Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZR

729

7. 12. 2010 14:28
Diskriminaci seniorů bych ani tak nezveličoval,

pokud by se jednalo o běžné vztahy mezi lidmi. Pokud ovšem diskriminuje vláda této země, pak je to vážné. Všeobecně se ví, že najít zaměstnání ve věku od  50 let výš je při současné nezaměstnanosti mladých nadlidský úkol. Přesto vláda neustále zpřísňuje podmínky odchodu do důchodu, přičemž se ohání příčinami, které budou (možná) platit za 20-30 let. Takto jsou lidé, kteří pracovali takřka celý život, odsouzeni k živoření. Pokud se jim podaří doklepat to do starobní penze a jsou -li relativně zdraví, stane se zázrak. Ejhle, najednou jsou velmi žádaní na pracovním trhu, neboť si mohou dovolit pracovat za míň peněz a vláda je ještě daňově zvýhodňuje. Starší jsou rovněž znevýhodněni při pobírání podpory v nezaměstnanosti-tam rozdíl mezi tím, kdo dělal třeba 30 let a tím kdo jen 30 dní je velmi malý. Málokterý starší  člověk taky pečuje o dítě do 12 let (Karel Gott je jen jeden), aby se na něj nemohly vztahovat restrikce kolem existenčního minima a totaleinsatzu pro obec. 

0 0
možnosti
JM

janacz

8. 12. 2010 11:24
Re: Diskriminaci seniorů bych ani tak nezveličoval,

V 50 letech nejde o seniora.  Pokud senior je kvalitní, může pobírat plat a důchod zároveň. :-)

0 0
možnosti
M

milenkamikes

7. 12. 2010 13:24
nevím

proč si autor vybral zrovna banky jako diskriminující instituci. To by mohli mít levnější elektřinu,plyn a já nevím co ještě.Ono je zajímavé někdy sledovat chování důchodců - jednou nic nevědí,neumějí, jsou na to staří např. vybírat z bankomatunebo s počítačem,jindy jsou jsou jak čamrdy - to když jsou v hypermarketech slevy. To byste koukali,vezmou na záda batoh a hurá na nákupy. Kolikrát si říkám, kolik toho spotřebujou,snědí nebo to snad nakupují pro celý barák?VVV a jen tak mimochodem - Poštovní spořitelna má účet tzv. Senior, kde se platí zanedbatelné poplatky. Chce to se jen informovat.

0 0
možnosti
V

vklidecku

7. 12. 2010 17:11
Re: nevím

slevy-a jak by to tedy mělo být?měli by se vykašlat na slevy a raději se zadlužovat a pak dluhy převádět na potomky?

0 0
možnosti
OK

GiovannaK

7. 12. 2010 12:59
zajímavá úvaha

Zajímavé počtení, třeba to s těmi bankami mě nenapadlo,ale souhlasím. Ovšem v čem nemohu souhlasit, je "týrání" seniorů deregulací nájemného.... Již x-let se o tom ví,takže měl čas s tím něco udělat....to bych opravdu jako týrání neviděla.....

0 0
možnosti
TF

tfujpm

7. 12. 2010 13:03
Re: zajímavá úvaha

naprosty souhlas, autor sice upozoruje na neco relativne zajimaveho, ale radsi si nejdriv postezuje na evidentne svuj problem (deregulace najemneho), kazdy kdo starne, tak vi, ze bude potrebovat (tj. bude mu stacit) mensi byt nez v produktivnim veku s rodinou, ze bude mit mensi mesicni prijem apod.

to neni zadna tyranie, ale predpovidatelny vyvoj

0 0
možnosti
M

masculine

6. 12. 2010 18:19
Další jalové moralizování v Top karmě.

Mí rodiče jsou senioři a výběr poplatků z bankomatu zvládají levou zadní...Nechci, aby následující paralela zněla nepatřičně, ale to mají všechny úřady a soukromé subjekty jednat různě s lidmi i třeba podle jejich mentálních schopností? A neměla by tuto roli (až na naprosté výjimky) převzít rodina, milý pane, místo státu či dokonce soukromých firem?

