoci způsobily jeho utrpení. (Všichni musíme v sobě poznat ty, kdo se podíleli na Ježíově smrti, protože to byl náš společný hřích, který Ježíše zabil. Mel Gibson, tvůrce filmu "Utrpení Krista", tomu takto rozuměl. Ve filmu to byla Gibsonova ruka, která do Spasitele na kříži vrážela hřeby.)

Ve vidění mne k sobě Ježíš přítáhl provázky biče a když jsem jej objala, prosakovala mi jeho drahocenná krev mezi prsty. Vložil i mé ruce do boku probodeného římským vojákem. S velkou mocí a naléhavostí mí do ucha prorokoval: "Modli se za nemocné! Modli se za nemocné!" Nechci být neposlušná tohoto vidění z nebe. Proto se od té doby modlím za nemocné v každém národě, ke kterému mne poslal - a po celou tu dobu vidím, že DNES koná tytéž zázraky!

Duch svatý dává vidění vzkříšeného Pána i nadále a vždy v nich významnou úlohu hrají jeho rány, které utrpěl při své oběti na kříži. Jak je známo, "pochybující Tomáš" si žádal spatřit známky Ježíšova utrpení a oběti. Mohl žádat nějaká jiná znamení, která by ověřila jeho vzkříšení, pro Tomáše však "bodnutí hřebů" a zraněný bok znamenaly zpečetění jeho víry. Je rovněž zajímavé, že ačkoli Ježíšova smrt byla ospravedlněna a Pán nyní žije v oslaveném těle, zůstávají mu v těle rány z ukřižování navždy. Své svaté rány zjevuje Ježíš lidem na Středním východě. Jedno zachráněné egyptské dítě, které už málem zaživa pohřbili, vydalo svědectví, že vidělo, jak je drží nadpřirozený muž - muž s krvavými ranami v rukou. Ten popis se hodí na jediného člověka na světě - na Ježíše Krista Nazaretského!“

Strhující svědectví o vidění Ježíše Krista vydádá ve své knize „Jen láska může způsobit zázrak“ také evangelista indického původu Maheš Čavda. Jako chlapec byl osloven na ulici misionářkou a slyšel evangelium Ježíše Krista. Toto poselství se jej velice silně dotklo, ale nevěděl si rady, jak se k němu zachovat – přijmout Krista znamenalo stát se křesťanem a opustit svou dosavadní hinduistickou identitu: „Nadešel okamžik rozhodnutí. „Konec," řekl jsem. „Mám toho dost. Už nikdy nebudu přemýšlet o Ježíši Kristu." Při pomyšlení, že opouštím toho, kdo mě - jak jsem věděl - tolik miluje, jsem byl zoufalý. Ale nezakolísal jsem. Pomalu, pevně jsem zavřel Bibli. „Už nikdy nebudu číst tuto knihu," prohlásil jsem. „Už jsem se rozhodl." A bylo to. Aspoň jsem si to myslel. Dále si pamatuji, že jsem slyšel, jak moje hlava udeřila o stůl. Opravdu, slyšel jsem to, jako by se to stalo někomu jinému. Bum. Upadl jsem do jakéhosi polospánku: nebyl jsem zcela vzhůru, ale uvědomoval jsem si, co se děje. Vzpomínám si, že jsem uslyšel tu ránu a pomyslel si: „Moje hlava uhodila o stůl."

Znenadání jsem se ocitl na zvláštním a nádherném místě. Moje tělo bylo stále za stolem, ale ve svém duchu jsem byl na neznámém, překrásném místě. Do mého vědomí jasně a zřetelně pronikla myšlenka: „Jsem v nebi." Dosud jsem znal z Nového zákona jen evangelia. Tolik jsem se do Ježíše zamiloval, že jsem je četl znovu a znovu. Ani jsem nenahlédl do Skutků apoštolů, Zjevení nebo kteréhokoli z Pavlových dopisů. Kdybych je četl, našel bych v Pavlově druhé epištole Korintským pasáž, která by mi otevřela oči. Pavel v ní o sobě píše: Vím o člověku v Kristu, který byl před čtrnácti lety přenesen až do třetího nebe; zda to bylo v těle či mimo tělo, nevím - Bůh to ví. A vím o tomto člověku, že byl přenesen do ráje - zda v těle či mimo tělo, nevím, Bůh to ví - a uslyšel nevypravitelná slova, jež není člověku dovoleno vyslovit. (2. K 12,2-4) Nevím, zda jsem prožil přesně to, co Pavel. Vím však, že to, co jsem prožil já, byla skutečnost. Dodnes mi Pán připomíná věci, které jsem oné noci poznal, a vnímám je stejně reálně jako tehdy...“

