Diskuse

O exorcismu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hana Borovská

25. 6. 2011 23:08
Něco podobného umí i regresní terapeuti.

Někteří též dvádějí přivtělené duše. Řekla bych, že jejich postup je propracovanější, neboť s přivtělenou duší též komunikují a dovedou pomoci nejen jejímu hostiteli, ale i jí.

viz např. zde http://www.transformacni-terapie.cz/zk-187-terapie.php

http://www.esoterika.cz/clanek/3617-regresni_terapie_s_andely_a_odvadeni_privtelenych_dusi.htm

nebo zde

http://www.havelka.info/p_obmyv.html

1 0
možnosti

martin pinc

26. 6. 2011 13:49
Když dva dělají (zdánlivě) totéž...

...není to totéž. Přestože si vážím všech, kteří chtějí pomáhat druhým, i zde platí slovo Ježíše Krista "Kdo neshromažďuje se mnou, rozptyluje". Regresní terapie, jak jsem pochopil z odkazů, je založena na zcela (zásadně!) jiném "světonázoru", než učení Bible - na karmické představě východních náboženství, na představě, že duše reinkarnují z těla do těla. Z tohoto hlediska není bez zajímavosti právě postava Maheshe Chavdy, který je indického původu a v těchto představách o karmě a převtělování dučí  byl vyučován od dětství. Po přemáhajícím setkání s evangeliem Ježíše Krista všechny tyto démonické představy opustil a stal se svědkem a mocným služebníkem Ježíše Krista. Regresná terapie spadá do stejné kategorie jako transcendentální meditace, holotropní dýchání, nebo třeba reiki - je to satanský podvod. Velmi dobré vyučování na toto téma je v knihách lékařky Rebeky Brownové, např. Přišel osvobodit zajaté (http://spiritlessons.com/czech/Prisel_osvobodit_zajate_R_Brown.pdf)

0 0
možnosti

Michal007

25. 6. 2011 16:59
Seminární práci na Masarkově univerzitě o exorcismu

a širším pozadí problematiky si můžete přečíst ladosek.wz.cz/mojeprace/2003/exorcismus.doc .

Zajímavý je také stručný výtah Elliase Velly http://web.katolik.cz/feeling/library/Vella.pdf , napsal i knížku.

Diskusní pořad o exorcismu si můžete pustit na

http://tvnoe.tbsystem.cz/index.php?cs/Videoarchív/otazniky-2008-04-25-exorcismus

V katolické církvi se služba "velkého" exorcismu svěřuje jen kněžím (dlouhodobě nebo na jednotlivé případy) mj. kvůli zkušenostem s riziky, jimž je exorcista vystaven. Vybavení dary a autoritou se předpokládá, "štempl" je poslední formální krok.

0 0
možnosti

martin pinc

25. 6. 2011 17:20
Re: Seminární práci na Masarkově univerzitě o exorcismu

Děkuji za zajímavé odkazy, které se problematikou zabývají opravdu věcně. Jinak, katolická praxe mi není neznámá - mimo jiné mám doma knihu "Zkušenosti exorcisty: jasná slova o temné skutečnosti" (autor Raul Salvucci). Nijak ji nepodceňuji, ale v případě, jež je zmiňován v článku na Xman, jsem měl pocit, že opravdu mohlo jít o určitou duchovní nepřipravenost. Skutečnost je však taková, že se dnes lidé více než kdykoli dříve otevírají démonickému působení - skrze okultizmus, drogy, působení satanistické hudby, sexuální nevázanost, vědomé porušování Božích přikázání, což vede obrovskému nárustu psychických onemocnění.

0 0
možnosti

delfinfa

25. 6. 2011 16:55
každý extremismus je nebezpečný...i náboženský

Ať si věřící věří čemu chtějí, ale ať kvůli tomu proboha neumírají lidé, jak se už mnohokrát v historii ukázalo.

0 0
možnosti

Vikiš

25. 6. 2011 16:19
Rozhořčení?

S exorcismem nemám zkušenosti. Naštěstí. I když a hlavně v Americe je to oblíbené téma diskusí na různých úrovních. Někdy až člověku přechází mráz po zádech, jindy sotva dusí úšklebek a smích. Ale lidé jsou velice tvární a uvěří různým podivnostem. Nakonec stačí juknout na volební kampaně. A někteří se nechají zblbnout úplně. ;-( S trvalými následky.

Ale já si přiklepnu k těm prostituujícím vysokoškolačkám.  Jsou, byly a bude jich stále víc. Ono nároky na to být něčím, co nejsem a mít něco, na co nemám, rostou. A holky ze sebe dělají zboží. Jak se říká, kde je nabídka roste poptávka a opačně. Rodiče nevztekejte se na mě. Já je nepasu. Husa, co chce být pávem se o přeměnu snaží sama. A není to až tak zlé, že by se "salonáží" přikrmovaly všechny. Tak nepropadat panice. :-)

0 0
možnosti

martin pinc

25. 6. 2011 16:43
Re: Rozhořčení?