0 0
možnosti
PK

Kočipatá

6. 12. 2010 19:00
Re: Další jalové moralizování v Top karmě.

A jaké seniorství máte na mysli? 60 let? To jsou lidé, kteří už dnes běžně umí i s Internetem. Naopak moje babička je senior (88 let) a výběr z bankomatu nezvládá. Počítač neumí ani zapnout. Má radost, že umí aspoň zvednout mobil. Proč bych měla nést její starosti já, když do banky si dojít umí? Jsou jiné problémy, při kterých nás opravdu potřebují, než abychom řešili, co si obstarají sami. Proč by nemohli mít úlevu na poplatcích, když objektivně nejsou schopni využít tu druhou cestu? Říkáte "A proč by měli?". Nu jednoduše protože seniorství není většinou žádná sranda. Kromě toho, že vám háže klacky do života příroda ve formě zhoršeného zdraví, nebo už jen čistě zpomalení reakcí, myšlení a schopnosti komunikace, je to i společnost, která vám dává najevo, kde to jen jde, jak jste už k ničemu. Ať jsou to rychlé eskalátory, vysoké schody do autobusů, mrňavá písma na jídelníčcích v restauracích, atd. atd. Doufejme, že jak bude populace stárnout, bude větší vůle tyto věci měnit.

0 0
možnosti
PK

Kočipatá

6. 12. 2010 17:52
Souhlasím.

Je zajímavé, že se zde v diskusi ozývají právě ti, kteří zatím nemají nejen potřebu se zajímat o stáří, ale ani náhled na svou vlastní vzdálenou budoucnost. Mě to čeká doufám až za nějakých pár desítek let, ale mám stejný názor jako vy.

Uvidíme kdo z těch, co se tu tak kasají, budou za 40 let schopni si zapojit za ucho jacka, zapnout si virtualizér a myšlenkama řídit své finance na multidimenzionálních povinných burzách.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

7. 12. 2010 8:46
Re: Souhlasím.

Čím to jen může být, že zde diskutují ti, kteří mají ke stáří dále? Jak je to možné, že zde nediskutují převážně důchodci, kterých se to týká? :-)

0 0
možnosti
F

FiS95

6. 12. 2010 17:13
To že někdo neumí s počítačem není žádná diskriminace.

A ta babička co se bojí bankomatů si může pořídit pepřák nebo baterku.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

7. 12. 2010 8:49
Re: To že někdo neumí s počítačem není žádná diskriminace.

Podobně jako není diskriminace, když někdo nemá řidičák, či auto a kvůli tomu musí jet autobusem. A představte si, že má autobusovou zastávku půl kilometru od domu!

Neměla by s tím společnoszt něco udělat? Třeba taxíky pro seniory zdarma apod.?  

0 0
možnosti
KL

Klara L

6. 12. 2010 16:27
K tomu bydlení

bych chtěla poznamenat, že starý člověk není žádný zvláštní živočišný druh, nikdo starý z nebe nespadne ani se starý nenarodí. Zrovna tak (až na výjimky např. v invalidním důchodu po úrazu) se nikdo zčista jasna nestane nečekaně a nepředvídatelně důchodcem. Každý si to může zařídit ještě v době, kdy na to má (fyzicky, psychicky, finančně). Například moje babička s dědou se taky v nějakých 60-65 letech přestěhovali z velikého třípokojového bytu ve starém činžáku (kde nás svého času žilo 5) do menšího, levnějšího, který jim pro ně dva naprosto stačil. Nečekali na to, až nebudou mít na nájem a na poplatky a prostě se přestěhovali. To může udělat kdokoli, na to není potřeba univerzita.