„Náhle jsem si uvědomil, že se blíží zářící bílé světlo. Otočil jsem se a uviděl, jak ke mně přichází muž. Okamžitě jsem věděl, kdo to je. Byl to Ježíš. Nezapomínejte, že jsem jeho obraz nikdy neviděl. Většina lidí, kteří vyrostli na Západě, se setkala s mnoha uměleckými představami o Ježíšovi. Některé z nich jsou založeny na útržcích dochovaných historických záznamů, jiné, myslím, vycházejí především z malířovy či sochařovy fantazie. Já jsem taková spodobnění Ježíše nikdy neviděl. V přirozené rovině jsem vůbec netušil, jak vypadá. Přesto ve mně nebyl ani stín pochybností: muž kráčející ke mně byl On. Na první pohled vypadal jako obyčejná lidská bytost. Průměrná výška. Průměrná postava. Šel po stejné cestě jako já, oblečený do dlouhé řízy, dost podobné těm, v nichž jsem v Mombase mnohokrát viděl Araby. A přece... Byl jsem téměř oslepen světlem, které z něho vyzařovalo. Bylo jasné, čisté a živé, jako by obsahovalo plnost nebeské slávy. Sotva jsem se na něho mohl dívat. Vzpomněl jsem si, jak jsem v evangeliích četl, že Ježíš vzal Petra, Jakuba a Jana na horu, aby se modlili. Marek píše: „(Ježíš) byl proměněn před jejich očima. Jeho šat byl zářivě bílý, jak by jej žádný bělič na zemi nedovedl vybílit" (Mk 9,2-3). Všechny popisy se zvlášť zmiňují o oslepujícím světle. Matouš o Ježíšovi říká: „Jeho tvář zářila jako slunce a jeho šat byl oslnivě bílý" (Mt 17,2). Lukáš píše: „...jeho roucho bělostně zářilo" (L 9,29) a pokračuje, že — hledíce na Ježíše — jeho učedníci „spatřili jeho slávu" (v. 32). Přesně jsem věděl, o čem pisatelé evangelií mluví.

Jak se Ježíš blížil, viděl jsem, že se usmívá. Byl to stejný úsměv, který spatříte na obličeji rodiče, když obejme své děťátko, úsměv nekonečné lásky a radosti. Cítil jsem se jako můra přitahovaná plamenem — v příštím okamžiku budu pohlcen čistou láskou. Přišel ještě blíž a spatřil jsem jeho oči. Nikdy na ně nezapomenu. Poznal jsem, že prožily každou bolest, každé zranění, které kdy na zemi byly. Prolily každou slzu, která kdy tekla. Navzdory tomu nebyly smutné či melancholické. Byly to oči vítězoslavné, jako by říkaly: ,Ano znám bolest, vím, co je zlomené srdce a slzy. To vše jsem vzal na sebe, když jsem umíral na kříži. Ale zvítězil jsem. I ty můžeš zvítězit." Stál jsem tam a upřeně se mu díval do očí. Vztáhl ruku, položil mi ji na rameno a řekl prostě: „Můj bratříčku."

O autorech úryvků:

Christine Darg, autorka knihy The Jesus Vision („Zázraky a znamení v islámském světě“) http://www.jesusvisions.org/ je v současnosti misionářkou zejména v oblasti Blízkého Východu, žije v Jeruzalémě. Slouží zde i po celém světě jak Židům, tak Arabům (a rovněž nevěřícím ze všech ostatních národů) k přijetí Ježíše Krista jako Pána a Spasitele (její služba má název http://www.olivetree.org/)

Maheš Čavda (Mahesh Chavda), autor knihy „Jen láska může způsobit zázrak“ je světoznámý evangelista s darem uzdravování, žijící dnes v USA. Jeho služba je orientována zejména na oblast Ameriky, Afriky a jihovýchodní Asie (http://chavdaministries.org/). Na přelomu 80. a 90. let 20. století zavítal rovněž do Prahy. Tehdy jsem využil příležitosti navštívit jeho kázání. Jeho knihu je možno si přečíst na internetu.

Autor: Martin Pinc | pondělí 25.4.2011 12:15 | karma článku: 18,37 | přečteno: 3031x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."