Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsem rád, že jsme si vyjasnili otázku Nového zákona, v němž Bůh skrze Krista zjevil svou lásku ke všem lidem a dal najevo, že své spasení již neomezuje na jeden vyvolený národ. Ve Starém zákoně jde o jiný příběh - příběh nepatrné, v porovnání s velkými státotvornými národy, žijícími v okolí, bezbranné skupinky nomádů, ke které se později Bůh sklonil, aby jim předal své zákony a nařízení. Tehdejší svět byl ovšem velmi krutý, národy tehdejší doby se k sobě chovaly naprosto nemilosrdně (stěhování celých národů do jiných zemí, vybití všech mužů kmene a znásilnění a zotročení všech žen bylo na denním pořádku) a příběhy Starého zákona tuto krutost reflektují. To je např. ten kontext, který musíme mít na mysli, pokud chceme hodnotit události, jež jsou zcela bez příkras a snahy vylepšit obraz Izraelitů, zachyceny v Bibli. Mne například právě tento aspekt, ta naprostá syrovost líčení dějin židovského národa, kdy jsou všichni jeho hrdinové (vůdci, kněží, králové) ukázáni jako velmi chybující a hříšní lidé, nesmírně fascinuje.

0 0
možnosti
RP

Lidé byli v té době primitivní. Ale nezdá se vám, že stejně primitivní je v té bibli i bůh? Podle mě to skvěle dokládá, že si toho boha vymysleli lidé..a jací lidé, takový bůh.. To se týká i Ježíše...jistě, říkal "nastav druhou tvář", ale taky říkal, že většina z nás skončí v pekle..jinými slovy bůh se s neznabohy a jinověrci vypořádá tak jako tak, jen to už nebude přímo na zemi, ale v pekle..

0 0
možnosti
Foto

Lidé starověku rozhodně nebyli primitivní. O tom dostatečně svědčí archelogické vykopávky skvělých měst té doby. Jsem architekt, takže tuto stránku věci mohu odborně posoudit. Předkové izraelitů ale opravdu byli prostí nomádi - pastevci dobytka. Mohli si ale opravdu Boha, tak, jak je o něm dosvědčováno ve Starém zákoně, vymyslet primitivní lidé, kočující pasáci ovcí a krav když žádná, nesrovnatelně rozvinutější civilizace (Egypt, Babylon) s  propracovaným ekonomickým systémem a pozoruhodnou kulturou podobnou představu Boha - Stvořitele, který je oddělený a nadřazený nad stvořeným světem, nevymyslela? Rád bych vás v této souvislosti upozorornil na stránky Věda a víra doc. Miroslava Krále, který se dlouhodobě specializuje na otázky filosofie vědy. To, o čem mluví, je mimořádně inspirativní (třebaže ne se vším, co prohlašuje, souhlasím) http://www.vedaavira.cz/index.aspx?p=96

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."