Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tuubeen

24. 2. 2011 11:31
Nedorozumění

Modlitba arabsky nazývaná salát :) , o které píšete kriticky, je něco jiného, než modlitba arabsky nazývaná du´a. Ta předepsanou formu nemá (tedy kromě nějakých ustálených rčení podobných našemu "pozdravpánbůh" atd.), lze k ní přistoupit kdykoli, kdekoli, bez ohledu na stav rituální ne/čistoty a bývá rovněž součástí závěru modlitby předepsané.

0 0
možnosti

Rilian

24. 2. 2011 18:08
Re: Nedorozumění

Děkuji za vysvětlení a doplnění. Informaci o této (povinné) modlitbě jsem našel na nějakém pravověrném islámském serveru. Nic víc tam o modlitbě nebylo.  MP

0 0
možnosti

radobea

24. 2. 2011 11:29
Opět karma

Děkuji za článěk. Asi jste si dal s ním opravdu práci. víte co, ono často i samotní muslimové vědí, že ta autentičnost koránu není zas tak úplně bezchybná, A často při zkoumání to zjisťují a sami arabisté  a islamisté, třeba i v tom, že v Koránu jsou zantelné vlivy Judaismu i Křesťanství. Na druhou stranu pro mě to stejně neznehodnocuje jeho duchovní cenu - stejně jako bible pro Křesťana. Tedy i když pro mě Bible není nijak nedokonalá. Doma mám obě knihy  a čtu z obou - já mám jediný problém v Křestanství - je proti mé osobně proti mé náboženské přirozenosti příjmout Ježíše Krista jako spasitele, a pohlížet na něj jinak než jako na proroka,a člověka, obdařenýho díky vůle Boha a povolaným od Boha posláním. Za řadu ale mých zmíněných názorů by mě mulsimové zatratili a jsem si toho vědoma...

0 0
možnosti

Rilian

24. 2. 2011 18:06
Re: Opět karma

Béatrice, děkuji za Váš upřímný názor a vážím si ho. Netvrdím, že mám patent na rozum a mohu se často mýlit. Jinak, věřím, že mezi muslimy je spousta lidí, kteří upřímně hledají Boží vůli. Chápu také, že je pro vás těžké přijmout Ježíše Krista jako Spasitele - nakonec i v Bibli se píše, že to člověku může zjevit jen Duch svatý. Ale jsem přesvědčený, že platí: Kdo hledá, najde, kdo tluče, tomu bude otevřeno...

0 0
možnosti

Jarcho

24. 2. 2011 11:21
Kdo nadiktoval Mohamedovi Korán?

Já nepochybuji o tom, že mu ho nadiktoval Satan.

0 0
možnosti

Dr No

23. 2. 2011 22:56
Je zbytečné se zabývat detaily.

Islám není náboženství ale ideologie, jejímž cílem je ovládat lidi tím, že se jim vymyje mozek a nabídne jednoduché (nejlepší a jediné) řešení všech problémů a složitostí života. Stačí, když budete dodržovat několik primitivních rituálů a už si s ničím dalším nemusíte lámat hlavu - co máte dělat vám řeknou v mešitě. A aby se to "věřícím" (mužům) víc líbilo, tak tam ještě dodali, že "z boží vůle" jsou absolutně nadřazení ženám a ženám přísluší postavení na úrovni domácích zvířat. Pro mnoho muslimů je toto ostatně hlavní podstatou jejich "víry".

Takzvané "konvertitky" jsou pro Islám zřejmě předurčené - jim už není třeba vymývat mozek, protože žádný nemají...

0 0
možnosti

katkota

23. 2. 2011 21:58
jako na jednu stranu ...

Lide jsme ruzni. Jsou i znovuzrozeni krestane, kteri konvertuji k islamu. Nemusi za tim byt jenom mrtve nabozenstvi, i kdyz asi vetsinu casu bude.

K tem chybam v Bibli - tohle mne fakt vytaci, a opakuje se to u snad vsech muslimu, kteri najednou po konverzi jsou temi, kteri studovali Bibli a nasli tam chyby. Jako pardon, studuji Bibli 15 let od sveho znovuzrozeni, a nikdy bych si nedovolila rict, ze je nekde chyba jen proto, ze mi neco nedava smysl, a necemu nerozumim. Pritom tito muslimove precetli jednu prirucku, kde je uveden vers, ktery ani normalne clovek, pokud neni studovany, nedokaze objasnit PROC je tim stylem napsan, hlavne ze jsou to najednou vsechno bibliste.

Ale na druhou stranu ... kolik krestanu nerozumi Bibli - rekla bych, ze vetsina. Bez krtu v Duchu svatem vetsine nebude Bible davat smysl v mnoha vecech, chce to Ducha svateho a zjeveni, JAK Bibli chapat, chce to zejmena pochopeni Bozi lasky, Boziho planu, krevni smlouvy, spravedlnosti, a tak dale.

0 0
možnosti

katkota

23. 2. 2011 22:02
Re: jako na jednu stranu ...

Lide tohle pochopeni casto nemaji. Ale na druhou stranu - z vlastni zkusenosti - kdo hleda, najde. Take jsem "bojovala" - i kdyz ne s Bohem nebo autenticitou Bible, ale s urcitou zivotni otazkou, a odpoved prisla. Nespokojila jsem se s povrchnou odpovedi, mlzenim a s tim, ze proste nemuzu vsemu rozumet. A dnes jsem nekde jinde, chapu proc a jak, a muzu rict, ze jsem stastna. Ptala jsem se Boha primo, konfrontovala jsem ho ohledne mne spornych veci,a On byl verny ... a vyjasnil mi to. Ted konkretne ho prosim za moudrost a objasneni urcitych veci - ne uz sice tak dulezitych jako to bylo predtim, stejne ale neco, cemu spravne rozumet mi ulehci zivot na Blizkem vychode. A ON je verny, odpovi, objasni. O danou slecnu/pani bych se nebala. Jestli ma touhu skutecne poznat praveho Boha, pozna jej. A pokud nahodou byla spasena, jde do nebe stejne.

Je to o kazdem individualne a ja jsem si jiz zvykla nesoudit, netlacit na nekoho. Zodpovednost za lidi kolem mne na mne nelezi.

0 0
možnosti

Niktor

23. 2. 2011 21:39
Aramejský Korán

Krom toho, že by bylo záhodno přesně vyznačit citace z jiných zdrojů a k webovým zdrojům rovnou uvést odkazy, tak musím poznamenat, že ta teorie o aramejštině jako původním jazyku Koránu je okrajová revizionistická teorie a nikoli "stále zřejmější fakt".

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."