Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ML

Niktor

17. 2. 2011 10:28
Negramotnost a demokracie

V Indii v době získání nezávislosti bylo negramotných asi 88% populace a na indexu demokracie, který sestavuje The Economist, se Indie občas objevuje dokonce ještě před Izraelem. Extremistické strany (hnutí Hindutva) se začaly prosazovat až v 80. letech, kdy už byla celková gramotnost podstatně vyšší. Tolik tedy ve vztahu mezi udržitelností demokracie a vzděláním.

S tím podporováním Omara Sulejmána - on je problém v tom, že Sulejmán stále představuje tu starou gardu, je zástupce armády, která v zemi fakticky vládne (i Mubarak, Sádat a Násir vzešli z armádních kruhů) a demonstranti chtěli celou tuto gardu odstranit, nikoli jen Mubaraka samotného...

O tom, proč Egypt 2011 není Írán 1979 už bylo napsáno mnoho, nejlepší je asi článek odborníka na islamismus Oliviera Roye - http://www.newstatesman.com/religion/2011/02/egypt-arab-tunisia-islamic

0 0
možnosti
ML

Niktor

17. 2. 2011 10:38
Re: Negramotnost a demokracie

Jinak, zahrávat s ohněm si budete spíš tehdy, pokud nejsilnější a nejorganizovanější opoziční sílu vytlačíte proti vůli jejich podporovatelů úplně pryč. Všude, kde islamisté nějak mohou do vlády skutečně promlouvat totiž opadává jejich podpora a mají hodně slabé volební výsledky (bodejť, protože takhle namísto nafoukaného řečnění musí opravdu něco předvést). Hamás v Gaze zvítězil jednak proto, že Gazané vlivem okolností představují ten nejradikálnější vzorek arabské/muslimské populace ever a druhak proto, že byli frustrovaní z vlády zkorumpovaného Fatahu, u nějž měli pocit, že vůbec nic nedokáže dělat.

0 0
možnosti
N

novitajteda

17. 2. 2011 9:27
nejvice se zasmeji naivnim lidem, kteri mluvi

o nejake demokracii v islamskem state. Dokonce i nekteri samotni muslimove o tom mluvi. Korunu tomu vsemu dava Muslimske bratrstvo. Absurdni situace.Stoupenci netolerantniho nabozenstvi maji plnou hubu demokracie a tolerance.

Jako ti nasi stoupenci zlocinecke KSCM.

Islam a demokracie se zasadne vzajemne vylucuji a tento fakt lze prevest i na deni v Evrope.Ti, kteri si mysli, ze to jde, by se meli za par let chytit za nos.

Bude to jedina "satisfakce" za mnoho obeti...

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."