Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pouť do Ochranova

Minulý týden jsme se dvěma přáteli – spolužáky - ze školy architektury na AVU Davidem a Pavlem - projížděli na kolech křížem krážem Horní Lužicí. Tahle tradice letních cyklistických výletů je stará téměř třicet let – zatímco já jsem z pelotonu na 25 let vypadl a vrátil se do něj až před čtyřmi lety, David a Pavel se poctivě vypravolali každoročně 1. srpnový týden na nové a nové výpravy po našich krajích i blízkém cizozemsku. Jedním z našich hlavních letošních cílů (kromě různých architektonických skvostů, památek a pěkných krajinných oblastí) bylo útočiště moravských exulantů v 18. století v Horní Lužici, Ochranov – Herrnhut. Je to úžasné místo, které vzniklo především zásluhou dvou mužů: českoněmeckého exulanta Kristiána Davida a zdejšího zeměpána – hraběte Mikuláše Zinzendorfa. Přespali jsme tam v Ježíšově domě, což je místo, kde se obnovuje stará modlitební tradice obnovené Ochranovské Jednoty bratrské. Další den jsme strávili návštěvami památných míst a budov městečka a pociťovali přitom pozoruhodnou a silnou duchovní atmosféru tohoto místa.

Pohled na HerrnhutMartin Pinc

David mi pak po návratu poslal kázání z Branického sboru, s přípisem, že ho trochu inicioval jako pokračování naší pouti. Protože se mi velice líbilo, dovolím si z něj ocitovat:

Na sobotu 13. srpna připadne jedno výročí ... totiž 284 let od tradičního data vzniku obnovené Jednoty bratrské v Ochranově... (Co se tehdy dělo?) Už několik let se sem ze všech stran schází desítky lidí. Přicházejí ze všech stran. Zdaleka nejen z Moravy a zdaleka nejen lidé tak či onak se hlásící k tradici Jednoty bratrské. Pověst o „ochranném městě“ přilákala nespokojence z mnoha dalších oblastí – luterány tradiční i pietisticky orientované, kalvinisty, ale také novokřtěnce a spoustu sektářů nejrůznějších směrů. Aby byl klid, tak místní hrabě Zinzendorf dal městu jakési světské zásady – velmi jednoduché – poslušnost augspurské (luteránské) konfesi a poslušnost jeho rozkazům. Pak začal organizovat Ochranov po duchovní stránce, protože to byl jeho hlavní cíl – krásná, ba dokonalá malá křesťanská obec.

Luteránům to připadalo normální, kalvinisté se podřídili, ale bratří z Jednoty nechápali, co má co světská moc – byť v tak laskavé podobě, jakou představoval hrabě Zinzendorf - co mluvit do uspořádání církve! Sehnali Zinzendorfovi Komenského knihu o historii Českých bratří (pozn. MP: nalezl ji sám Kristián David v zámecké knihovně psanou v latině a požádal Zinzendorfa o její překlad do němčiny) – a Zinzendorf byl tak pokorný křesťan, že je neposlal ne-li že do háje, tak zpět na Moravu, ale knihu poctivě přečetl (a byl také Komenským velmi hluboce dotčen a inspirován – pozn. MP) a byl tak rozumný člověk, že z ní vybral to, co bylo použitelné ze starých řádů Jednoty i o staletí později...“

Mezitím začalo docházet mezi jednotlivými křesťanskými skupinami k prudkým sporům a hádkám o věroučné „otázky“. Hrozilo, že se tato nově vzniklá obec jejich vlivem zcela rozpadne. Když se zdálo, že rozklad je neodvratitelný, byli zuřiví diskutéři pozváni Zinzendorfem do kostela s tím, že budou společně hledat smíření prostřednictvím slavení Večeře Páně.(vsuvka MP)

„Tak – na znamení usmíření a lásky. Byla středa 13. srpna 1727, návrh byl s nadšením přijat a lidé vyrazili. A najenou se začalo dít něco, co nikdo nečekal a neznal. Lidé se (smiřovali) už po cestě do kostela, se slzami v očích prosili vzájemně o odpuštění, vyznávali své hříchy a slibovali nápravu. Po bohoslužbách se rozcházeli po domech a zůstávali v malých skupinkách. Zinzendorf ve svých pamětech po letech popisuje nepochopitelnou atmosféru, která uchvátila i jeho, tedy člověka velmi hluboké osobní zbožnosti, jako něco, co neznal a jindy a jinde neviděl. (Této události je věnována kniha „Moc z výsosti“, kde je autorem popsána jako vylití Ducha svatého v moci, připomínající Letnice, jež prožili první apoštolové – pozn. MP). Viděl v tom jasné působení Krista... Jeho přítel a velká osobnost počátků budování Jednoty v Ochranově – Kristián David – byl v té době na misijní cestě v Maďarsku. Lidé se za něj modlili a Kristián David pak vyprávěl, že měl neodbytné nutkání se v maďarském Soaru v tu samou chvíli modlit za Ochranov. Citát: Je to vpravdě zázrak Boží, že tolik způsobů a konfesí, jako katolíci, luteráni, reformovaní, separatisté, gichteliáni a jim podobní jsme mohli být spojeni v jedno.“

Ve světle této tradice je potřeba si povšimnout, že tento den si vybral Bůh, aby „hýbal lidskými srdci, aby si uvědomovali sami sebe, aby si uvědomovali, co je s jinými spojuje a co jej od jiných odděluje, aby si uvědomili, co je spojuje s Bohem a co je od Boha odděluje – a aby v tom všem hledali smíření. Ne prosazení sebe, ale mír a pokoj. Ten ochranovský příběh je tu na ilustraci toho, jak vypadá nové stvoření.“ (Tolik J. Pechar ve svém kázání)

Zcela aktuálně si pak můžeme povšimnout, ža toto výročí bude právě zítra 13. srpna v Praze hrubě pošlapáno, protože určitá skupina lidí se domnívá, že právě ona má právo na sebeprosazení a tak se světu pochlubí nikoli tím, že by se chtěla smířit s Bohem a podřídit jeho autoritě, ale právě naopak – doslovným porušením jeho zákonů. Chtěl bych na tomto místě zcela jasně říci, že Bůh miluje všechny lidi bez rozdílu – muže i ženy, malé i velké, bohaté i chudé, heterosexuály i ty s různými sexuálními odchylkami. Bůh nás všechny miluje, i když jsme všichni hříšníci. Bůh nás miluje, to ale neznamená, že miluje naše hříchy. Mnozí známe příběh o Ježíši a cizoložnici, kterou zachránil, když vyzval dav, který ji chtěl kamenovat, slovy: „Kdo jsi bez hříchu, hoď první kamenem!“ Načež se všichni vytratili, starší první... Ale většinou se zapomíná, co řekl této hříšnici: „Jdi a nehřeš víc!“

Jak ale nalézt sílu dál nehřešit? Tuto sílu nenajde v sobě nikdo – i když to leckdo o sobě tvrdí. Je to totiž možné jen skrze Boží lásku a milost, skrze vnitřní obnovu - nové stvoření v Kristu, skrze moc Ducha svatého...

 

citáty jsou z kázání J. Pechara v ČCE Braník, Praha 4 v neděli 7. srpna 2011

O Kristiánu Davidovi lze najít zajímavé informace zde: http://www.ceskestudny.cz/kristian-david/

 

Autor: Martin Pinc | pátek 12.8.2011 17:00 | karma článku: 10,89 | přečteno: 1488x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."