Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Faustino

8. 11. 2010 11:01
10. přikázání

"Nebudeš dychtit po ženě svého bližního ani po jeho otroku nebo po jeho otrokyni ani po jeho býku ani po jeho oslu, vůbec po ničem, co patří tvému bližnímu."

Proč Bůh nevystupuje proti otrokářství? Schvaluje ho?

0 0
možnosti

KJV

8. 11. 2010 13:35
Re: 10. přikázání

V podstatě se jedná o vztah zaměstnavatel - zaměstnanec a ty jsou na různé úrovni. Hlavní příčiny toho, kdy se člověk dostal do stavu otroka byla válka, chudoba a zločiny.  Čtete-li Bibli vidíte, že otroci v Izraeli měli poměrně významná práva a nebyli vydáni napospas zlovůli pána. Vztahy mezi otroky (jiné překlady uvádějí  "služebníky") a pány se lišil asi případ od případu, zrovna tak, jako vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem dnes. Asi nebylo vyjímkou, že mohly být vztahy mezi otroky a jejich pány lepší, než je třeba někdy dnes mezi podnikatelem a zaměstnanci.

     Samozřejmě, že takové dobré vztahy nebyly standartem pro celý starověk, středověk či dnešní dobu. Z Bible je ale zřejmé, že Bůh jakékoliv špatné zacházení s otroky, jejich vykořisťování a zneužívání odsuzuje a neschvaluje.

0 0
možnosti

Faustino

8. 11. 2010 9:50
2. přikázání

"Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, Bůh žárlivě milující. Stíhám vinu otců na synech do třetího i čtvrtého pokolení těch, kteří mě nenávidí ..."

Proč by měly děti a děti jejich dětí pykat za vinu svých předků?

To praktikovali komunisti.

Proč je Bůh žárlivý? Existují i jiní bohové a Bůh na ně žárlí?

0 0
možnosti

CzechJoker

19. 11. 2010 17:16
Re: 2. přikázání

Nikoliv, neexistují jiní bohové. To jen lidé si na místo Boha rádi staví svoje modly.

0 0
možnosti

petrph

8. 11. 2010 9:27
tento výklad je zajímavý

Zvláště když se podíváme do Bible, tak zjistíme, že se Mojžíšovi knihy od té třetí věnují zejména zeširoka liturgickým předpisům a jen zběžně s přestávkami a v několika versích popisuje vlastní Exodus Židů do zaslíbené země vedené Hospodinem. Neboli, nešlo pouze o Desatero ale poměrně složitý systém náboženství, organizace národa, předpisů , atd adt...Existovaly už předtím nebo je dostal rovněž Mojžíš současně s Desaterem?

Pak se tedy můžeme i ptát proč křesťanství převzalo od Židů právě Desatero a nikoliv jiné zákony a nařízení. Proč Ježíš sám hlásal ": Dokud nepomine nebe a země, nepomine ani nejmenší písmenko, ani jediná čárka ze Zákona, než se všechny ty věci stanou."Proč hrozil " Proto, kdokoli by zrušil jedno z těchto nejmenších přikázání a tak by učil lidi, bude v nebeském království nazýván nejmenším." Skutečně, věřící křesťané , podívejte se na všech 5 knih Mojžíšových - skutečně dodržuje všechny pokyny zde uvedené??

0 0
možnosti

KJV

8. 11. 2010 8:20
Bible je přece jen větší autorita.

Pane Pinc, výklad p. Hellera není v zásadě proti smyslu evangelií ani proti dalším knihám křesťanských písem. Ale, mám-li se rozhodnout mezi výkladem ap. Pavla a výkladem p. Hellera, jeví se mi výklad ap. Pavla věcnější, zasvěcenější, logičtější a správnější. Díky za tento blog, přivedl člověka k zamyšlení, ale není nad to být dobře obeznámen s biblickou zprávou a podáním. Přece jen Židé a současníci J.Krista, ti, kteří byli přímo jeho učedníky nebo svědkové jeho činnosti a doby, budou o těchto záležitostech vědět a rozumět jim nejvíce.  

0 0
možnosti

Faustino

8. 11. 2010 5:54
1. přikázání

"Já jsem Hospodin, tvůj Bůh; já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví."

Kolik procent dnešních křesťanů může tvrdit, že jejich předci byli vyvedeni z Egypta? Pokud něčí předci nikdy nežili v Egyptě, může i tak být Hospodin jejich Bohem?

0 0
možnosti

Faustino

8. 11. 2010 5:41
5. přikázání

"Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi."

Opravdu to tak funguje a potvrzují to statistiky? Pokud někdo žil nuzný a krátký život, bylo to proto, že nectil otce a matku?

Znamená plnění tohoto přikázání příslib dlouhého blahobytného života?

0 0
možnosti

b.aran

8. 11. 2010 7:15
Re: 5. přikázání

...mozna, ze zivot smrti nekonci (?)

0 0
možnosti

Dr No

7. 11. 2010 23:48
Řekl bych, že se lidé dopouštějí zcela zásadního omylu

v chápání Božích přikázání. Předpokládat, že Bůh si zakládá na tom, že ho bezvýznamní tvorečkové "poslouchají", je nehorázně domýšlivé. V Božích přikázáních je třeba hledat něco jiného - praktický a konkrétní návod, jak se mají lidé vůči sobě chovat, aby tady mohli spokojeně existovat. Tragické důsledky nepochopení Božích přikázání lze demonstrovat třeba hned na tom prvním. "V jednoho Boha věřiti budeš" nemá jiný význam, než ten, že pro všechny lidi bez ohledu na to, jaké mu dávají jména, existuje jen jeden Bůh - a tudíž není důvod k tomu, aby se lidi nenáviděli (a vraždili) jen kvůli tomu, že vyznávají "různé" Bohy (a dokonce i stejného - jenom jiným způsobem!). I nepochopení dalšího přikázání mělo a má pro lidstvo tragické důsledky. "Nevezmeš jména Božího nadarmo" neznamená "zákaz" vyslovování nějakého slova, ale to, že žádný smrtelník se nebude vydávat za "božího mluvčího" a říkat ostatním, co si Bůh přeje a nepřeje. Netřeba rozvádět, kolik zla toto způsobilo a stále působí ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."