To není ani tak rozhořčení, jako znechucení. Exorcismus je téma, které je velmi delikátní a ve světských médiích je kolem něj příliš mnoho lovců senzací. Proto jsem uveřejnil jeden dobrý příklad ze zkušenosti velkého Božího služebníka, jak většinou probíhá autentické vymítání zlých duchů v autoritě a moci Jažíše Krista - úplně se totiž obejde bez nějakého křiku a násilí. Zmocněný Boží služebník klidným hlasem vyzve démona, aby opustil člověka, kterého souží - a ten to musí udělat, protože musí poslechnout nejvyšší duchovní autoritu.  Ten skutečný duchovní boj by měl probíhat předtím - na půstu a modlitbách - jako v popisovaném případě. Člověk, který byl vysvobozený (a nejedná se o mentálně retardovaného,

jako v uvedeném případě), by se rozhodně měl stát křesťanem (pokud jím

není), aby získal Ducha svatého - v opačném případě nemá duchovní ochranu před návratem zlých

duchů.

0 0
možnosti

bajo.ano

25. 6. 2011 16:10
a nyní tu o karkulce !

0 0
možnosti

Vikiš

25. 6. 2011 16:22
Re: a nyní tu o karkulce !

Já bych raději:  O smolíčkovi..... Ať si jednou přečteme vedle všech o pacholcích něco útěšnějšího.

0 0
možnosti

horác

25. 6. 2011 14:51
sice to není o exorcismu,

ale jak ovlnivnit duševní stav je pěkně popsáno v knize - Mechanický pomeranč (je to i zfilmováno). Taky se snažili pomocí různých věcí vyléčit osobu, jenž znásilnila, zabila pod. Takovéto vymývání mozku se mi vůbec nelíbí.

0 0
možnosti

_-1-_

25. 6. 2011 14:45
Farář, který tento příběh přednese věřícím v kostele ...

... a oni souhlasně přikyvují a velebí Ježíše, ten farář si může spokojeně říci: "Mám zde stádo oveček."

0 0
možnosti

martin pinc

25. 6. 2011 14:52
Re: Farář, který tento příběh přednese věřícím v kostele ...

Kdo nevěří, ať tam běží - co vám brání si zjistit, jestli jde o pravdivý příběh nebo ne. Pokud by si vymýšlel, měl už by dávno z ostudy kabát - jde totiž o člověka, který na rozdíl od anonymních nicků koná svou službu již desítky let na veřejnosti, na očích tisíců lidí. Kdyby to byl nějaký podvodník, vyšlo by to zcela jistě najevo.

0 0
možnosti

_-1-_

25. 6. 2011 14:42
A další nesrovnalost .......

........ druhý den půstu si představoval jídlo a třetí den měl velkou žízeň ............... Špatně. Zásadně špatně. Druhý den máte již takovou žízeň, že si na jídlo ani nevzpomenete!

0 0
možnosti

Vikiš

25. 6. 2011 16:26
Re: A další nesrovnalost .......

Taky ses dal nalákat na adrenalinovou dovolenou v poušti? :-(;-D 

A cestovka vás tam zapomněla vyzvednout z důvodů nesolventnosti?

0 0
možnosti

Túzokot

25. 6. 2011 14:30
zaskočila ho smrt žízní?

Nechci prudit, ale věta "Později jsem se dozvěděl, že není dobré zůstávat delší čas bez vody. " mi naznačuje, že jde o sci-fi. Předpokládám, že skutečnost, že po cca 5 dnech nastává smrt žízní je známá dětem na prvním stupni ZŠ...

0 0
možnosti

Túzokot

25. 6. 2011 14:38
Re: zaskočila ho smrt žízní?

Plus tedy předpokládám, že pravilda půstu má církev už nějaké to století upravená a na vodu jistě nezapomněli (odhaduju, že tak nejpozději v 10. století by si všimli, že jim například v postním před velikonocemi ubývá po půstu bez vody kněží i věřících :-)).

0 0
možnosti

_-1-_

25. 6. 2011 14:26
A další nesrovnalost ......

"Jakmile jsem tato slova řekl, Stevieho tělo vylétlo ze židle a přistálo u zdi. Jako by někdo zvedl hadrovou panenku a mrštil jí přes místnost. Stevie chvíli seděl na podlaze a zády se opíral o zeď." .......... Napadlo vás, že budu znevěrohodňovat létání? ... Ne! Také jsem v mládí létal. Sice to bylo jen ve snu, ale nádherně jsem uměl létat. Pouze jen jeden metr nad zemí, ale zato tak daleko, jak jsem si přál. ........

Ale abych se vrátil k věci. .... Dokážete si představit ubožáka, kterým někdo mrskne přes celou místnost, jak se pochroumaný, se svázanýma rukama, jakýmsi zázračným způsobem posadí (lidé s Downovým syndromem nejsou žádní šikulové či gymnasté) a v klidu se opře o zeď? ..... Kdo chce, ať tomu věří!

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."