0 0
možnosti
AZB

Asocial z Berouna

6. 12. 2010 16:57
Re: K tomu bydlení

R^

0 0
možnosti
DR

Baronec

6. 12. 2010 12:16
Banky toho zneužívají!

Velice často se setkávám s tím, že pracovnice pobočky banky v níž má senior plnou důvěru nabízí různé "výhodné produkty". Zrovna nedávno jsem na vlastní oči shlédl následující situaci: "Koukám, že máte na účtu větši hotovost, to je škoda, protože tady máte malý úrok." ... "Mohla bych vám nabídnout speciální investiční program" ... "Za rok vám může dojít ke zhodnocení až 10%, jistě sledujete, že ekonomika teď roste, takže to může být i víc." ... "peníze můžete kdykoliv v případě potřeby vybrat, třeba na vánoce"... Paní souhlasila a už jen podepisovala papíry včetně převodu.

0 0
možnosti

Krak

7. 12. 2010 9:17
Re: Banky toho zneužívají!

No jestli ti přijde výhodné mít na běžném účtu třeba sto tisíc, tak to potom jo... ;-D

0 0
možnosti
FF

Nejsem.BezPrace.info

6. 12. 2010 10:49
Znám 75ti letého dědu, co to umí s PC

Je senior a senior. Já znám jednoho dědu, co je denně na PC, komunikuje se svými kamarády emailem, nahrává si fotky na Picasa, telefonuje přes Skype, obsluhuje si banku přes PC, používá kartu a nakupuje přes web.

-

To, že je někdo "diskriminován", není tím, že je senior, ale tím, že je hloupý a nezodpovědný a stále spoléhá na stát, že ho ochrání jako v socialismu. Nikdo nemůže za to, že nějaký senior skočí na špek nějakým podvodníkům, co mu vnutí hrnce za 30 tisíc nebo slíbí nehorázné úroky.

0 0
možnosti

mamina2

6. 12. 2010 11:50
Re: Znám 75ti letého dědu, co to umí s PC

Já znám takových docela dost.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

6. 12. 2010 10:41
Být

Být dítětem, seniorem, postiženým, či nemocným člověkem vždy přinášelo, přináší a bude přinášet různé nevýhody. Vám vadí, že banka chce poplatky za výběr u přepážek. Banky zvýhodňují "samoobsluhu" přes internet nebo mobil banku, tak asi nemohou zároveň zvýhodňovat výběr na přepážce?

V jiném blogu si zase nějaký vozíčkář stěžuje, že se úklid sněhu provádí špatně, že by se to všechno mělo dělat jinak, tak, aby na vozíčku nebyl sněhem omezován.

Tedy už nenapíše jak. Někdy by člověk nevěděl, jestli se má smát nebo plakat....

0 0
možnosti
B

BWooley

6. 12. 2010 15:36
Re: Být

Tohle jsou kecy. Banky si u nás účtují za výběr z bankomatu padesátikorunu. Mohou být náklady na provoz jednoho bankomatu a denní transakce třeba 20000? Ročně by takovýto jeden bankomat udělal obrat 7,3 mil. jenom na poplatcích. Když budu počítat náklady na mezibankovní transfery, zabezpečení atd., dostanu se s bídou na náklady kolem 50% z obratu. Nepřijde mi to malý zisk jenom na bankomatech.

Náklady na přepážce? Kolik platí banka ženské na pokladně? Vyřídí-li pokladní třeba 10 až 15 lidí za hodinu, tak banka inkasuje za pitomé kancelářské operace 700 až 1000,- Kč na hodinu. Náklady na pracovní sílu mohou být max. 250,-Kč, techniku tak 100,- Kč. Tak si spočtěte marži. Banky si v Čechách žijí jako prasata v žitě, protože tady jim to nikde nedokáže pořádně spočíst.

A nezapomeňte na jednu maličkost, že v normálním konkurenčním prostředí si vybírá zákazník, komu svěří své peníze, aby je mohla banka zašít. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."